Oliko Porvoon ampuminen sukukosto? IS kävi läpi asiakirjat 20 vuoden takaa – näin kommentoi vanhan tapauksen tutkinnanjohtaja

rac

Julkaistu:

Vanhan haulikkokuoleman tutkinnanjohtaja ei muista kuulleensa väitteitä yli 20 vuoden takaisesta voimankäytöstä, jota on mediassa esitetty Porvoon poliisiampumisen mahdolliseksi syyksi.
Porvoon ampumisiin mediassa liitetyn vanhan haulikkokuoleman tutkinnanjohtaja ei muista, että tapaukseen olisi aikoinaan liittynyt väitteitä poliisin liiallisesta voimankäytöstä. Viitteitä voimankäytöstä ei löydy myöskään tapauksen kirjallisesta aineistosta, jonka IS kävi läpi.

Sukukosto nousi tällä viikolla esiin mediassa Porvoon ampumisten väitettynä motiivina. Poliisiampumisista epäillyt Richard ja Raymond Granholm olisivat mediaväitteen mukaan olleet kostamassa poliisille sukulaismiehensä yli 20 vuotta sitten osakseen saamaa kohtelua.

Kosto liittyisi Porvoon maalaiskunnassa maaliskuussa 1996 sattuneeseen tapaukseen, jossa sukulainen ampui vahingossa haulikolla ystävänsä kuoliaaksi. Hänet tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Hymy ja Alibi kertoivat torstaina, että veljesten perheeseen olisi jäänyt kaunaa, koska vanhassa kiinniotossa olisi käytetty joidenkin mielestä liikaa voimaa. Alibi ja Hymy vetosivat useaan nimettömään lähteeseen. Samasta kostoteoriasta on IS:lle kertonut yksi nimetön lähde.

Keskusrikospoliisi ei ole ottanut kantaa teoriaan kostomotiivista.

– Ei ole tarvetta lausua tästä (kostomotiivista) eikä lähteä mukaan spekulaatioihin. Poliisi etenee faktat edellä. Minun roolissa on syytä pitää kaikki vaihtoehdot avoimina, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho sanoi (IS 5.9.).
Vuoden 1996 törkeän kuolemantuottamuksen tutkinnanjohtajana toimi rikosylikomisario Harri Rahikka keskusrikospoliisista (KRP).

Tätä nykyä eläkkeellä oleva Rahikka muistaa tapauksen. Yksityiskohdat hän muistaa vain hämärästi monien muiden henkirikostutkintojen joukosta. Juttu tuli Rahikan mukaan KRP:n tutkittavaksi, koska tuolloin melkein poikkeuksetta kaikki henkirikokset siirrettiin heille. Tapaus kirjattiin alun perin tapoksi, mutta muuttui kuolemantuottamukseksi, kun laukaus varmistui vahingoksi.


Rahikan mukaan hänen tietoonsa ei aikoinaan tullut, että epäiltyä kohtaan olisi käytetty vuonna 1996 kiinnioton yhteydessä liikaa voimaa.

– Ei ole tullut millään lailla minulle esiin ainakaan. En muista tällaista.

Väitetty kosto liittyisi IS:n saamien tietojen mukaan nykyään eläkkeellä olevaan päällikköpoliisiin. Sijaiskärsijäksi olisi joutunut hänen poikansa, joka työskentelee Itä-Uudenmaan poliisissa ja jota ammuttiin Porvoon ampumisessa.
Rahikka ei muista kyseistä päällikköpoliisia tai sitä, että tämä olisi jollain lailla osallistunut tutkintaan tai epäillyn kiinniottoon vuonna 1996.

– Tuo nimi ei sano minulle yhtään mitään. Ei yhtään tule mieleen, minulla ei ole hänestä mitään muistikuvaa.

IS tavoitti myös ex-päällikköpoliisin itsensä, mutta hän ei kommentoinut asiaa.
Ex-päällikköpoliisin nimi ei esiinny myöskään haulikkokuoleman esitutkinta- tai oikeudenkäyntiaineistossa. Asiakirjojen perusteella Granholmin veljesten sukulaismiehen kiinniotto sujui siististi ilman voimankäyttöä.Jutun tutkinta alkoi 12. maaliskuuta 1996 kello 00.01, jolloin Uusimaa-lehden toimittaja soitti Porvoon poliisipäivystykseen ja kertoi kuulleensa luotettavalta taholta, että jotakuta on ammuttu vatsaan. Päivystäjä soitti aluesairaalaan, jolloin tieto osoittautui oikeaksi.

Tutkintailmoituksen mukaan varsinaista kiinniottotilannetta ei edes ollut. Ilmoituksen mukaan sukulaismies tuli ”itse poliisiasemalle sen jälkeen, kun hänelle oli soitettu matkapuhelimeen”.

Myöhemmin kuulusteluissa osapuolet kuitenkin kertoivat, että poliisipartio haki miehen kotinsa edestä puhelinyhteyden jälkeen.

Näin sukulaismies itse kertoi: autossa sattuneen vahingonlaukauksen jälkeen hän ja kuljettajana toiminut mies veivät uhrin sairaalaan. Uhri oli sukulaismiehen hyvä ja pitkäaikainen ystävä.

Sairaalasta hän lähti taksilla kotiinsa. Sieltä hän soitti matkapuhelimella kuljettajalle, joka oli jäänyt sairaalaan. Poliisit olivat jo siellä.


– Neuvoin poliiseille tien asunnolleni eli kerroin, missä olin.

Kuultuaan, että uhrin tila oli vakava, hän olisi sanojensa mukaan halunnut palata sairaalaan.

– Niinpä tilasin taksin asunnolleni, mutta ennen taksin tuloa tulivat poliisit ja ottivat minut mukaansa. Käsipuhelimellani peruutin taksitilauksen.
Porvoon poliisissa tutkinnan alkutoimia yöllä johtanut ylikonstaapeli kertoi kuulustelussa lähes samoin. Hän oli sairaalassa puhuttamassa kuljettajaa, kun sukulaismies soitti kuljettajalle. Hän kehotti kuljettajaa pyytämään, että sukulaismies menisi heti poliisiasemalle.

– Hän oli valittanut, että ei ole kyytiä, jolloin kehotin (kuljettajan) välittämään tiedon, että tulisi ulos tielle, niin poliisipartio noutaisi hänet. Näin sitten tapahtuikin.

Noutaneen partion jäsenten nimet jäävät pöytäkirjassa epäselviksi.

Ex-päällikköpoliisin nimeä ei mainita aineistossa lainkaan. Aineistoon ei ole myöskään kirjattu, että sukulaismies tai joku muu olisi esittänyt väitteitä poliisin liiallisesta voimankäytöstä.


Kolmisen viikkoa haulikkotapauksen jälkeen sukulaismies ammuskeli pistoolilla asunnossaan niin, että naapurin lapsiperhe oli vaarassa. Hän kertoi mielensä järkkyneen pahasti haulikkokuolemasta. Hän oli pahoillaan, koska oli vahingossa ampunut parhaimpiin kuuluvan ystävänsä.

Paikalle tulleet poliisit käskyttivät sukulaismiehen pudottamaan aseen, minkä hän teki. Sitten hänet käskettiin polvilleen maahan, raudoitettiin ja vietiin putkaan jatkuvan valvonnan alle. Muista pakkokeinoista ei ole mainintaa.

Paikalla oli kolme partiota. Niiden jäsenten nimet löytyvät tutkintailmoituksesta. Ex-päällikköpoliisi ei ollut mukana.

Porvoon ammuskelu

  • Porvoossa Ölstenin teollisuusalueella tapahtui yöllä 25. elokuuta ammuskelu, jossa loukkaantui kaksi poliisia.
  • Poliisipartio saapui paikalle Koneistajantielle sen jälkeen, kun hätäkeskukseen oli ilmoitettu omaisuusrikoksesta.
  • Epäillyt ampujat pakenivat paikalta, mutta heidät otettiin saman päivän iltana kiinni takaa-ajon jälkeen Tampereen seudulla. Paetessaan he ampuivat laukauksia poliisia kohti.
  • Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi 29.8. veljekset Richard Granholmin, 30, ja Raymond Granholmin, 25, epäiltyinä kahdesta murhan yrityksestä Porvoossa. Pakomatkan osalta rikosnimikkeet ovat vielä täsmentymättä.
  • Veljekset viettivät osan lapsuudestaan Porvoossa. Veljesten isä ja äiti ovat syntyisin Suomesta, mutta perhe on asunut pitkään Ruotsissa.