Uimahallien valvojat kertovat värikkäästä arjestaan: Itseään kosketteleva mies saadaan yleensä aisoihin yksinkertaisella konstilla

Julkaistu:

Uimahallien valvojat joutuvat useimmiten patistamaan ihmisiä suihkuun. Osa työssä vastaan tulevista tilanteista on varsin hätkähdyttäviä.
Uimahallien pukeutumissäännöt nousivat tapetille taas tällä viikolla, kun hengenpelastusliiton puheenjohtaja älähti ns. munauikkari-pakosta.

Ilta-Sanomat haastatteli uimahalleissa työskenteleviä uimavalvojia siitä, millaisia muita ongelmatilanteita tai kiistakysymyksiä he työssään uimahalleissa kohtaavat. Joukkoon mahtuu varsin hätkähdyttäviä kokemuksia.

Uimavalvojien mukaan ehdottomasti eniten uimahallien asiakkaita täytyy neuvoa siinä, että he muistavat käydä suihkussa ennen altaaseen menoa. Asiaan joudutaan puuttumaan miltei päivittäin.

– Osa asiakkaista ottaa kehotuksen hyvin ja osa purnaa vastaan, mutta kaikki menevät kyllä suihkuun, pirkanmaalainen uimavalvoja kertoo.

Pääkaupunkiseudulla parikymmentä vuotta työskennellyt uimavalvoja puolestaan kertoo huomanneensa, että vesijuoksun yleistymisen myötä entistä yleisempää on, että altaaseen mennään ”täydessä tällingissä”.

– Vesijuoksuasento on mahdollistanut sen, että altaaseen tullaan jopa korvakorut heiluen, kiharat hulmuten ja meikit kasvoilla. Juostessa usein myös jutellaan kaverin kanssa, joten siinä on varmaan sellainen kaverin kanssa kahvilaan -meininki.


Uimavalvojan mukaan tällingissä altaaseen saapuminen on tyypillisesti vanhempien naisten juttu. Alle 50-vuotiaat ymmärtävät paremmin, että ennen altaaseen menoa on käytävä suihkussa ja saunassa.

Asia on huomattu myös itäsuomalaisessa uimahallissa.

– Harva tuntuu myös tietävän, että pitkät hiukset tulisi pitää kiinni. Käymme usein viemässä ponnareita asiakkaille, jotka ovat tulleet altaaseen hiukset auki, itäsuomalainen uimavalvoja kertoo.


Sheivaamisesta huomautetaan

Koska osa uimahalleista on viime aikoina höllännyt uima-asusäännöistään ja sallinut uimisen myös uimasortseissa, myös uimavalvojien tarve puuttua asiakkaiden uima-asuun on vähentynyt.

– Kyllä silmä on harjaantunut jo huomaamaan, että mitkä sortsit ovat uimasortsit ja mitkä taas eivät ole, pirkanmaalainen uimavalvoja toteaa.

Kaikkea on kuitenkin vuosien varrella nähty. Pääkaupunkiseudulla työskentelevä uimavalvoja on uransa aikana todistanut asiakkaiden yrityksiä mennä altaaseen mitä erikoisemmissa uima-asuvirityksissä, esimerkiksi farkuista leikatuissa sortseissa.

– Nyt alle parikymppisten nuorten miesten keskuudessa on villitys, että yritetään tulla uimaan sortseissa, joiden alta paistaa aluskalsareiden kaulus. Näitä on nyt paljon. En tiedä, mikä juttu tämä on, mutta liittyisikö se jotenkin katumuotiin. Tällaista kalsarit ja sortsit -yhdistelmää ei ole kukaan vanhempi koskaan edes yrittänyt, mies nauraa.


Pirkanmaalla naisille joudutaan huomauttamaan säännöllisesti, että uimahallin suihkuissa ei saa ajaa ihokarvoja.

– Hämmennys on aina yhtä suuri, että miksi ei saisi sheivata. Hyvin sitä kuitenkin uskotaan.

Myös Etelä-Suomessa asiakkaiden pyykkäämisiin, hiusten värjäämisiin ja sheivaamisiin on saatu puuttua usein.

IS:n haastattelema uimavalvoja ei itsekään tiedä, mitä haittaa ihokarvojen ajamisesta olisi, mutta kertoo, että heidänkin uimahalliinsa tuli juuri sheivauskielto.

Sen sijaan itäsuomalainen uimavalvoja ei kertomansa mukaan ole koskaan joutunut puuttumaan suihkun puolella tapahtuneeseen ihokarvojen ajamiseen.

 

Yleensä lapsi ei ehdi vessaan, ja sitten käy vahinko.

Viime vuonna uutisoitiin Oulun Raksilan uimahallia piinanneesta sarjaulostajasta. Kukaan IS:n haastattelemista uimavalvojista ei kuitenkaan ole itse törmännyt vastaaviin tapauksiin. Satunnaisia ulostetapauksia tulee eteen silloin tällöin, mutta useimmiten lastenaltaassa.

– Yleensä lapsi ei ehdi vessaan, ja sitten käy vahinko, itäsuomalainen uimavalvoja kuvailee.

Altaaseen virtsaamista taas on vaikeampia havaita.

– Kyllä se mahdollista on, mutta en osaa sanoa tapahtuuko sitä. En ole ainakaan kenenkään nähnyt reunalta virtsaavan, muotoilee pirkanmaalainen uimavalvoja.

Uimavalvojille mieleen jääneitä asiakaskohtaamisia

”Toisinaan huomaa, että uimahalliin on tultu etsimään seksiseuraa. Kertaakaan ei ole tarvinnut puuttua siihen, että seksiä olisi harrastettu uimahallin tiloissa. Lähinnä sitä oli tilanne, kun löysin kerran miehen ja naisen samasta vessasta.”

”Kerran joku oli käynyt ulostamassa keskelle lattiaa allastilan vieressä olevaan varastoon. Se oli hämmentävää, sillä uimahallissa on vessa aina lähellä.”

 

Aina silloin tällöin joku mies koskettelee itseään altaassa seksuaalissävytteisesti.

”Aina silloin tällöin joku mies koskettelee itseään altaassa seksuaalissävytteisesti. Se, miten siihen puututaan, riippuu vähän siitä, tuleeko siitä joku sanomaan. Yleensä riittää, että uimavalvoja menee lähelle seisomaan ja koskettelu loppuu. Näitä tapauksia näkee myös kameravalvonnan kautta.”

”Seudulla on yksi uimahalli, joka on maineeltaan sellainen, että sen miestenpuolella miehet etsivät seksiseuraa muista miehistä. Osa on sitä vähän vältellytkin, kun ei ole halunnut mennä sinne. Tähän ilmiöön on nyt puututtu.”

”Tämä ei ole mitenkään yleistä, mutta kerran eräs mies käveli miesten puolella avoimesti ihan täyden erektion kanssa. Siihen on vaikea puuttua, mutta pitäähän sitä sanoa, että tämä on nyt sellainen paikka, jossa on lapsia ja muitakin ihmisiä. Että voisiko kyseinen henkilö keskittyä muihin ajatuksiin.”


”Nuori mies tuli uimaan sortseissa, ja niitä ei silloin sallittu. Menin hänelle ystävällisesti sanomaan, että sortseissa ei saa uida, mutta täällä on uimahousuja, joihin on mahdollista vaihtaa. Mies suuttui aivan silmittömästi, alkoi huutaa ja rähjätä. Kävimme varmaan 30 minuuttia tiukkaa keskustelua, sillä hän ei ymmärtänyt yhtään, miksi ei saisi uida sortseissa. Tilanne loppui kun mies ei suostunut uimaan millään varustuksella ja lähti pois. Harvoin tapaa niin vihaisia asiakkaita. Muistan vielä elävästi hänen kasvonsakin.

Tilanteen huipensi se, että kun lähdin seuraavalla viikolla Amerikkaan, tämä sama mies oli lentokentällä - ja tuli tietysti samaan koneeseen.”

”Meillä on terapia-allas, jossa on kelluntavälinekielto. Kiellon takana on se, että usein kun vanhemmat menevät rentoutumaan altaan hierontasuihkuihin, he saattavat jättää uimataidottomat lapset kelluntavälineisiin ja nämä sitten menevät virtausten mukana kuka minnekin ja se voi olla vaarallista. Ainoa poikkeus säännössä ovat fysioterapia-asiakkaat, jotka saattavat tulla kuntoutusuintiin esimerkiksi pyörätuolissa. Heille kelluntavälineet ovat tärkeät.

”Kerran menin sanomaan terapia-altaassa olleelle, noin 35-vuotiaalle naiselle, että hänen lapseltaan tulisi ottaa kellukkeet pois. Nainen hermostui ihan täysin, ja piti epäreiluna sitä, että pyörätuolilla tullut erityisuimari sai samaan aikaan pitää kellukkeita. Hän ei hyväksynyt sitä, että erityisuimarilla voisi olla eri säännöt kuin hänen lapsellaan ja penäsi kaikille samoja sääntöjä.”


”Toisinaan vanhemmat saattavat jättää lapset lastenaltaaseen ilman valvontaa ja lähteä itse uimaan matkaa isoon altaaseen. En tiedä, että ajattelevatko he, että kyllä se lapsi pärjää kellukkeiden kanssa ja uimavalvoja hoitaa kyllä. Siinä ei auta muu kuin käydä kertomassa vanhemmalle, että uimataidotonta lasta ei saa jättää yksin.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt