Perussuomalaiset haluaa tarkastella uudelleen pykälää kansanryhmää vastaan kiihottamisesta

Puolue toivoo muita puolueita mukaan keskusteluun sananvapaudesta.

29.8.2019 14:52

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps) toi tiedotustilaisuudessa esille, että talouskeskustelun lisäksi perussuomalaiset haluavat politiikkaan lisää arvokeskustelua. Tavion mukaan edellytys sille, että arvokeskustelua voidaan käydä, on se, että kansalaisilla on vapaus ja rohkeus puhua vapaasti poliittisista mielipiteistään.

– Ilman sitä, että joutuu pelkäämään, että joutuu seuraavaksi syytteeseen.

Tästä syystä perussuomalaiset esittää, että kansanryhmää vastaan kiihottamisen rikospykälä otetaan uudelleen tarkasteluun eduskunnassa.

Kansanryhmää vastaan kiihottamisesta voi saada sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Rikos määritellään Suomen rikoslaissa seuraavasti:

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Perussuomalaisen puolueen kansanedustajista tuomion kiihotuksesta kansanryhmää vastaan ovat aiemmin saaneet entinen kansanedustaja James Hirvisaari sekä nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Tavio toivoo kaikkien puolueiden lähtevän mukaan keskusteluun sananvapaudesta ja edellä mainitusta rikospykälästä.

Tiedotustilaisuudessa puolueen ja eduskuntaryhmän johdolta kysyttiin, onko perussuomalaisilla kuitenkin jotain rajoja siihen, että mitä sopii sanoa ja mitä ei. Ylen toimittaja toi kysymyksessään esille perussuomalaisten Juha Mäenpään kommentin ”vieraslajeista”.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Mäenpään kommentista. Myös Päivi Räsäsen (kd) ja Hussein al-Taeen (sd) kommenteista on käynnissä esitutkinta.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi asiaa toteamalla, että hänen mielestään kysymyksessä sekoitetaan kaksi toisiinsa liittymätöntä asiaa.

– Puheiden järkevyyttä voidaan arvioida ja siitä voidaan keskustella, mutta puheiden kriminalisoiminen on toinen asia. Meidän mielestämme se on lähtökohtaisesti väärä tapa torjua typerää puhetta.

– Maailma on täynnä typerää puhetta ja typerä puhe on sananvapauden hinta, joka kannattaa maksaa.

Halla-ahon mukaan laittoman puheen ja laillisen puheen rajaa on vaikea arvioida, jolloin oikeusvarmuudesta epätietoinen puhuja alkaa itsesensuuriin. Siksi hän näkee, että lakia tulisi tarkentaa.

– Väärän tiedon levittäminen on täysin selkeä asia. Tieto joko on totta tai ei ole totta, Halla-aho selventää.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tavio taas vakuuttaa, että perussuomalaisissa suhtaudutaan vakavasti siihen, että kansanedustajat käyttäytyvät arvokkaasti.

Asiaan liittyy saumattomasti myös poliisin toiminta. Jo aikaisemmin pitämässään puheessa Halla-aho totesi, että poliisin lisäresursseja tarvittaisiin ”oikeiden rikosten tutkintaan ja ehkäisyyn” eikä ”somepuheita kyttäämään”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?