Julkkiskokit riemastuivat presidentti Niinistön ohjelmaideasta: ”Ihan mahtavaa!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Julkkiskokit riemastuivat presidentti Niinistön ohjelmaideasta: ”Ihan mahtavaa!”

Presidentti Sauli Niinistö harmitteli ruokahävikkiä ja heitti kokkiohjelmaidean. Julkkiskokit kiittelevät avausta.

Julkkiskokit Jyrki Sukula, Maija Silvennoinen, Akseli Herlevi ja Heikki Liekola innostuivat presidentti Sauli Niinistön uudentyyppisestä kokkiohjelma-ajatuksesta.

6.9.2019 8:45

Presidentti Sauli Niinistön ajatukset ruokahävikin vähentämisestä saavat julkkiskokeilta ilahtuneen vastaanoton.

Presidentti Niinistö nosti IS:n haastattelussa keskiviikkona ruokahävikin vähentämisen esiin tehokkaana ja mukavana tapana vastustaa ilmastonmuutosta.

Niinstö kertoi itse ”rutisevansa jatkuvasti” ruokahävikistä Mäntyniemessä ja esitti television kokkiohjelmien tuottajille idean. Presidentti näkisi mielellään kokkiohjelman, jossa testataan kokin kyvyt mitoittaa raaka-aineet niin, ettei hävikkiä synny.

– Ihan mahtavaa! Uskon, että sillä voisi inspiroida ihmisiä, Jyrki Sukula sanoo ja toivottaa Niinistön tervetulleeksi tv-tuotannon pariin.

Sukula tietää mistä puhuu, sillä hän on ollut mukana liudassa kokkiohjelmia alkaen 1990-luvulla nähdystä Kaikilla mausteilla -sarjasta Kokkisotaan, Ruokalaan ja omaa nimeään kantaviin ohjelmiin.

Keittiömestari ja ravintoloitsija Maija Silvennoinen kiittelee hänkin Niinistön avausta.

Raaka-aineiden määrien arviointi kuuluu perusammattitaitoon, hän uskoo. Ja ennen kaikkea taito hyödyntää tähteeksi jäänyt ruoka toiseen ateriaan.

Yli 40 vuotta alalla työskennellyt Silvennoinen muistetaan muun muassa Bon Appétit -ohjelmasta ja Top Chefistä.

Hän ilmoittautuu vanhan kansan kasvatiksi. Periaate, että kaikki pitää pystyä hyödyntämään, on tullut selkäytimeen jo kotikasvatuksesta.

Ravintoloitsija Maija Silvennoinen korostaa, että yli jäänyt ruoka pitää osata hyödyntää.

Ennen vanhaan osattiin hyödyntää tähteet seuraavan päivän ateriaan, mutta monet ”jämäruoat” ovat painuneet unohduksiin.

– Kuinka moni jauhaa tänä päivänä edes korppujauhoja?

Onneksi hävikkiruoka on noussut trendikkääksi, Silvennoinen ilahtuu. Hän uskoo, että sen hävikkiruoan myyminen toimisi ravintolalle jopa myyntivalttina.

Sitä paitsi esimerkiksi monet padat ja laatikot maistuvat Silvennoisen mukaan uudelleen lämmitettyinä entistä paremmilta.

Top Chef -voittaja ja myöhemmin MasterChefissä nähty Naughty BRGR -ketjun perustaja Akseli Herlevi voisi itse lähteä mukaan Niinistön ideoimaan ohjelmaan.

Hän kertoo itse käyttävänsä esimerkiksi proteiinipitoisen kastikkeen jämät valmistamalla niitä varten uudenlaisen lisukkeen. Silloin vanha ruoka ei tunnu enää samalta.

Ammattikokit osaavat Herlevin mukaan välttää hävikkiä, mutta tavallisilla kansalaisilla olisi parantamisen varaa.

– Kysymys on siitä, miten saadaan kuluttajat ymmärtämään, miten reseptejä voidaan muokata, Herlevi sanoo.

Vain jotkut jälkiruokareseptit ovat niin tarkkoja, että niitä pitää noudattaa grammalleen. Loput ovat ohjeellisia, ja niitä voi muokata käsillä olevien raaka-aineiden mukaan.

Myös Vuoden kokki 2014 Heikki Liekola pitää Niinistön ehdotusta järkevänä. Liekola työskentelee nykyisin freelancerina ja järjestää muun muassa nimellä Farm to table kulkevia illallisia, joiden raaka-aineet tulevat läheisestä Långötorpin puutarhasta.

– Muovijätteen haitoista puhutaan, mutta jos makkarapakettiin jää muutama viipale, sillä on isompi ympäristövaikutus kuin pakkauksella, Liekola sanoo.

Motivan mukaan kotitalouksissa roskiin heitetty ruoka Suomessa vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?