Kommentti: Oululaisäiti julkaisi tyttärensä saaman järkyttävän viestin ja teki oikein – koulukiusaamisen vähentämiseen auttaa enää tasan yksi keino

Julkaistu:

koulukiusaaminen
Aikuisten vaikeneminen, hyssyttely ja kädettömyys ovat koulukiusaamisilmiössä kuin bensaa liekeille. Lapset tietävät hyvin, että kiusaamisesta ei seuraa heille kerrassaan mitään harmia, kirjoittaa toimittaja Nita Makkonen.
IS kertoi perjantaina paljon huomiota herättäneessä jutussa oululaisäidistä, jonka tytärtä kiusataan koulussa rankasti.

Äiti julkaisi Facebookissa kuvankaappauksen viestistä, jonka hän kertoo tyttärensä lähettäneen kiusaajalleen. Tytär pyysi kiusaajaa lopettamaan kiusaamisen ja hakkaamisen. V**tu katotaan heti ku tuut kouluun, kuului tytön saama vastaus.

Haastattelin äitiä aiheesta perjantaina. Päivitys oli siinä vaiheessa kerännyt jo paljon huomiota Facebookissa. Kun puhuin hänen kanssaan puhelimessa, yllätyin välittömästi positiivisesti.

Vaikka kyseessä oli oma tytär, äiti suhtautui aiheeseen rauhallisesti ja asiallisesti. Hän sanoi, että ei halua yllyttää vastakkainasettelua tai etsiä syyllisiä, vaan nostaa oikeasti ison ongelman Suomessa esiin. Siinä hän oli aivan oikeassa.

Oululaisessa koulussa käydään äidin mukaan tällä viikolla neuvotteluja siitä, millainen ratkaisu juuri heidän tilanteeseensa voitaisiin löytää. Koulu ehdotti luokkamuutoksia, mutta vielä ei ole selvää, mitä se käytännössä tarkoittaa.
Suomessa on ollut jo pitkään vallalla sellainen käytäntö, että vakavissa kiusaamistapauksissa ongelma halutaan pyyhkäistä maton alle. Tapana on ollut, että kiusattu joutuu vaihtamaan koulua.

On sanomattakin selvää, miten rankkaa koulun vaihtaminen on lapsen kehitykselle ja opiskelulle. Uudesta koulusta pitäisi löytää uusia kavereita, mutta lapsi tietysti pelkää kaikkien arvaavan, että on ollut edellisessä koulussa kiusattu. Se tuntuu nöyryyttävältä.

Pienillä paikkakunnilla koulun vaihtaminen voi tarkoittaa kaiken lisäksi sitä, että koko perhe joutuu muuttamaan. Koulukiusaaminen aiheuttaa siis taloudellisia kustannuksia lapsiperheille. Jos lapsi on esimerkiksi yläkouluikäinen, hän saattaa hyvinkin vaistota, että vanhemmille koitui muuttamisesta lisää laskuja maksettavaksi.

Tuntuu hirvittävältä edes ajatella, että rankkaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa kokeneet uhrit saavat tällä tavoin yhteiskunnan toimesta ikään kuin lisärangaistuksen siitä, mitä ovat joutuneet kokemaan.

Ymmärrettävästi monet siis kannattavat sitä, että uhrin sijaan kiusaaja tai kiusaajat joutuisivat vaihtamaan koulua. Ruotsissa tällainen toimintatapa on ollut jo pitkään käytössä, selviää Ylen neljä vuotta sitten julkaistusta artikkelista.

– Ruotsissa lakiin on kirjoitettu, että jos oppilaiden turvallisuus on vaarantunut, voidaan oppilas siirtää toiseen kouluun, kertoi tutkijatohtori Niina Mäntylä haastattelussa.
Aikuisten vaikeneminen, hyssyttely ja kädettömyys ovat koulukiusaamisilmiössä kuin bensaa liekeille. Lapset tietävät hyvin, että kiusaamisesta ei seuraa heille kerrassaan mitään harmia.

Nyt Suomessa tarvittaisiin enemmän oululaisen äidin kaltaisia rohkeita, mutta asialinjalla pysyviä aikuisia, jotka ottaisivat tilanteen takaisin haltuunsa lapsilta.

Oululaiskoulussa pohditaan nyt aivot suristen, mitä kyseiselle kiusaamistapaukselle voitaisiin tehdä. Yksi asia jutussa on varmaa: vaikka opettajat ja rehtori kuinka haluaisivat sitä, niin kiusaajia ei voida noin vain potkia pihalle koulusta. Se on koulujärjestelmässämme valtava ongelma.

Ratkaisun pitäisi löytyä eduskunnan valiokuntien salien sisältä sitovien lakimuutosten kautta. Ikävä kyllä uskon, että yhtään vähempi ei auta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt