Video: Lontoolaiset suhtautuvat uusien vaalien mahdollisuuteen ristiriitaisesti – ”En usko, että meillä on yhtään enempää faktatietoa”

rac

Julkaistu:

Lontoolaiset jännittävät, johtaako kuumana käyvä brexit-keskustelu uusiin vaaleihin. Viimeisin vaaliehdotus hylättiin.
Lontoon kaduilla brexit-keskustelu on luonnollisesti tiiviissä seurannassa. Lontoolainen Tony Wheble astelisi mielellään äänestämään, jos sellainen mahdollisuus tarjoutuisi.

– Mielestäni ne (vaalit) ovat ainoa reitti tämän tiesulun purkamiseen. En halua olla ylipoliittinen, mutta mielestäni se on hyvin noloa työväenpuolueelle, että he ovat pyrkineet vaaleihin monta kuukautta. Nyt he estävät ne.

Artikkelin videolla lontoolaiset kertovat mielipiteensä brexit-keskustelusta ja vaalien mahdollisuudesta.

Britannian pääministeri Boris Johnson kärsi tiistaina ja keskiviikkona peräti kolme kipeää tappiota parlamentissa. Ensin brexit-kapinalliset saivat läpi lain, joka estää sopimuksettoman brexitin toteutumisen. Laki velvoittaa lisäksi hakemaan brexitille jatkoaikaa ensi vuoden puolelle, tammikuuhun saakka.

Lain mentyä läpi Johnsonin hallitus vaati parlamentin hajottamista ja uusia vaaleja lokakuun puoliväliin. Hallitus ei kuitenkaan saanut taakseen vaadittavaa kahden kolmasosan äänienemmistöä, joten vaaliehdotus hylättiin.

Ylähuone pääsi sopuun myös siitä, että lakikäsittely hoidetaan perjantaihin mennessä. Laki halutaan hyväksytettäväksi kuningattarelle ja voimaan jo ensi viikon alussa.

Johnsonin odotetaan jatkavan puhettaan vaalien puolesta.

Lontoolainen Matt Prior ei usko vaalien auttavan brexitin toteutumisessa.

– En usko, että meillä on oikeastaan yhtään enempää faktatietoa. Mielestäni odotamme edelleen lisätietoa, eikä sitä näytä olevan tulossa. Näyttää, että liikkeellä on ollut jo jonkin aikaa paljon valheita ja muita. Se on hyvin turhauttavaa.

Iso-Britanniassa 24 vuotta asunut italialainen Dora Cobal pitää brexit-päätöksentekoa varsin likaisena.

– En todellakaan pidä Boris Johnsonista. En pidä konservatiiveista enää. Mielestäni on ollut paljon selkäänpuukotusta – oikeastaan kansanäänestyksestä saakka, brexitin puolesta tai vastaan. Haluaisin silti nähdä vaalit.

– Olen Jeremy Corbynin (työväenpuolueen johtaja) puolella. Haluaisin, että sopimuksettoman brexitin estävä sopimus menee läpi ja että saisimme vaalit. Ihmisten pitäisi päättää.

Vastatessaan toimittajan kysymykseen Dora Cobal ei ilmeisesti vielä tiennyt, että laki sopimuksettoman brexitin estämisestä oli mennyt läpi. Vaaliehdotus kuitenkin hylättiin.

Niin ikään Lontoossa asuva Peter Spencer pitää vaaleja hyvänä ratkaisuna.

– Olen täysin niiden puolesta. Mielestäni nykyinen johto on tavallaan todistanut, että viimeisten parin vuoden ajan, oikeastaan jo James Cameronin kauden päättymisestä lähtien, he eivät ole käsitelleet brexitiä kovin hyvin. He ovat sivuuttaneet sen, mitä ihmiset haluavat ja tavallaan tehneet asiat haluamallaan tavalla. Olen siis hyvin vahvasti uusien vaalien puolella.