Poliisi iski jättimäisillä operaatioilla United Brotherhoodia vastaan – 18 otettu kiinni, valtavasti aseita takavarikoitu

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo, että viime viikon jättimäisten kiinniotto- ja kotietsintäoperaatioiden kohde oli rikollisjärjestö United Brotherhood.
Maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi tehneensä reilun viikon sisällä lukuisia iskuja järjestön toimintaan liittyviä henkilöitä vastaan. Kaikkiaan järjestöä vastaan tehdyn operaation kerrottiin kestäneen yli vuoden, ja sisältäneen laajaa yhteistyötä viranomaisten välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Tilaisuudessa valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto kertoi, että Valtakunnansyyttäjävirasto ja poliisi pyrkivät lakkauttamaan United Brotherhoodin ja sen alajärjestön Bad Unionin oikeusteitse.

Poliisi suoritti viime viikon torstaina Porvoossa ja Tuusulassa mittavat operaatiot, joiden aikana tehtiin kotietsintöjä ja kiinniottoja. Aiemmin maanantaina poliisi esitti vangittaviksi kolmea miestä ja kolmea naista etsintöihin liittyen.

Rikosnimikkeinä olivat törkeä huumausainerikos, törkeä ampuma-aserikos, törkeä rahanpesu, huumausainerikos sekä järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistuminen. Poliisin mukaan epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Helsingissä, Loviisassa, Tuusulassa ja Porvoossa.

Poliisin mukaa erilaisia poliisioperaatioita on reilun viikon aikana tehty lisäksi Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Vantaalla ja Helsingissä. Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kaikkiaan 18 henkilöä eri paikkakunnilta ja osa kiinniotetuista kuuluu järjestön johtoon.

– Kotietsinnöillä on löytynyt runsaasti ampuma-aseita. Myös huumausaineita on takavarikoitu useista kohteista, sanoo rikostarkastaja Ari Lahtela Keskusrikospoliisista poliisin tiedotteessa.

Tänään on käräjäoikeudessa vangittu muun muassa 47-vuotias mies, joka kuuluu United Brotherhoodin keskeisiin jäseniin. Hänellä on taustallaan tuomiot muun muassa taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta.


Poliisin mukaan Turussa otettiin viikko sitten maanantaina kiinni yhdeksän henkilöä. Kiinniottojen kerrotaan liittyvän siihen, että poliisi epäilee United Brotherhoodin jäsenien järjestäneen huumausaineita. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi toiminnasta epäillyt henkilöt torstaina.

Tänään maanantaina poliisi kertoo tehneensä yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa etsintäoperaatioita Riihimäen, Sukevan ja Turun vankiloissa.

– United Brotherhoodilla on arviomme mukaan erityisen vahva vaikutusvalta näissä vankiloissa ja siksi operaatiot suunnattiin juuri niihin, kuvaa erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta.


Yli vuoden mittainen operaatio

Poliisin mukaan reilun viikon kuluessa suoritetuissa operaatioissa on tehty tiivistä viranomaisyhteistyötä. Mukana ovat olleet poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen lisäksi Tulli ja Rajavartiolaitos.

Kaikkiaan kyse on jo kesäkuussa 2018 alkaneesta, valtakunnallisesta operaatiosta, jonka tavoitteena oli poliisin mukaan puuttua nimenomaan United Brotherhood -järjestön toimintaan. Suomen viranomaiset ovat tehneet asiassa myös kansainvälistä yhteistyötä Europolin ja useiden maiden viranomaisten kanssa.


Operaation yleisjohtajana toimivan rikostarkastaja Ari Lahtelan mukaan United Brotherhood valittiin kohteeksi, koska se on viranomaisten arvion mukaan kaikkein vahingollisin Suomessa toimivista järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymistä esimerkiksi sen jäsenten väkivaltarikosten määrällä mitattuna.

Reilun vuoden aikana järjestöltä on takavarikoitu kaikkiaan 160 asetta, joiden joukossa on useita automaattiaseita. Huumausaineita, eli amfetamiinia, metamfetamiinia, kokaiinia, hasista ja marihuanaa on takavarikossa noin 55 kiloa. Helmikuussa Hämeen poliisilaitos ja Tulli tekivät Suomen suurimman ekstaasitakavarikon, kun lahtelaisesta yksityisasunnosta takavarikoitiin yli 150 000 ekstaasitablettia.

Rikoshyötyä on 15 kuukautta kestäneen operaation aikana saatu turvattua poliisin arvion mukaan 2,6 miljoonan euron edestä.