Punoivatko Granholmin veljekset Porvoossa katalan suunnitelman? Kuusi avointa kysymystä poliisiampumisissa

Porvoon poliisiampumisista epäillyt on vangittu, mutta monta kysymystä on edelleen vailla vastausta tapauksessa, jota voidaan Suomen olosuhteissa pitää harvinaislaatuisena.

30.8.2019 5:55

Porvoon viimeviikonloppuisesta poliisiampumisesta epäillyt veljekset Richard Nicholas Granholm, 30, ja Raymond Anthony Granholm, 25, vangittiin torstaina Vantaan käräjäoikeudessa. Molempia epäillään todennäköisin syin kahdesta murhan yrityksestä, jotka tapahtuivat Porvoon Koneistajantiellä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Teot kohdistuivat kahteen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisimieheen, joista molemmat loukkaantuivat tilanteessa. Toisen vammat olivat vakavia. Veljekset jäivät kiinni sunnuntai-iltana Ikaalisissa takaa-ajon päätteeksi. Operaation yhteydessä pakoautosta ammuttiin laukauksia kohti poliiseja.

Torstaiset vangitsemisistunnot eivät juurikaan tuoneet selvyyttä Suomen olosuhteissa harvinaislaatuista poliisiampumista koskevaan tapahtumasarjaan. Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho selitti vangitsemisoikeudenkäyntien jälkeen poliisin niukkaa tiedotuslinjaa tutkinnan turvaamisella. Huhta-ahon mukaan teko on kuitenkin ollut tahallinen vaikka sen motiivia ei ole julkisuudessa toistaiseksi avattu.

Lue lisää: Epäillyt poliisiampujat on vangittu – tutkinnanjohtaja edelleen vaitonainen yksityiskohdista: ”Mä menen nyt kahville”

Ilta-Sanomat listasi 6 avointa kysymystä, joita Porvoon poliisiampumisiin edelleen liittyy.

1. ja 2. Kuka soitti hätäpuhelun ja oliko kyseessä väijytys?

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisi sai sunnuntaina kello 0.22 tavanomaisen hälytystehtävän Ölstensin pienteollisuusalueelle Porvooseen. Kun poliisit saapuivat paikalle kello 00.30, heitä ammuttiin välittömästi, ja partiota vaadittiin luopumaan aseista.

IS:n tietojen mukaan toinen miehistä olisi soittanut itse hätäkeskukseen ja sanonut, että he ovat ottaneet kiinni autovarkaan, jonka vuoksi paikalle tarvitaan poliisipartiota.

Jo sunnuntaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho totesi, että hätäkeskukseen soittanutta pidetään poliisin näkökulmasta mielenkiintoisena henkilönä.

Ruotsalaislehti Expressen ja Iltalehti ovat uutisoineet, että Ölstensin teollisuusalueelle saapunut poliisipartio olisi tekaistun hätäkeskuspuhelun avulla väijytetty tarkoituksellisesti. Toistaiseksi viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Poliisiampumiset tapahtuivat Porvoon Ölstensin pienteollisuusalueella. Epäillyt veljekset olivat majoittuneet karttagrafiikassa mainittuun Motelli On Lineen noin kahden kuukauden ajaksi.

3. Mikä oli epäiltyjen lopullinen päämäärä?

IS:n tietojen mukaan iskussa olisi yritetty saada poliiseilta näiden henkilökohtaiset virkapistoolit sekä poliisiautossa olleet tukiaseet. MTV:n mukaan toiselta poliiseista olisi tilanteessa viety henkilökohtainen virka-ase. Rikoslehti Alibi puolestaan uutisoi toisen tilanteessa mukana olleen poliisin sanoneen epäillyille, että ”ammu vaikka päähän, mutta asetta en anna!”. Hän onnistui livahtamaan poliisiauton taakse suojaan.

Lue lisää: Porvoon ampujista uutta tietoa – yrittivät saada poliisien järeät ”tukiaseet”

Tukholman yliopistossa työskentelevä kriminologian professori Jerzy Sarnecki on arvioinut tapaukseen liittyvän ruotsalaista järjestäytynyttä rikollisuutta, vaikka hän pitääkin iskun toteuttamista Suomessa erikoisena, kun motiivista ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Sarneckin mukaan aseiden varastaminen väkivalloin poliisilta olisi kuitenkin erikoista, sillä vaivattomammin niitä voi hankkia myös mustasta pörssistä. Myöskään väitteitä mahdollisesta pääsykokeesta rikollisjärjestöön Sarnecki ei ole pitänyt uskottavina.

Toistaiseksi viranomaiset eivät ole kertoneet, onko tapauksen tutkinnassa löydetty poliisiampumisille selkeää motiivia. Tutkinnanjohtaja Huhta-ahon torstainen kommentti näyttäisi kuitenkin viittavan siihen, että epäillyt ovat jossain määrin suunnitelleet tapahtunutta etukäteen.

– On ollut tarkoitus tehdä juuri se, mitä on tapahtunut, Huhta-aho sanoi vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Lue lisää: Mysteeri Porvoon epäiltyjen poliisiampujien motiivista sai jopa kriminologian professorin ymmälleen – ”Tuohon teoriaan en usko”

4. Mitä miehet tekivät Porvoossa ennen ampumista?

Poliisiampumisesta epäillyt miehet asuivat lähellä ampumapaikkaa sijaitsevassa porvoolaisessa Motelli On Linessa noin kahden kuukauden ajan. Hotellin omistajan mukaan epäillyt olivat kertoneet olevansa Suomessa rakennushommissa. He olivat päivät poissa ja illat he viettivät huoneessaan oleillen tai lenkkeillen.

– Vaikuttivat tosi siisteiltä, mukavilta, avuliailta ja kohteliailta. Ihan tavallisia nuoria poikia. En olisi ikinä uskonut, omistaja kuvailee.

Motellin omistajan mukaan veljeksistä ei ollut heidän majoittautumisaikanaan mitään harmia. He elivät siivosti, ja kävivät usein saunassa. Vieraita heidän luonaan ei käynyt koskaan.

Erikoisinta heidän Porvoon-oleskelussaan oli mahdollisesti se, että veljekset liikkuivat aina kaksin ja lähes identtisesti pukeutuneina. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan rakennustöissä olleiden miesten vaatteet eivät kuitenkaan likaantuneet laisinkaan motellilta poistumisen ja sinne palaamisen välisenä aikana, mikä on herättänyt kysymyksiä heidän oleskelunsa todellisesta luonteesta.

Se, mikä sai epäillyt noin kahden kuukauden Porvoossa oleskelun jälkeen keskellä yötä Ölstensin teollisuusalueelle ja ampumaan poliiseja, ei ole selvillä.

Lue lisää: Tässä huoneessa poliisien ampumisesta epäillyt veljekset asuivat – liikkuivat aina kahdestaan ja identtisissä vaatteissa

5. ja 6. Miten epäiltyjen pako eteni ja mihin he olivat matkalla?

Epäillyt pakenivat tekopaikalta Porvoosta. Poliisi sai epäillyt kiinni rajun takaa-ajon jälkeen Ikaalisissa Pirkanmaalla sunnuntai-iltana puoli yhdeksän jälkeen. Takaa-ajo kesti puolisen tuntia. Takaa-ajon aikana pakenevasta autosta oli ammuttu poliiseja kohti ja epäillyt olivat ajaneet päin poliisiautoja. Kolme poliisin ajoneuvoa vaurioitui, mutta kukaan ei loukkaantunut takaa-ajon yhteydessä.

Epäiltyjen liikkeistä aamuyön ja illalla tapahtuneen kiinnioton välillä ei ole vahvistettuja tietoja. Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-ahon mukaan poliisilla on ”hyvinkin valistunut arvaus” siitä, minkälaiset epäiltyjen liikkeet olivat Porvoon ammuskelun ja kiinnijäämisen välillä.

Torstaina kahdesta murhan yrityksestä todennäköisin syin epäillyt veljekset odottavat nyt esitutkinnan päättymistä tutkintavankeudessa. Syytteennostamisen määräaika on 24. tammikuuta.

Juttua muokattu kello 7.28: Täsmennetty ja täydennetty kohtaa ampumisen suunnitelmallisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?