Antti Rinne hallituksen toimista Posti-kohussa: ”Pisteiden keruuta tai ei, tätä ei hyväksytä”

Julkaistu:

– On nimenomaan Postin hallituksen tehtävä miettiä Postin tulevaisuutta ja hallitusneuvoston osittain. Mutta kai sinne vinkkejä voi antaa, Rinne sanoi ISTV:n lähetyksessä.
Pääministeri Antti Rinne (sd) linjasi tiukasti ISTV:n suorassa lähetyksessä ennen eduskunnan syyskauden ensimmäistä istuntoa, että hänelle ja hallitukselle ei yksinkertaisesti käy Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen miljoonan vuositulot.

– Kun työntekijöistä valtavan osan palkkaa aiotaan leikata, niin johtajan palkat nousevat 65 prosenttia ja liikutaan valtionyhtiössä miljoonan vuosituloissa, niin ei käy, Rinne paalutti.

Posti-kohun sytyttyä omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) otti ohjakset käsiinsä eilen ja ohjeisti Postin hallitusta korjaamaan syyskuun aikana Postin johdon palkkiojärjestelmää. Hänen voi nähdä astuneen Postin operatiivisen johdon ja hallituksen tontille. Rinne näkee marssijärjestyksen olevan Posti-asiassa selvä.

– On nimenomaan Postin hallituksen tehtävä miettiä Postin tulevaisuutta, hallitusneuvoston osittain. Mutta kai sinne vinkkejä voi antaa, Rinne kuitenkin heitti.

Malisen palkka ja Postin antelias bonusjärjestelmä ovat olleet jo pitkään tiedossa. Eilen heräsikin kysymys siitä, pyrkiikö hallitus tomerilla toimillaan keräämään tilanteessa irtopisteitä. Rinteen mukaan Postin tilanne kaatui hallituksen syliin tavalla, joka ei mairittele ketään.

– Tämä tuhansien ihmisten palkanalennus yli 30 prosentilla on asia, mitä emme tule hyväksymään missään olosuhteissa. Pisteiden keruuta tai ei, tätä ei hyväksytä, Rinne painotti.

Rinteen mukaan hallitukselta on tulossa todennäköisesti lokakuussa uusi omistajapoliittinen linjaus ja silloin valtionyhtiöiden johdon palkkoja ja palkkioita voidaan käydä järjestelmällisesti läpi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti ajatusta hyvänä ja muistutti, että erityisesti valtionyhtiöiden palkitsemisjärjestelmissä pitää muistaa kohtuullisuus.

–Se on kaikki kaikessa ja kun ymmärrettävästi tämä kohu on noussut, niin minusta on hyvä, että ne käydään jälleen kerran läpi ja selvitetään ja haetaan kohtuullisia ratkaisuja, jotka ovat ihmisten oikeustajun mukaisia, Orpo sanoi.

Rinne avasi ISTV:n lähetyksessä myös eilen Ylellä esittämäänsä ajatusta, että postinjakajat voisivat tulevaisuudessa olla mahdollisesti osana sote-ratkaisua.

– Huomaan, että kun vähänkin ikään kuin vapaammin ideoi ja ajattelee, niin heti alkaa tulemaan kommentteja, että nyt se taas puhuu hölmöjä, Rinne vastasi ajatuksen heti tuoreeltaan herättämään hämmennykseen.

Rinne muistuttaa, että Postin palkkalistoilla on 22 000 henkilöä ja heistä valtaosa kulkee maakunnissa viemässä ihmisille postia.

– Heitin ajatuksen, että voisiko tässä yhteydessä miettiä myöskin sitä, että osa ihmisen hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta voisi olla posteljoonien käsissä. Siellä käytäisiin ikään kuin tiedostelemassa, onko jotain tarvetta. Voiko huomenna jotakin tuoda kaupasta tai jotakin tällaista eli, että ihmiselle tulisi tunne, että välitetään.

Rinteen mukaan posteljoonien tällainen toiminta voisi olla osa sote-palveluja. Rinteen lausuntoa hämmästeli muiden muassa kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah.Myös Orpo oli ottanut Rinteen Posti-soten hämmentyneenä vastaan.

– Mitä tulee tähän eiliseen Posti-sote niin voi voi. Ei näitä asioita tällä tavalla ratkota, Orpo pyöritteli.

Rinteen mukaan Suomessa on pakko yrittää löytää tuottavuutta lisääviä tekijöitä, joilla vahvistetaan työllisyyttä ja hyvinvointivaltiota.

– Missään tapauksessa en ajatellut, että esimerkiksi hoitotyötä alettaisiin tehdä posteljoonien toimesta.

Postin ympärillä alkoi kiehua, kun se kertoi siirtävänsä 700 työntekijäänsä Teollisuusliiton sopimukseen, mikä ammattiliitto PAU:n mukaan tarkoittaisi 30–50 prosentin palkanalennuksia. Samaan aikaan toimitusjohtaja Malinen sai viime vuonna palkkaa ja tulospalkkiota yhteensä noin miljoona euroa.

Klo 16:14: juttua täydennetty Petteri Orpon kommenteilla ja Sari Essayahin twiitillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt