Hurrikaani Dorianin ja Gabrielle-myrskyn rippeet kaartavat ensi viikolla Eurooppaan – näin se näkyy säässä

rac

Julkaistu:

Sää
Kanadan yllä oleva hirmumyrsky Dorian ja Keski-Atlantin yllä oleva trooppinen myrsky Gabrielle liikkuvat kohti pohjoista Eurooppaa. Laantuneiden myrskyjen rippeet näkyvät Euroopassa tavanomaisena matalapaineena.
Lauantaina Atlantin rannikolla Kanadassa iskeytynyt Dorian-myrsky heikentyi viikonlopun aikana huomattavasti.

Etenkin Bahamalla tuhojaan tehnyttä Doriania ei luokiteltu enää lauantai-iltana Suomen aikaa hurrikaaniksi, vaikka sen tuulet puhalsivatkin Kanadan Nova Scotiassa yhä yli 40 metriä sekunnissa. Kanadan rannikolla sen tuulet katkoivat vielä sähköjä sadoilta tuhansilta ihmisiltä.

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka Dorian riepotteli Kanadaa.


Dorianin lisäksi Atlantilla on muodostunut trooppinen myrsky Gabrielle. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoo, että molempien myrskyjen rippeet kaartavat myös Euroopan ylle.

– Kyseessä on jokasyksyinen ilmiö. On tavallista, että Atlantin suunnalla vaikuttaneiden trooppisten myrskyjen ja hirmumyrskyjen jäänteitä kulkeutuu Pohjois-Atlantille ja jopa Suomeen asti. Siinä vaiheessa ne ovat kuitenkin muuttuneet enemmän tai vähemmän tavalliseksi alkusyksyn matalapaineeksi, Punkka sanoo.


Myös Dorian ja Gabrielle näkyvät Euroopassa tavanomaisena matalapaineena, sateina ja tuulena.

– Heikentynyt Dorian etenee Kanadan itänurkasta vähitellen Pohjois-Atlantille ja lähestyy Eurooppaa sitä kautta. Dorian kulkee Grönlannin eteläkärjen ohi, josta se lähestyy Islantia tiistain aikana. Islannin säähän se vaikuttaa vielä jonkin verran, kertoo Punkka.

Islannin jälkeen Dorianin rippeet liikkuvat ensi viikonloppua kohti mennessä Norjanmerelle ja Suomen liepeille.

– Sillä voi olla jonkinlainen vaikutus myös Suomen säähän, mutta minkäänlaista draamaa siihen ei siinä vaiheessa enää liity. Ei ole luvassa kovia myrskytuulia tai vastaavaa.

Punkan mukaan syksyn ja talven aikana on tavallista, että Atlantilta kulkeutuu matalapaineen alueita jopa viikoittain aina Suomeen asti.

Trooppinen myrsky Gabrielle näkyy Euroopassa lähinnä Isossa-Britanniassa, sielläkin vuodenaikaan nähden normaalina matalapaineena viikon puolivälin aikoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt