HS ja Yle: Suomalais­nainen Al-Holin leirillä puolustaa yhä Isisiä – ”Allah on luvannut muslimeille lopulta voiton”

rac

Julkaistu:

Helsingin Sanomien ja Ylen al-Holin leirillä haastattelema suomalaisnainen tukee yhä avoimesti Isisiä.
Isisin alueella eläneiden suomalaisten naisten rooli terroristijärjestön riveissä nousi vahvasti esiin, kun Ilta-Sanomat maaliskuussa 2019 paljasti suomalaisten naisten avainroolin radikaalissa muslimiverkostossa.

Isisin kokemista tappioista huolimatta moni naisista uskoi terroriristijärjestön väkivaltaiseen aatteeseen.
Nyt Yle ja Helsingin Sanomat ovat haastatelleet terroristijärjestö Isisin kalifaatissa eläneitä ja al-Holin leirille Syyriaan päätyneitä suomalaisnaisia.

Ylen haastattelussa muutetulla nimellä Minna esiintyvä suomalainen nainen sanoo, että Isisin julmuudet ovat oikeutettuja, jos ne ovat islamilaisen lain eli sharian mukaisia.

– Jos on sharia-lain mukaan tuomittu, se on oikeutettua. Jos se menee sharia-lakia vastaan, se ei ole oikeutettua.

Ylen mukaan muut heidän leirillä haastattelemansa viisi aikuista suomalaisnaista eivät ole puhuneet Isisin puolesta.

Jätti lapsensa ja muutti sota-alueelle

Helsingin Sanomien jutussa nainen esiintyy nimellä Heli, mutta kyse on kaikesta päätellen samasta henkilöstä kuin Ylen jutussa.

HS:n ja Ylen mukaan nainen jätti lapsensa Suomeen ja muutti vuoden 2012 lopulla Syyrian sota-alueelle. Siellä hänestä tuli tunnetun Isis-terroristi Nero Saraivan puoliso. Pariskunnalle syntyi kolme lasta.

– Jos voisin päättää, asuisin koko elämäni maassa jossa noudatetaan shariaa eli islamilaista lakia. Mutta nyt olemme tilanteessa, jossa emme voi päättää, joten jos Suomeen päädyn niin mun täytyy niin sanotusti sulautua joukkoon, nainen sanoo HS:lle.

Isisin hirmuteoista huolimatta nainen katsoo terrorijärjestön olevan oikean islamin asialla.

– Tällä erää Islamin viholliset saivat meidät, mutta Allah on luvannut muslimeille lopulta voiton, hän sanoo HS:lle.


Supo: yli 80 lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueille

Suojelupoliisi on tunnistanut yli 80 Syyrian ja Irakin konfliktialueille matkustanutta suomalaista, mutta todellinen luku on suurempi. Kaikki heistä eivät ole osallistuneet taisteluihin.

Suojelupoliisin arvion mukaan Isis eli Irakin ja Syyrian islamilainen valtio on ollut suomalaisten lähtijöiden keskuudessa houkuttelevin järjestö.
Eniten Suomesta matkusti ihmisiä konfliktialueille vuonna 2014. Isis julisti kalifaatin kesällä 2014, ja siitä tuli joidenkin suomalaistenkin muslimien mielessä utopia: paikka, jossa islamia saattoi harjoittaa sen puhtaimmassa muodossa.


Ilta-Sanomat kertoi keväällä 2019, että aluksi puhuttiin paljon Suomesta Syyriaan matkustaneista miehistä. Naisten rooli jäi vähemmälle huomiolle. Sisäministeriö kiinnitti asiaan huomiota vuonna 2018 julkaisemassaan Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa.