Tältä näyttää pilkkahintaan Helsingin edustalla kaupatulla saarella – ”Tulee aika outo tunne” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää pilkkahintaan Helsingin edustalla kaupatulla saarella – ”Tulee aika outo tunne”

Ilta-Sanomat vieraili Helsingin edustalla sijaitsevalla kohusaarella, josta on Kauppatorillekin lyhyt matka.

6.9.2019 7:10

Aivan Helsingin edessä merellä sijaitseva Katajanokanluoto vaihtoi kesäkuussa omistajaa, kun saaren edellinen omistaja oli ajautunut talousvaikeuksiin ja saari huutokaupattiin verovelkojen maksamiseksi. Saaren hankki itselleen helsinkiläisliikemies Peter Brandt, joka kertoo suunnittelevansa saarelle ravintolaa tai muuta liiketoimintaa.

Saaren myyntihinta oli lopulta vain 375 000 euroa, jolla saisi aivan naapurissa sijaitsevalta Katajanokalta peruskuntoisen kerrostalokaksion. Myynnin hoitanut Helsingin ulosottovirasto yritti ensin kaupata saarta puolen miljoonan euron hintaan, mutta ostajia ei ilmaantunut.

Ilta-Sanomat vieraili saarella, joka on nykyisessä asussaan kaunis mutta varsin vaatimaton paikka. Etuihin kuuluu tukeva, betoninen laituri, johon on mahdollista kiinnittää isompikin kuljetusalus tai vaikkapa vesibussi. Sellainen liikennöi viereiseen Lonnaan, entiseen sotilassaareen, jossa sijaitsee nykyisin ravintoloita ja sauna.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Katajanokanluodon myyntihinta oli 375000 euroa.

Betonilaituri.

Katajanokanluodon rakennuskanta koostuu hirsisestä ja pärekattoisesta luotsituvasta ja pienestä vajasta. Aiemmin saarella sijaitsi myös toinen, yli 200-neliöinen varastorakennus, joka tuhoutui tuhopoltossa 2000-luvun alussa.

Nykyinen omistaja varoitteli, että saarella on yhä edellisen omistajan jäljeltä paljon romua ja roskaa. Lautoja ja maalipurkkeja on kasassa mökin pihalla, mutta yleisesti ottaen saari vaikuttaa siistiltä ja viihtyisältä. Joutsenperhe uiskentelee rannassa, ja jopa hylje nousee pinnalle saaren tuntumassa. Kallioon ovat 1800-luvulla paikalla käyneet merimiehet kaivertaneet nimikirjaimiaan.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Katajanokanluodon rakennuskanta koostuu hirsisestä ja pärekattoisesta luotsituvasta ja pienestä vajasta.

Saarelta löytyy myös pieni vaja.

Ainutlaatuisin asia saaressa on sen sijainti: Helsingin Katajanokan rantaan on matkaa vain pari sataa metriä ja Kauppatorillekin saarelta on vain noin kilometri. Saaren vierestä kulkevat Katajanokan kautta Helsinkiin saapuvat risteilyalukset. Ympärillä kulkee useita vilkkaita veneväyliä.

Idässä päin siintävät Laajasalon vanhat öljysäiliöt sekä alueelle nousevan uuden asuinalueen nosturit. Joidenkin vuosin päästä välissä näkyvää Kruunuvuorenselkää tulee halkomaan silta, jota pitkin raitiovaunut kulkevat Laajasaloon.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Kaikesta tulee tunne, että on samaan aikaan täydessä luonnon rauhassa mutta samaan aikaan keskellä Helsinkiä.

– Saarella ollessa tulee aika outo tunne kun se on niin kaiken keskellä, Brandt kuvailee.

Ilta-Sanomien haastattelussa Brandt kertoi etsivänsä nyt ideoita siitä, mitä saarella voisi tulevaisuudessa tehdä. Hän kertoi visioineensa esimerkiksi ravintolaa, jonka tarvitsema energia voitaisiin mahdollisesti tuottaa uusiutuvasti paikan päällä.

Toistaiseksi rakentaminen saarelle ei onnistu, sillä siltä puuttuu yleiskaava. Brandt kertoo kuitenkin olleensa yhteydessä Helsingin kaupunkiin, jossa saaren kehittämissuunnitelmiin on suhtauduttu myönteisesti.

Kovin suuria uusia rakennuksia saareen ei joka tapauksessa ole tulossa. Brandt kuitenkin lupaa paikan tulevan jollakin tavalla siellä vierailevan yleisön käyttöön.

– Kesämökkiä tai majoituspaikkaa siitä ei ole tulossa.

Lautoja ja maalipurkkeja on kasassa mökin pihalla.

Helsingin Katajanokan rantaan on matkaa vain parisataa metriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?