Siilinjärven ennätyksellinen 92 miljoonan euron eurojackpot-jättipotti jakautui 50 onnekkaalle, jotka pelasivat kimppapeliä paikallisessa K-Supermarketissa. Professorin mukaan kimppapeli kannattaa.
Kauppias Jyrki Huttunen keräsi listaan 50 pelaajan nimet ja 10 euron osallistumismaksut ja pelasi yhden 500 euron pelin. Eurojackpot-rivi maksaa kaksi euroa, eli kimppapelissä siilinjärveläisillä oli hallussa 250 riviä, mikäli mukaan ei oltu valittu oheispelejä Jokeria tai Lomatonnia.
Erilaisia rivejä Eurojackpotissa on 95 344 200, ja näistä vain yksi voittaa.
Tarkoittaako se sitä, että voittotodennäköisyys kasvoi kimppapelaamalla 250-kertaiseksi, professori Tuomas Hytönen?
– Kyllä se näin yksinkertaisesti on, vakuuttaa Helsingin yliopiston matematiikan professori ja matematiikan ja tilastotieteen laitoksen osastonjohtaja.
Ja sama logiikka toistuu, jos ostaa itse kaksi riviä yhden sijaan?
– Kyllä. Se menee ihan näin yksinkertaisesti, mitä useamman rivin ostaa, sitä suurempi todennäköisyys on ihan lineaarisesti. Jos ostaa kaksi, niin kaksinkertaistuu, jos kolme, niin kolminkertaistuu.
Kannattaako siis kimppapelaaminen?
– Jos ajatellaan, että suurin osa meistä olisi siihen miljoonaan ihan tyytyväinen. 50 miljoonaa ei välttämättä tee 50 kertaa onnellisemmaksi, siinä mielessä kannattaa. Joku voi tietysti miettiä, että pahus sentään, olisin voinut pitää koko potin itse ja nyt
Tuomas Hytönen vuonna 2011.
joudun jakamaan.
– Voiton määrään se ei vaikuta, että pelaako itse yhden rivin vai pelaako 50 kaveria yhden rivin ja jakaa voitot. Mutta yhteistoiminnalla todennäköisyys, että voittaa yhtään mitään, on suurempi.
Spekuloinnissa ei oteta verotusta huomioon: jos jakaa lottopotistaan muille, täytyy maksaa lahjavero.
Voiko tätä verrata riskin hajoittamiseen rahastosijoittamisessa verrattuna osakkeen ostoon?
– No ei kai sitä ei voi ihan voi verrata. Mutta kyllä tässä riskiä hajautetaan 250 kohteeseen, ja vaikka moni on väärin niin jokin saattaa olla oikein, niin kuin tässä tapauksessa. On tässä tietty yhteneväisyys.
– Kenellekään ei varmaankaan tule mieleen ostaa 250 kertaan samaa riviä toisin kuin rahastossa, joissa joku voi ostaa paljon hyvänä pitämäänsä rahastoa.
Eurojackpotissa valitaan viisi päänumeroa väliltä 1–50 ja kaksi tähtinumeroa väliltä 1–10 ja sitten jännitetään. Pääpotin (viime viikolla maksimi, tasan 90 miljoonaa) saa, jos kaikki 5+2 lukua ovat oikein.
Yhdellä rivillä todennäköisyys on 1:95 344 200 ja siilinjärveläisellä kimppapelaamisella 250:95 344 200. Prosenteissa todennäköisyys nousi noin 0,000000015 prosentista noin 0,0000026 prosenttiin.
Siilinjärveläinen tuore miljonääri näytti toimittajalla viime viikonloppuna, paljonko kimppapeli oli edellisviikkona tuonut pelaajaa kohti: 50 senttiä.
– Vähänhän se on. Vaikka monta riviä ostaisi, niin ei voi suositella säästämismenetelmäksi kenellekään. Se on nimenomaan tällaista jännityksen ja pelin halua. Voihan siinä käydä hyvinkin, mutta sen verran pienillä todennäköisyyksillä.
– Toisin kuin rahastoissa, joissa voi ajatella, että ihan realistisesti kartuttaa pesämunaa. En eläkesuunnitelmiani laittaisi sen varaan, että lottovoitto tulee.
Mojovan potin (viime viikolla 939 388 euroa) saa myös 5+1-tuloksella. Tällaisia rivejä on olemassa 16, ja todennäköisyys on paljon pääpottia suurempi: 1:5 959 012. Siilinjärvellä osuttiin päävoiton lisäksi kaksi kertaa 5+1-osumaan, minkä vuoksi voittosumma oli eurojackpot-historian suurin.
Herkkupadan asiakaskunnassa on 50 miljonääriä, kun voittosummat tupsahtavat parin viikon päästä tileille.
Hytösen mukaan kolme kertaa tällä tavoin naulan kantaan osuminen on lähtökohtaisesti tilastollisesti äärimmäisen harvinaista, mutta viittaa siihen, että pelatut numerosarjat erosivat toisistaan vain hieman: tässä tapauksessa vain toinen tähtinumero oli vaihdellut.
– Puhutaan niin sanotusti ehdollisesta todennäköisyydestä, joka toteutuu, jos yksi näistä riveistä sattuu olemaan se oikea. Absoluuttinen todennäköisyys on hyvin pieni, mutta jos sattuu niin, että joku riveistä on täsmälleen oikea, niin ehdollinen todennäköisyys pienistä muunnelmista onkin aika suuri. Usean rivin veikkaamisessa tämä ei ole aivan poikkeuksellista.
Mainos piti paikkansa.
Perinteisessä lotossa pääpotin todennäköisyys on huomattavasti suurempi, yhden suhde 18 643 560:een. Pienemmätkin voitot ovat tilastollisesti todennäköisempiä. Koska eurojackpotissa on suuremmat voittosummat, 5+1-tuloksella voi saada miljoonan tilille, ja miljoonavoiton todennäköisyys on monin kerroin suurempi.
Kanadalainen Bon Truong voitti vastikään paikallisen loton jättipotin, 60 miljoonaa Kanadan dollaria. Truong oli pelannut 30 vuotta samalla perheenjäsenien syntymäpäiviä sisältävällä rivillä, ja vihdoin lykästi, kertoo paikallinen CTV News.
Todennäköisyyslaskennan kannalta on kuitenkin tismalleen sama, pelaako viikosta toiseen samalla vai eri rivillä tai mitkä luvut valitsee, Hytönen huomauttaa.
– Ainoa mikä voi vähän vaikuttaa, on se, kuinka monen kanssa sen joutuu jakamaan, jos voitto osuu kohdalle. Monet ihmiset tykkäävät pelata omalla syntymäpäivällään, joten valitut numerot ehkä hieman painottuvat pienempiin numeroihin. Syntymäpäivänumeroilla saattaa olla hiukan suurempi mahdollisuus, että joutuu jakamaan voiton jonkun muun kanssa. Voiton osuminen kohdalle on kyllä aina ihan sama todennäköisyys.