Pariskunta aloitti näyttävän nälkälakon Tampereella – syynä lähes 25 vuotta kestänyt kiista vakuutusyhtiön kanssa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pariskunta aloitti näyttävän nälkälakon Tampereella – syynä lähes 25 vuotta kestänyt kiista vakuutusyhtiön kanssa

Marketta ja Jari Hautakorpi ovat nälkälakossa Vakuutusyhtiö Turva pääkonttorin edustalla Tampereella 4. syyskuuta 2019.

Marketta ja Jari Hautakorpi ovat nälkälakossa Vakuutusyhtiö Turva pääkonttorin edustalla Tampereella 4. syyskuuta 2019.

Julkaistu: 4.9.2019 18:54

Marketta Hautakorven taistelu työkyvyttömyyskorvauksista Turvan kanssa alkoi vuonna 1995. Diabetesta sairastava aviopuoliso Jari kieltäytyy ruoan lisäksi dialyysihoidoista.

Katua reunustavasta betonisesta pengerryksestä alkaa vakuutusyhtiö Turvan oma turva-alue Tampereen Järvensivussa. Sitä Marketta ja Jari Hautakorpi eivät aiheetta ylitä.

Mutta heti kadun puolella Turvan pääkonttorin edustalla vakuutusyhtiö saa kyseenalaista mainosta. Paikalle tuoleineen ja kyltteineen tiistaiaamuna leiriytyneet Hautakorvet aikovat taistella asiansa puolesta ennalta määrittelemättömän ajan.

Aseekseen he ovat ottaneet oman kehonsa. Menossa on julkinen nälkälakko.

Kukaan ei tiedä, kauanko taistelu jatkuu. Mutta panokset ovat nyt kovat.

– Olen valmis lähtemään jalat edellä, Jari Hautakorpi, 52, sanoo

Kyse on saman ikäisen Marketta-vaimon työkyvystä. Ja korvauksista, joihin hän katsoo olevansa oikeutettu.

– Korkoineen kyse on noin miljoonasta eurosta, puoliso arvioi.

– Mutta kun laskee, mitä olemme 25 vuoden aikana menettäneet, se ei ole paljoa.

Kaikki alkoi, kun Marketta Hautakorpi joutui auto-onnettomuuteen Itsenäisyydenkadun ja Yliopistokadun risteyksessä Tampereella syyskuussa 1993.

– Olin pysähtynyt punaisiin valoihin, kun toinen auto ajoi perääni 40 kilometrin tuntivauhtia, Marketta Hautakorpi kertaa hetkeä, joka muutti hänen elämänsä.

Kiista on kestänyt jo vuodesta 1995 lähtien.

Kiista on kestänyt jo vuodesta 1995 lähtien.

Hautakorven epäonneksi hänen Nissan Sunnyssaan oli vetokoukku. Sunnyn perä ei mennyt lyttyyn vaan liike-energia iski rungon kautta Hautakorven niskaan. Hän sai retkahdusvamman.

Tässä kohtaa on hyvä korostaa, että kertomus kaikkineen on Hautakorpien versio tapahtuneesta. Vakuutusyhtiö ei salassapitovelvollisuutensa vuoksi voi kommentoida asiaa lainkaan.

Onnettomuuden jälkeen Hautakorvesta ei ole ollut enää töihin. Taistelu työkyvyttömyyskorvauksista alkoi vuonna 1995. Hovioikeus totesi vuonna 2000 Hautakorven työkyvyttömäksi, mutta Turva ei ole yhtynyt päätökseen.

– Olen käynyt läpi asiaa jo 48 kertaa eri instansseissa, tarkkaa kirjaa pitänyt Hautakorpi kertoo.

Hautakorven liikennevakuutus oli Pohjolassa, joka maksaa Hautakorvelle 15 prosentin korvausta työkyvyttömyydestä. Loppuja 85 prosenttia Hautakorpi on odottanut tapaturmavakuuttajaltaan Turvalta pian 20 vuotta. Kun korolle lasketaan korkoa, loppusumma nousee tässä ajassa helposti hurjaksi.

– Olemme esittäneet sovintoa, jonka mukaan saisimme alle 200 000 euroa, mutta siihenkään ei suostuttu, Jari Hautakorpi kertoo.

– Kyllä tässä v-tutus alkaa kasvaa. Ei paljoa naurata.

Pariskunta korostaa menettäneensä jo lähes kaiken: kesämökin, omakotitalon, ystävistäkin lähes jokaisen. Prosessi katkeroitti Jari Hautakorvenkin niin, ettei hän jaksanut pitää huolta itsestään. Niinpä hän sairastui diabetekseen. Sairastelun vuoksi hän menetti myös firmansa.

Nälkälakko ei ole paras lääke munuaisten vajaatoimintaan. Protestia korostaakseen Jari Hautakorpi kertoo kieltäytyneensä dialyysihoidosta ja jättäytyneensä pois elinsiirtojonosta.

– Jos vastapuoli ei halua maksaa mitään, tämä päättyy niin, että ambulanssi tulee ja vie mut teholle. Sitten Turvan on jo pakko reagoida, Jari Hautakorpi uskoo.

Menossa on julkinen nälkälakko.

Menossa on julkinen nälkälakko.

Hautakorvet toivovat mutkikkaan kiistan päättyvän vihdoin. Kahden kielteisen päätöksen jälkeen riitajuttu on nyt vireillä vakuutusoikeudessa kolmatta kertaa. Myös eduskunnan oikeusasiavaltuutettu on ottanut vastaan Hautakorven kantelun.

– Paras tapa käsitellä asiaa, on viedä sitä eteenpäin. Silloin syttyy aina toivon tunne. Kun on positiivinen luonne, niin aina sitä odottaa, että kaikki päättyy hyvin, Jari Hautakorpi filosofoi.

Jos jotain hyvää kaikesta etsii, niin lapseton pariskunta on vahvasti yhtä.

– Vaikka ovathan nämä vähän huonot jaot: me vastaan muu maailma.

Kellon ympäri Hautakorvet eivät sentään aio kadulla päivystää.

– Yöksi mennään kotiin Ikaalisiin. Siellä pääsee suihkuun, Marketta Hautakorpi sanoo.

– Moni kysyy, miten aiotte jaksaa. Helppohan se on jaksaa, kun on pakko, Jari Hautakorpi painottaa.

Turvan palvelujohtaja Loviisa Itäkangas kertoo, ettei yhtiö aio puuttua pariskunnan toimintaan kadulla.

– Emme tieten tahtoen mene ottamaan heihin kontaktia. Olemme kuitenkin sisäisesti pohtineet erilaisia toimintamalleja, Itäkangas sanoo avaamatta asiaa enempää.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta