Ylikomisario Jussi Huhtela kommentoi Porvoon ampumisessa loukkaantuneiden poliisien tilaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ylikomisario kommentoi ampumisessa loukkaantuneiden poliisien tilaa: ”Tilanne olosuhteisiin nähden hyvä”

Porvoon poliisiampumisista epäillyistä ensimmäisen vangitsemisoikeudenkäynti alkoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaan oikeustalolla noin kello yhden aikaan torstaina.

Ylikomisario Jussi Huhtela.­

29.8.2019 14:05

Siniseen kauluspaitaan pukeutunut pitkätukkainen ja -partainen mies piiloutui aluksi paikalle tulleelta runsaslukuiselta medialta keltaisen paperilapun taakse. Paikalle pyydettiin ruotsin kielen tulkki.

Poliisi vaati vangitsemiskäsittelyä ilman yleisön läsnäoloa ja asiakirjoja salatuiksi niin pitkään kuin syytteet on nostettu.

Käräjäoikeus suostui poliisin pyyntöön, ja istunto käydään suljetuin ovin.

Poliisi vaatii 25- ja 30-vuotiaita veljeksiä vangittavaksi murhan yrityksistä epäiltynä. Istunnot järjestetään peräkkäin tunnin välein.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario: Porvoon ampuminen oli kova isku

Porvoon poliisiampumiset olivat kova isku, sanoi Itä-Uudenmaan poliisin valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Jussi Huhtela tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Paikalla käräjäoikeudessa on kolmattakymmentä median edustajaa.

Huhtelan mukaan asiat käydään läpi esimerkiksi loukkaantuneiden poliisien, heidän läheistensä ja Porvoon pienen työyhteisön kanssa.

Huhtela sanoi, ettei voi mennä terveystietoihin, mutta kertoi että ammuttujen poliisien tilanne ei ole muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan.

– Loukkaantuneiden tilanne on tällä hetkellä olosuhteisiin nähden hyvä, Huhtela sanoi.

Vangitseminen on tavallinen toimenpide

Vangitseminen on vakavien rikosten tutkinnassa rutiinitoimenpide. Poliisin on tehtävä vaatimus pidätettynä olevan rikoksesta epäillyn vangitsemisesta viimeistään kolmantena päivänä ennen kello kahtatoista sen jälkeen, kun epäilty on otettu kiinni. Käräjäoikeuden on käsiteltävä vaatimus viimeistään neljän vuorokauden kuluttua kiinniottamisesta.

Rikoksesta epäiltyä voidaan pitää kiinni otettuna yksi vuorokausi, jonka jälkeen on päätettävä pidättämisestä. Jos pidättämisen edellytykset täyttyvät, rikoksesta epäilty voidaan pidättää. Pidätetty on kuitenkin vapautettava viimeistään kolmantena päivänä kiinniottamisesta kello 12, ellei epäiltyä vaadita vangittavaksi.

Kahta poliisia ammuttiin sunnuntain vastaisena yönä

Kahta tavanomaiseen omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle mennyttä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisia ammuttiin sunnuntain vastaisena yönä Porvoon Ölstensin pienteollisuus- ja yritysalueella.

Kaksi miestä avasi tulen kahta poliisia vastaan. Haavoittuneista poliiseista nuorempi pääsi sairaalasta sunnuntaina, ja vanhempi poliisi oli yhä keskiviikkona sairaalassa. Poliisi ei ainakaan tämänhetkisten tietojen mukaan käyttänyt asetta tilanteessa.

Poliisi otti ampumisista epäillyt miehet kiinni rajun takaa-ajon jälkeen sunnuntai-iltana Ikaalisissa Tampereen lähistöllä. Epäillyt pakenivat poliisia ja ampuivat poliisin ajoneuvoja kohti. Kukaan ei loukkaantunut noin puoli tuntia kestäneen takaa-ajon aikana.

Kiinni otetut kaksi miestä ovat poliisin mukaan ainoita epäiltyjä tällä hetkellä.

Tapausta tutkiva keskusrikospoliisi on tehnyt päivittäistä yhteistyötä Ruotsin viranomaisten kanssa tapauksen tutkinnassa. Epäillyt ovat olleet poliisin kiinnostuksen kohteina Ruotsissa, mutta Suomen poliisilla ei ole ollut tiedossa mitään merkittävää heistä aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?