Mäntyniemen ruokahävikki ”riepoo vimmatusti” presidentti Sauli Niinistöä – Martat ohjeistaa, miten ruokatarvikkeista saa kaiken irti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mäntyniemen ruokahävikki ”riepoo vimmatusti” presidentti Sauli Niinistöä – Marttojen ohjeilla vähennät kotisi ruokajätteitä

Presidentti Sauli Niinistö haastoi suomalaiset miettimään ilmastonmuutosta arkisten asioiden näkökulmasta. Marttojen kotitalousasiantuntija kertoo, miten ruokahävikkiä voi vähentää.

4.9.2019 20:07

Suomalaiset heittävät keskimäärin 20–25 kiloa ruokaa roskiin joka vuosi. Joka kymmenes suomalaisten ostama leipä, vihannes ja hedelmä päätyy lopulta roskakoriin.

Presidentti Sauli Niinistö haastoi Ilta-Sanomien haastattelussa kansalaiset pohtimaan ilmastonmuutosta arkisissa asioissa.

Niinistö kertoi, että hän on itse kommentoinut Mäntyniemen ruokahävikkiä ”jatkuvasti rutisemalla”.

– Se riepoo minua tässäkin talossa ihan vimmatusti. Olen vanhan polven kasvatti, jolle aina opetettiin, että on suorastaan synti heittää ruokaa tunkiolle. Se oli viisaampaa neuvoa kuin mitä ehkä neuvojat tiesivätkään, Niinistö kertoi.

Artikkelin videosta voit katsoa helpot ja nopeat vinkit ruokahävikin vähentämiseen.

Ruokahävikin vähentäminen olisi ajankohtainen asia monessa suomalaiskodissa. Ruokajätettä tulee edelleen turhaan ja liikaa.

Uudenmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Marjo Ranta kertoo, että tärkein asia kodin ruokahävikin vähentämisessä on suunnitelmallisuus.

– Suurin synti on se, että ostamme kotiin liikaa ruokaa. Kaikki lähtee suunnitelmallisuudesta. Toinen tärkeä asia on se, että ruoka valmistetaan ja säilytetään oikein.

Helsinkiläinen hävikkiruokaravintola Loop kokoaa ruokalistansa hävikkiruoasta. Päällikkö Mirka Korkia-aho kertoo, että hävikkiruoan vähentämisessä on kaksi tärkeää osa-aluetta.

– Ensinnäkin pitää tietää, milloin tuote vanhenee. Toinen tärkeä asia on se, käytetäänkö tuotteesta kaikki osat. Esimerkiksi juuresten kuorista voi tehdä juuressipsejä.

Tällaisia täsmävinkkejä Uudenmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Marjo Ranta antaa ruokahävikin vähentämiseen:

1. Jos pakkaus on suuri, pakasta heti

Etenkin leipäpaketit ovat sen verran suuria, että monessa kodissa osa sisällöstä päätyy roskakoriin.

– Moni laittaa leipäpussin suoraan pakkaseen, mikä on hyvä ratkaisu. Sieltä voi sitten ottaa päivän tarpeen mukaan leipää sulamaan, Ranta kertoo.

Leipä pilaantuu nopeasti. Suurta leipäpakettia voi siksi säilyttää pakkasessa.

2. Tunne ruokaostoksesi

Kotikokin on hyvä tietää, kuinka kauan eri raaka-aineet säilyvät.

– Pitäisi olla ajatus siitä, mihin tuotteita meinaa käyttää, millä niitä voi korvata ja mihin käyttää. Jos marjapiirakkaan menee esimerkiksi kaksi desiä piimää, niin ei välttämättä kannata ostaa litran piimäpurkkia. Vaihtoehtona voi käyttää kermaviiliä tai jogurttia.

Jo kaupassa kannattaa miettiä, miten koko pakkauksen sisällön aikoo käyttää.

Omissa kaapeissa säilytettävien elintarvikkeiden säilyvyyden tunteminen auttaa vähentämään ruokahävikkiä.

3. Tee luovia keittoja

Sosekeittojen valmistamisessa vain mielikuvitus on rajana. Jos jääkaappiin on jäänyt ruokaa, jota ei tule käytettyä, niin sosekeitto voi olla hyvä ratkaisu.

– Erilaiset keitot ja munakkaat ovat sellaisia, joihin voi laittaa melkein mitä vain. Niiden suhteen kannattaa olla utelias ja mennä reseptien ulkopuolelle. Esimerkiksi monet vihannekset ovat haihduttaneet nestettä ja ovat nahistuneinakin aivan käyttökelpoisia keitoissa. Sekaan voi laittaa myös kastikkeenjämiä ja vaikka tuorejuustoa.

Keittoon voi lisätä kaikenlaista jääkaapista ja pakkasesta löytyvää.

4. Järjestä kokkisota kerran viikossa

Kotijääkaapin perälle jää helposti ruokaa, jota ei muutaman päivän kuluttua enää edes muista.

– Esimerkiksi perjantain tyhjennysilta voisi olla hyvä ratkaisu. Yhtenä päivänä viikossa voi katsoa, mitä kaikkea on jäänyt jäljelle. Päivän ateriat voi koota niistä ostamatta mitään uutta. Perheen kesken voi järjestää vaikka oman kokkisodan jääkaapin sisällöstä, Marjo Ranta toteaa.

5. Älä säikähdä, vaikka koostumus muuttuu

Monet hedelmät ja vihannekset ovat parhaimmillaan, kun ne ovat jo hiukan pehmenneet. Kun esimerkiksi hedelmä pehmenee, kannattaa muuttaa omaa lähestymistapaansa.

– Jos hedelmän koostumus ei ole rapea, niin saatetaan ajatella, ettei ole enää kiva syödä. Silloin kannattaa raastaa tai laittaa leivonnaisiin, puuroon tai rahkaan. Vähän pehmenneitä omenoita voi raastaa vaikka puuron joukkoon.

Hedelmien tummuminen ei tarkoita, etteikö niitä voisi käyttää.

Pehmenneistä hedelmistä voi valmistaa smoothien.

6. Säilö yrtit ruokaöljyyn ja pakasta

Kotona tuoreista yrteistä voi valmistaa omia maustekuutioita. Yrtit asetellaan jääpalamuottiin ja upotetaan ruokaöljyyn. Sitten ne pakastetaan.

– Yrttejä voi tietenkin kuivattaa. Öljyyn säilöttynä niitä voi pakastaa ja käyttää sitten vaikka paistamisessa tai keittojen joukossa. Öljyssä aromit säilyvät hyvin, ja kuutio on heti käyttövalmis.

Yrttejä voi säilyttää pakastetussa ruokaöljyssä. Jääpalamuotin avulla voi valmistaa valmiita yrttikuutioita.

7. Mieti liha- ja kalatuotteiden pakkauskokoja

Useimmiten ihmiset heittävät pois edullisimmat tuotteet. Lihaa ja kalaa heitetään pois vähemmän kuin vihanneksia, juureksia, leipiä ja hedelmiä.

– Nykyään on tarjolla pieniäkin liha- ja kalapaketteja paketteja. Kun paketin avaa, tuote pilaantuu nopeasti. Siksi kannattaa joko kypsentää heti ja laittaa osa jääkaappiin tai pakkaseen. Ennakointi on myös lihan ja kalan valmistamisessa tärkeää.

Lihatuotteet kannattaa valmistaa mahdollisimman pian ja ylimääräinen ruoka säilöä jääkaappiin tai pakkaseen.

Useimmiten biojätteeseen päätyvät keittiön edullisimmat tuotteet. Kaloja ja äyriäisiä hankkiessa kannattaa miettiä pakkauskokoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?