Uutta tietoa Luumäen kuolon­kolarista: Todistajien kertomukset tukevat venäläisen rekka­kuskin näkemystä

rac

Julkaistu:

Luumäen turma
Ohiajajat ovat rekkakuskin tavoin kertoneet, että henkilöauto oli valot pimeänä.
Luumäen kuolonkolarin kuulusteluissa on saatu vahvistusta venäläisen rekankuljettajan kertomukselle, jonka mukaan moottoriliikennetien varteen pysäköinyt henkilöauto oli tien sivussa ilman valoja.

Luumäen heinäkuisessa onnettomuudessa kuoli kaksi matkustajaa ja yksi loukkaantui, kun takaa tullut rekka ajoi ajoradalla olleiden matkustajien päälle. Matkustajat olivat poistuneet pysähtyneestä henkilöautosta moottoriliikennetielle.

Venäläinen rekan kuljettaja on kertonut kuulusteluissa, että ajoradalle pysäköinyttä autoa oli vaikea havaita. Hänen mielestään auto oli pimeänä.

– On ollut muutamia ohiajajia. Todistajien kuulusteluissa ei ole tullut mitään sellaista ilmi, joka poikkeaisi rekan kuljettajan kertomuksesta, tutkinnanjohtaja Saku Tielinen kertoo.

Onnettomuuden tutkinnassa on Tielisen mukaan pyritty selvittämään, miten moottoritien varteen pysähtynyt auto on ollut havaittavissa. Ohiajajat ovat olleet samaa mieltä venäläisen kuljettajan kanssa siinä, että henkilöauto oli vaikeasti havaittavissa.

Kuolonkolari sattui heinäkuussa sunnuntain vastaisena yönä Luumäen Jurvalassa. Moottoriliikennetie ei onnettomuuspaikan kohdalla ole valaistu.


Henkilöauto oli tulossa Luumäen vanhojen autojen kokoontumisajoista.

Tutkinnanjohtaja Tielinen on aiemmin kertonut, että matkustajien välillä syntyi erimielisyyttä. Tämän johdosta auto pysähtyi.

Kouvolan suuntaan ajaneen henkilöauton kuljettaja pysäytti auton moottoriliikenteen reunaan. Auto jäi osittain ajoradalle. Kyydissä olleet kolme matkustajaa nousivat autosta. He jäivät ajoradalle, auton taakse ja sivulle.

Takaa tullut rekan kuljettaja ei omien sanojensa mukaan havainnut henkilöautoa. Rekka ajoi autosta poistuneiden matkustajien päälle. Kaksi kuoli ja yksi loukkaantui.

– Kuten on jo alustavasti kerrottu, he olivat ajoradan puolella, Tielinen kertoo.

Tielinen ei kerro tarkemmin, mitä erimielisyydet koskivat ja minkä johdosta auto pysähtyi.

– En lähde kommentoimaan kenenkään henkilökohtaisia asioita tai autossa käytyjä keskusteluja.

Rikosnimikkeet pysyvät Tielisen mukaan ennallaan. Autossa olleita epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Rekan kuljettajaa epäillään liikenneturvan vaarantamisesta, kahdesta kuolemantuottamuksesta ja yhdestä vammantuottamuksesta.