12-vuotias kaahasi Torniossa poliisia karkuun yli 150 kilometrin tuntivauhdilla – autossa mukana myös 14- ja 16-vuotiaat

Julkaistu: , Päivitetty:

Pelastuslaitos joutui leikkaamaan autoa, jotta autossa matkustajina olleet nuoret saatiin ulos.
Neljä poliisipartiota ajoi Torniossa aamuyön tunteina takaa autoa, jota ajoi 12-vuotias poika. Takaa-ajettu oli nopeampi kuin 150 kilometrin tuntivauhdilla perässä ajaneet poliisit. Takaa-ajon aikana satoi kaatamalla.

Henkilöauto ajoi lopulta ulos tieltä Ruonajärventiellä. Poliisin mukaan pelastuslaitos joutui leikkaamaan autoa, jotta autossa matkustajina olleet 16-vuotias tyttö ja poika saatiin autosta ulos. Lisäksi auton kyydissä oli 14-vuotias poika. Kaikki autossa olleet neljä nuorta vietiin sairaalaan.

16-vuotiaat vietiin sairaalahoitoon Oulun yliopistolliseen sairaalaan ja kaksi muuta Kemissä sijaitsevaan Länsi-Pohjan keskussairaalaan. Poliisilla ei ollut sunnuntaina puoliltapäivin tarkempaa tietoa loukkaantuneiden kunnosta.

Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Miska Sillanpää kertoi puolenpäivän aikaan STT:lle, että aamuisen tiedon pohjalta kenenkään vammat eivät olisi olleet hengenvaarallisia.

– Tietenkin yleisen kokemuksen perusteella vammojen täytyy aika vakavia olla, jos Ouluunkin viedään. Se, ovatko ne olleet hengenvaarallisia itsessään, niin siihen en pysty ottamaan kantaa, kun en tiedä.

Öinen pakoauto löytyi perhepiiristä

Tilanne alkoi rutiininomaisesta tarkastustehtävästä. Poliisi oli ollut yöllä kahden aikaan Torniossa tekemässä liikennevalvontaa, kun partio havaitsi henkilöauton, josta nousi ulos nuori poika. Partio tuli auton luokse, jotta voisi varmistaa kuljettajan ajokunnon ja tarvittavat asiakirjat.

Auto kuitenkin peruutti paikalta ja kääntyi toiselle tielle. Kun poliisi laittoi pysäytysvalot päälle, henkilöauto lähti voimakkaasti kiihdyttäen poliisia pakoon.

Takaa-ajon aikana pakoauton kuljettaja oli lähellä ainakin kertaalleen menettää auton hallinnan vesilammikoiden ja liian suuren tilannenopeuden vuoksi.

Poliisi ehti menettää autoon näköyhteyden ennen kuin huomasi sen ajaneen ulos Ruonajärventiellä.

14-vuotias poika ja 12-vuotias kuljettaja yhytettiin onnettomuuspaikan lähistöltä. Sillanpään mukaan nuori kuski oli lähtenyt karkuun jättäen onnettomuusauton sekä kaveriporukkansa jälkeen. Pojalle suoritettiin puhalluskoe ja huumausaineenpikatesti, jotka molemmat olivat negatiivisia.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, vammantuottamuksena, liikennerikkomuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta ja moottorikulkuneuvon käyttövarkautena.

Auto oli Sillanpään mukaan otettu käyttöön avaimilla ja sen omisti henkilö, joka kuuluu yhden nuoren perhepiiriin.