Tällä salilla Porvoon ampumisista epäilty kävi – treenasi takavuosina poliisien kanssa: ”Hänestä olisi voinut tulla loistava vapaaottelija”

Porvoon ampumisesta epäillyn miehen treenikaverit järkyttyivät miehen teosta.

29.8.2019 6:03

Kun matkustaa Tukholman tiiviisti rakennettujen kaupunginosien läpi Brommaan, saa alueesta jopa tehdasaluemaisen vaikutelman. Vilkkaan ja leveän kadun varrella erottaa jo kaukaa määränpään: ulkoa suurikokoisen laatikon mallinen Nexus STHML -itsepuolustuskoulu tuo mieleen hieman outlet-kaupan. Heti sisään astuessa tuntee, kuinka vastaan iskee painostava, hellepäivän lämmittävä ja hien hajustama ilma. Samaan aikaan tulee kuitenkin välittömän tervetullut olo.

– Kuin yhtä perhettä, missä huonoa käytöstä ei sallita, kuvailee vastaanotossa työskentelevä Silvia treenipaikan ilmapiiriä.

Suuressa salissa harjoitellaan parhaillaan brasilialaista jujutsua ja nyrkkeilyä. Pian alkavat vapaaotteluharjoitukset. Niissä kävi aikanaan myös toinen Porvoossa kahden poliisin murhan yrityksestä epäilty mies. 30-vuotias Suomen ja Ruotsin kansalainen avasi sunnuntain vastaisena yönä 25-vuotiaan veljensä kanssa tulen kohti kahta poliisia, eikä teon motiivi ole vieläkään tiedossa.

Täällä brommalaisella treenisalilla hän kuitenkin naureskeli ja treenasi vielä 2010-luvun alussa.

– Saan kylmiä väreitä, Silvia sanoo ja näyttää kättään.

Hän ei ole ikinä tavannut epäiltyä miestä, mutta meni välittömästi uutisen kuullessaan katsomaan Facebookista, onko heillä yhteisiä tuttuja. Niitähän löytyi.

Porvoossa kahden poliisin murhien yrityksen toinen epäilty kävi 2010-luvun alussa Nexus STHML -itsepuolustuskoulussa Tukholman Brommassa.

– Olen kuullut, että hän oli todella suloinen tyyppi. Mitä ihmettä hänelle on oikein tapahtunut tässä välissä, nainen pohtii painokkaasti.

– Täällä ei hyväksytä laitonta touhua ollenkaan. Yksi jäsenemme oli katutappelussa, ja hän lensi heti ulos treenisalilta.

Itsepuolustuskoulun omistaja pistäytyy valmentamisen välissä vastaanotossa. Hänen ilmeensä synkkenee, kun puheenaihe paljastuu.

– Tapasin hänet muutamia kertoja. Hänestä olisi voinut tulla loistava vapaaottelija, mutta hänellä oli aina jotain.

Jotain?

– Kuulemani mukaan hänellä oli jotain ongelmia perheessä, eikä hän siksi ikinä treenannut säännöllisesti. Toinen harrastaja kertoi minulle, että hän oli hyvin treenattu, mutta kukaan ei oikeastaan tuntenut häntä kunnolla.

Toinen Nexus-salin harrastaja viestittää IS:lle, että hän muistaa epäillyn hyvin. Vaikka hän näytti jo nuorena ”rikolliselta”, mielikuvat miehestä ovat pelkästään myönteisiä. Treenikaveri ei ollut aiemmin kuullut, mistä miestä epäillään.

– Tunsin hänet monta vuotta sitten, mutta en ole nähnyt häntä vuoden 2012 jälkeen.

– Se kaveri, jonka silloin tunsin, oli mukava, hauska, iloinen, hyvin kielitaitoinen ja taitava vapaaottelija.

Treenikaveri kertoo, että mies työskenteli tuolloin Tukholmassa portsarina. Hän ei muista, missä ravintoloissa tai mille yritykselle tämä työskenteli.

Porvoon poliisiampumisen toinen epäilty (mustissa shortseissa) vapaaottelemassa. Video tapahtumasta julkaistu Youtubessa lokakuussa 2010.

Yllättäväksi uutisen poliisien ampumisesta tekee myös miesten silloinen harjoitteluporukka.

– On niin vaikeaa kuvitella häntä tekemässä jotain noin rikollista, koska treeniporukkaamme kuului tuohon aikaan poliiseja.

20 minuutin iltapäiväruuhkaisen ja hiostavan metromatkan päässä Nexuksesta, aukeaa Vasastadin kaupunginosa. Alue on tunnettu sen puistoista ja esimerkiksi Tukholman vanhasta observatoriosta. Myös Astrid Lindgrenin patsas nököttää lähistöllä. Värikkäät kivikerrostalot tuovat mieleen Helsingin Kruununhaan.

Täällä sijaitsee myös arvostettu Allstars Training Center, missä on harjoitellut myös yksi UFC:n raskaan keskisarjan huipuista: ruotsalainen Alexander Gustafsson. Gustafssonin kuvat koreilevat heti sisäänkäynnillä. Hänen nimensä mainitaan heti sisään astuessa.

Kellarikerroksessa sijaitsevassa treenisalissa vallitsee intensiivinen tunnelma: silmäparit tarkkailevat, kun salin keskellä nyrkkeilijät sparraavat.

– Tämä on paras mahdollinen paikka treenata, harjoituksiin menevä mies kertoo.

Tällä salilla harjoittelee myös Porvoon ammuskeluista epäillyn miehen vanhoja treenituttuja, Nexusista kerrottiin.

Vastaanoton työntekijä katsoo kuvaa pitkään ja pohtien. Ei näytä tutulta. Sitten hän soittaa vastaanoton puhelimella salin omistajalle ja ojentaa puhelimen.

Langan päässä on paitsi treenisalin omistaja, myös Gustafssonin alku-uran aikainen nyrkkeilyvalmentaja. Menestyneen vapaaottelijan lisäksi hän on valmentanut myös poliisiampumisesta epäiltyä miestä.

– Muistan hänet hämärästi. Valmensin häntä jonkin aikaa, hän muistelee.

20 vuotta valmentajana toiminut mies kertoo, että hänen treeneissään kukaan ei uhittele, tai heidät häädetään pois harjoituksista. Auktoriteetti luo harjoituksiin myös terveen hengen.

Hän ei ollut kuullut Porvoon tapahtumista, ja yllättyy, kun kuulee tekijäksi kyseisen oppilaan.

– Pidän kaikista valmennettavistani. En voisi ikinä kuvitella, että joku heistä tekisi jotain noin kamalaa, hän huokaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?