Ovatko Porvoon ampumiset kosto toisessa sukupolvessa? KRP ei vahvista

IS:n tietojen mukaan väijytyksessä loukkaantui eläkkeellä olevan päällikköpoliisin poika.

5.9.2019 14:18

Porvoossa toissa viikonloppuna tapahtunut poliisien väijytys ja ampuminen on hyvin poikkeuksellinen tapaus Suomen rikoshistoriassa. Uudet tiedot teon epäillystä motiivista tekevät siitä vielä erikoisemman.

Poliisiin kohdistuneen väijytyksen mahdolliseksi motiiviksi epäillään perhekostoa. Vangittujen veljesten Richard ja Raymond Granholmin kerrotaan olleen kostamassa yli 20 vuoden takaista tapausta, joka liittyy heidän iäkkäämpään sukulaismieheensä.

Kostomotiivista kertoi ensimmäisenä Alibin ja Hymyn yhteinen rikostoimitus torstaina useisiin nimettömiin lähteisiin vedoten.

Myös IS:n haastattelema nimetön lähde kertoo kostosta, joka ulottuisi toiseen sukupolveen. Richard ja Raymond Granholm olisivat väitteen mukaan olleet kostamassa nykyään kuusikymppisen sukulaismiehensä puolesta.

Tapausta tutkiva keskusrikospoliisi (KRP) ei vahvista kostomotiivia.

– Ei ole tarvetta lausua tästä (kostomotiivista) eikä lähteä mukaan spekulaatioihin. Poliisi etenee faktat edellä. Minun roolissa on syytä pitää kaikki vaihtoehdot avoimina, tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Kimmo Huhta-aho sanoo IS:lle.

Kosto liittyisi väitteiden mukaan nykyään eläkkeellä olevaan päällikköpoliisiin. Sijaiskärsijäksi olisi joutunut hänen poikansa, joka työskentelee Itä-Uudenmaan poliisissa ja jota ammuttiin Koneistajantien väijytyksessä käteen.

Kaikki olisi alkanut maaliskuussa 1996, jolloin Granholmien sukulaismies ampui Porvoossa vahingossa kuoliaaksi miehen. Hän otti auton takapenkillä esille haulikon esitelläkseen sitä edessä istuneille kuljettajalle ja matkustajalle.

Huolimattomuuttaan hän painoi liipaisinta latausliikkeitä tehdessään. Haulikko oli täyteen ladattu. Panokset osuivat kylkeen etupenkin matkustajaa, joka kuoli vammoihinsa.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Granholmien sukulaismiehen 2,5 vuoden vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta, ampuma-aserikoksesta ja muutamasta muusta eri yhteyksissä tehdystä rikoksesta.

Kostoteorian mukaan Granholmien kauna olisi perua tuolloin Porvoossa työskennelleen päällikköpoliisin runsaasta voimankäytöstä haulikkotapauksen yhteydessä. Hän ei ollut jutun tutkinnanjohtaja.

IS ei ole tavoittanut Granholmien sukulaismiestä. Hän ei enää asu Porvoossa, vaan pienkerrostaloalueella toisessa kaupungissa. Naapurit kuvailivat taloyhtiötä levottomaksi. IS:n käydessä paikalla pihalla juopotteli ja metelöi vajaa kymmenpäinen sakki.

Richard ja Raymond Granholm olivat tulleet Porvooseen jo pari kuukautta ennen väijytystä. He asuivat motellissa ja kertoivat kysyjille olevansa paikkakunnalla remonttitöissä.

Isku tapahtui sunnuntain vastaisena yönä 25. elokuuta. Mahdollista on, että Granholmit järjestivät ansan tekaistujen hätäkeskushälytysten avulla. Näin he olisivat varmistaneet, että juuri kyseinen ex-päällikköpoliisin poika saapuisi hälytystehtävälle.

Alibin, Hymyn ja IS:n lähteiden mukaan he olisivat soittaneet jo aiemmin illalla yhden hätäpuhelun toisaalle Porvoossa. Tälle hälytykselle olisi saapunut kuitenkin toinen partio, jossa aiottu kohde ei ollut mukana.

Itä-Uudenmaan poliisi tai Hätäkeskuslaitos eivät ole vahvistaneet IS:lle tietoa aiemmasta hätäpuhelusta.

Puolenyön jälkeen Granholmit soittivat hätäkeskukseen Koneistajantieltä ja kertoivat ottaneensa kiinni autovarkaan. Tällä kertaa paikalle Koneistajantielle saapui partio, jonka johtajana ex-päällikköpoliisin poika toimi.

Partion saavuttua Granholmien epäillään aloittaneen heti tulituksen. Partion molemmat poliisit saivat osumia. Heistä vakavammin loukkaantui ex-päällikköpoliisin poika, jota osui käteen.

Toinen poliisi sai osumia keskivartaloon ja selkään, mutta niitä vaimensivat suojaliivit.

Granholmit vaativat poliiseja myös luopumaan aseistaan. He saivat tiettävästi haltuunsa yhden poliisin virkapistoolin. He eivät sen sijaan päässeet käsiksi poliisiautossa olleisiin järeämpiin tukiaseisiin. Useimmissa poliisiautoissa on nykyään tukiaseena konepistooli.

Väijyttäjät pakenivat paikalta. Poliisi pääsi Granholmien jäljille saman päivän iltana Tampereen seudulla. Veljekset otettiin kiinni rajun takaa-ajon jälkeen. Paetessaan he ampuivat lukuisia laukauksia ja törmäilivät poliisin ajoneuvoihin.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi Granholmit viime torstaina epäiltyinä Porvoossa tapahtuneista kahdesta murhan yrityksestä. Pakomatkan osalta rikosnimikkeet ovat vielä täsmentymättä.

KRP ei ole tähän mennessä kommentoinut Porvoon ampumisten mahdollisia motiiveja. Vangitsemiskäsittelyjen yhteydessä tutkinnanjohtaja Huhta-aho kuitenkin arvioi, että kyseessä oli tahallinen teko.

– On ollut tarkoitus tehdä juuri se, mitä on tapahtunut, Huhta-aho sanoi.

Poliisi ei ole sulkenut pois, etteikö juttuun voisi liittyä muitakin henkilöitä vangittujen veljesten lisäksi.

Puolustus ei ole toistaiseksi kommentoinut rikosepäilyjä julkisesti lainkaan. Miesten avustajat ovat sanoneet IS:lle, ettei puolustuksella ole kommentoitavaa. MTV:n mukaan Granholmit ovat vaienneet myös kuulusteluissa täysin.

Richard ja Raymond Granholm asuvat Ruotsissa. He ovat lapsuudessaan asuneet Porvoossa, mutta muuttivat sieltä 2000-luvun alkupuolella.

Isoveli Richard Granholm, 30, on sekä Suomen että Ruotsin kansalainen. Raymond Granholm, 25, on vain Ruotsin kansalainen.

Richard Granholmilla on Ruotsissa muutamia rikostuomioita. Hän on saanut sakkotuomioita virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, dopingrikoksista, rattijuopumuksesta ja ajo-oikeudetta ajamisesta. Häntä on myös epäilty verorikosjutussa, mutta siitä epäilystä hänet vapautettiin.

Raymond Granholmilla ei tiedetä olevan aiempaa rikostaustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?