Vartiolentolaivueen Dornier 228-212 halkoi taivasta, kun yhtäkkiä horisontissa nousi harvinaisen valtava vesipatsas: ”Voimakkain näkemäni”

rac

Julkaistu:

Luutnantti Jukka Peitsala arvioi, että trombi oli 300-400 metriä korkea.
Länsi-Suomen merivartioston sivuilla julkaistu upea video trombista herättää kiinnostusta luonnon ja ilmailun harrastajissa. IS kysyi Vartiolentolaivueen koneen ohjaajalta, miten kaikki oikein tapahtui.

–­Olimme normaalilla valvontalennolla, kun Paraisilla, Attun saaren Pohjoispuolella näkyi harvinaisen mielenkiintoinen ilmiö, Dornier 228-212 -lentokonetta lentänyt ilma-aluksen päällikkö, luutnantti Jukka Peitsala kertoo tilanteesta Ilta-Sanomille.

Miten korkeaksi arvioit trombia?

– Se oli arviolta 300-400 metriä korkea ja voimakkain, minkä olen havainnut urani aikana, hän sanoo.

Peitsalan mukaan trombi oli jo koneen saapuessa voimissaan.

– Pian se kuitenkin purkautui, mutta alkoi uudestaan. Kun tulimme myöhemmin takaisin saman alueen yli, trombia ei enää ollut, hän sanoo.


Hän kertoo, että kaksimoottorisessa potkuriturbiinilentokoneessa on neljän hengen miehistö.

– Koneessa on kaksi ohjaajaa ja ja kaksi operaattoria, hän sanoo.

Aiheuttiko trombi Dornierissa turbulenssia?

– Siitä ei aiheutunut mitään ongelmia, sillä väistimme sen riittävän kaukaa. Kohtaamme usein pystyvirtauksia ja purkautuvia ukkospilviä, joita on syytä väistää, hän sanoo.

Video julkaistiin myös Länsi-Suomen merivartioston Facebook-sivuilla. Vartiolentolaivueen apulaiskomentaja Kalle Osola kertoo julkaisemisesta Ilta-Sanomille.

– Trombeja on nähty ja ja kuvattu ennenkin lennoilla, mutta kun kyse oli erityisen hienosta trombivideosta, joten päätimme julkaista sen, hän kertoo.