Yle: Vauvan hengenlähtö senteistä kiinni – hoitajat kertovat vakavista ongelmista Uudessa lastensairaalassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Vauvan hengenlähtö senteistä kiinni – hoitajat kertovat vakavista ongelmista Uudessa lasten­sairaalassa

Ylen MOT:n mukaan viime vuonna avattua sairaalaa ovat piinanneet vesivahingot, tekniset ongelmat ja hoitajapula, joiden osa hoitajista pelkää vaarantavan potilasturvallisuuden.

Hoitohuone vuonna 2018 avatussa Uudessa lastensairaalassa.

9.9.2019 15:25

Osittain tavallisten kansalaisten lahjoitusvaroilla rakennettu Uusi lastensairaala avasi ovensa Helsingin Meilahdessa syyskuussa 2018. Rakennus oli tervetullut, sillä vanhan Lastenklinikan tilat olivat käyneet ahtaiksi eivätkä soveltuneet enää nykyaikaiseen hoitotyöhön.

Ylen MOT:n selvityksen mukaan osa hoitajista ja hoidettavina olevien lasten vanhemmista on kuitenkin ollut pettynyt uuteen sairaalaan. Ohjelman haastattelemat hoitajat ovat kertoneet myös vakavista vaaratilanteista, jotka liittyvät tilojen teknisiin ongelmiin.

MOT:n mukaan uudenkarheassa, yli 200 miljoonaa euroa maksaneessa sairaalassa on ollut vuoden aikana jo neljä vesivahinkoa. Lisäksi esimerkiksi potilaita kerrosten välillä kuljettava hissi ja lisähappea toimittava järjestelmä ovat pettäneet.

Vakavin tilanne tapahtui helmikuussa, kun hoitohuoneen kattolevy putosi vastasyntyneen vauvan tehohoidossa käytetyn laitteen päälle ja aivan lapsen viereen.

– Jos se kattolevy olisi tippunut muutaman sentin sivuun, potilas olisi kuollut välittömästi. Siinä ei olisi ollut enää mitään tehtävissä, yksi sairaalan hoitajista kuvailee MOT:lle.

Myös hoitajien riittämätön määrä on herättänyt huolta. MOT on haastatellut vakavasti sairaan kolmevuotiaan vanhempia, joiden mukaan lapselle ei löytynyt vierihoitajaa vaikka sellaiselle olisi ollut tarvetta.

Hoitajien mukaan jopa vastasyntyneet vauvat ovat joutuneet olemaan yksin huoneissaan. Lapsia on jouduttu tämän vuoksi jopa sitomaan sänkyihinsä.

Sairaalan johdon mukaan potilaiden turvallisuus ei ole vaarantunut ja teknisiin ongelmiin on pyritty puuttumaan. myös Uuden lastensairaalan toiminnasta vastaava HUS julkaisi maanantaina oman vastineensa MOT:n väitteisiin.

HUS:n mukaan sairaalan hoitajamitoitus on niin korkea, että teho-osastolla jokaisella potilaalla on oma hoitaja vuorokauden ympäri. Vastineen mukaan teknisiin ongelmiin on puututtu ripeästi, ja esimerkiksi kattolevyjen paikallaan pysyminen on varmistettu lisäkiinnityksellä.

Ylen MOT:n ohjelma Uuden lastensairaalan ongelmista nähdään TV1:ssä maanantaina 9.9. kello 20. Ohjelma on jo nyt katsottavissa myös Yle Areenassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?