Onko tässä kaikkien aikojen reissu­paku? Lappilais­kaverukset Vepa ja Joni ajoivat vuoden 1969 ”pönttö-Mersulla” Ivalosta Afrikkaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Onko tässä kaikkien aikojen reissu­paku? Lappilais­kaverukset Vepa ja Joni ajoivat vuoden 1969 ”pönttö-Mersulla” Ivalosta Afrikkaan

Miehet pysähtyivät matkan varrella muun muassa Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Marokossa.

Julkaistu: 29.8.2019 7:22

Lappilaisilta Joni Maunuselta ja Vepa Hirvisalolta ei seikkailumieltä puutu. Kaksikko matkasi kesän aikana 50 vuotta vanhalla Mersulla Ivalosta Euroopan läpi Afrikkaan.

Idea reissusta syntyi missä muuallakaan kuin saunan lauteilla.

– Olimme saunomassa minun luonani, kun Vepa kertoi aikovansa lähteä Hockenheimiin Saksaan katsomaan formuloita. Päätin lähteä mukaan, ja aloimme miettiä, millä pääsemme sinne, Joni Maununen kertoo.

Vepa Hirvisalon tuttava oli aiemmin kesällä ehdottanut, että kaksikko kunnostaisi hänen mökillään seisovan ”pönttö-Mersun” reissuautoksi. Kaksikko kun oli jo useamman vuoden ajan tehnyt erilaisia retkiä vanhoilla autoilla.

Ensin miehet eivät innostuneet ajatuksesta.

– Siinä olisi varmasti ollut niin paljon puuhaa ja se oli jo aika vanhakin, Maununen kertoo.

Saunassa vuosimallin 1969 Mercedes-Benz L406 kuitenkin palasi miesten mieleen, ja he päättivät lähteä autolla kohti Hockenheimia. Samalla matkaa päätettiin pidentää.

– Ajattelimme, että kerran kun olemme Saksaan asti ajamassa, niin sama se nyt on käydä samalla Afrikan mantereella asti.

  • Onko sinulla itse laitettu reissupaku, jonka tarinan haluaisit kertoa? Ota yhteyttä: uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsApp 040 6609019.

Ennen matkaa vanha Mersu täytyi kuitenkin kunnostaa. Onneksi kulkupelin edellinen omistaja oli muuttanut Mersun asumiskuntoon jo 80-luvulla. Tällöin autoon laitettiin paneloinnit ja sen takaosa kunnostettiin.

– Auto oli aikoinaan rakennettu sisältä mummolan näköiseksi, ja siltä se näyttää edelleen.

Kaksikko reissasi ”pönttö-Mersulla” 11500 kilometriä.

Sisältä auto on laitettu mummolan näköiseksi.

Maununen kertoo, että vaikka Mersu ehti seistä tuttavan mökin pihassa melkein kymmenen vuotta, oli sen kunnostaminen loppujen lopuksi suhteellisen helppoa.

– Teimme kaverini korjaamolla sellaisen perusläpikäynnin, joka vanhaan autoon on onneksi helppo tehdä. Kävimme läpi jarrut, vaihdoimme öljyt, kiristimme laakerit ja herkistelimme muutenkin kaikki paikat.

– Vaihdoimme myös pelkääjänpenkin nykyaikaisempaan, sillä vanha oli niin raaka istua.

Lisäksi miehet varustivat kulkupelin ”nykyajan vehkeillä”, eli ilmanlämpöpumpulla, kahvinkeittimellä, mikrolla, televisiolla ja jääkaapilla.

Huolellisesta valmistautumisesta huolimatta Maununen kertoo jännittäneensä matkaa.

– Kyllä se jännittää joka vehkeen kanssa, kun menee Rovaniemen alapuolelle. Tuollaisen vanhan auton kanssa pärjää kuitenkin uutta paremmin, jos jotain menee vikaan. Sitä korjaa jo nyrkillä ja vasaralla aika pitkälle.

Ennen matkalle lähtemistä kaksikko kunnosti kulkupeliä.

Kun auto oli kunnostettu ja matkatavarat pakattu, miehet lähtivät liikkeelle. Aluksi kaksikko matkasi Ivalosta Hockenheimiin.

Hockenheimissa miehet viettivät yhden viikonlopun formuloiden parissa. Tämän jälkeen matka jatkui kohti Ranskaa, Espanjaa ja Marokkoa.

Matkan varrella miehet pääsivät sekä ihastelemaan Riemukaarta että ratsastamaan kameleilla.

Miehet ajoivat reissupakullaan monien nähtävyyksien ohi.

– Kun emme ajaneet, niin kävimme kylillä viihtymässä ja katsomassa nähtävyyksiä. Oma auto on hyvä tapa kulkea lomareissussa. Silloin näkee muutakin kuin perusturistirysät, Maununen kertoo.

Marokosta palattuaan kaksikko matkasi Keski-Euroopan läpi Tanskaan, Ruotsiin ja lopulta Suomeen. Kolmen viikon matkan jälkeen auton mittariin oli kertynyt 11 500 kilometriä.

Vanhasta iästä huolimatta auto kesti reissua hyvin.

– Ei tarvinnut jäädä muiden autojen jalkoihin kuin ylämäissä. Alamäissä mentiinkin sitten kaikkien ohi, Maununen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?