Mysteeri Porvoon epäiltyjen poliisi­ampujien motiivista sai jopa kriminologian professorin ymmälleen – ”Tuohon teoriaan en usko” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mysteeri Porvoon epäiltyjen poliisi­ampujien motiivista sai jopa kriminologian professorin ymmälleen – ”Tuohon teoriaan en usko”

Porvoon poliisiampuminen hämmästyttää tunnettua kriminologian professoria.

28.8.2019 21:06

Ruotsalaislehti Expressen ja Iltalehti ovat kertoneet, että poliisipartio väijytettiin ansaan tapahtumapaikalle teollisuusalueella Porvoon Koneistajantiellä. Epäillyt iskijät olisivat itse soittaneet tekaistun hätäkeskuspuhelun.

IS:n tiedon mukaan toinen miehistä olisi soittanut hätäkeskukseen ja sanonut, että he ovat ottaneet kiinni autovarkaan. Tämän takia he tarvitsivat paikalle poliisipartiota.

Kun poliisit saapuivat paikalle kello 00.30, heitä vaadittiin luopumaan aseista ja heitä ammuttiin välittömästi.

IS:n tuoreiden tietojen mukaan iskussa yritettiin saada poliiseilta näiden aseet. IS:n tietojen mukaan poliisilta tavoiteltiin heidän henkilökohtaisten virkapistooliensa ohella myös poliisiautossa olleita niin sanottuja tukiaseita.

MTV:n mukaan toiselta poliiseista vietiin ampuma-ase ammuskelun yhteydessä. Poliisi ei ole vahvistanut tietoja.

Ilta-Sanomien tavoittama tunnettu kriminologian professori Jerzy Sarnecki Tukholman yliopistosta on seurannut Porvoon ammuskeluun liittyvää uutisointia mielenkiinnolla. Hän sanoo pitävänsä tapausta erikoisena.

– Aseita on huomattavasti vaikeampaa varastaa poliiseilta – varsinkaan väkivaltaa käyttämällä – kuin ostaa niitä mustasta pörssistä, Sarnecki huomauttaa.

  • Katso alta videolta Porvoon ampumispaikalla työskentelevän yrittäjän haastattelu

Sarnecki arvioi Ylen jutussa aiemmin tällä viikolla, että Porvoon ammuskelujen takana oli ilmeisesti ruotsalainen järjestäytynyt rikollisuus. Myös Ruotsin mediassa on arvioitu, että Porvoon teoissa on piirteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta. Keskusrikospoliisi ei ole kommentoinut asiaa.

Sarnecki sanoo, että rikollisjärjestöt virittävät joskus poliisille ansoja eri syistä.

– He haluavat ehkä näyttää olevansa vahvempia ja viisaampia kuin poliisi, tai tekevät sen koston vuoksi.

– Kun tällaista tapahtuu Ruotsissa, kyseessä voi olla esimerkiksi jonkinlainen konflikti ruotsalaisen jengin ja paikallisen poliisin välillä. Sellaisessa tilanteessa jengi saattaa yrittää tehdä jonkinlaisen ansan tai provokaation poliisille.

Hän kuitenkin sanoo puhuvansa nyt Ruotsista ja järjestäytyneestä rikollisuudesta Ruotsissa. Sarnecki miettii, että jos ruotsalaiset tulevat Suomeen virittämään ansan Suomen poliisille, siihen luulisi liittyvän jonkinlaista suomalaista järjestäytynyttä rikollisuutta.

– Mutta on jossain määrin outoa, että ruotsalaiset rikolliset tekevät tällaisen väijytyksen Suomessa provosoidakseen suomalaista poliisia. En näe logiikkaa tässä. Tähän on pakko liittyä joitain sellaisia motiiveja, joita emme vielä tiedä, Sarnecki ihmettelee.

Porvoon ampumisesta epäillään 25- ja 30-vuotiaita miehiä, joista toinen on Ruotsin kansalainen ja toinen sekä Ruotsin että Suomen kansalainen. IS:n tietojen mukaan epäillyt ovat veljekset, jotka viettivät osan lapsuudestaan Porvoossa. Perhe on asunut kuitenkin pitkään Ruotsissa.

Porvoon ammuskelun toinen syytetty on kirjoilla Tukholman Hammarbyhöjdenin kaupunginosassa.­

Professori epäilee, että kyseessä ei lopulta olisikaan ollut väijytys.

– Ehkä se oli jonkinlainen virhe? Tai he olivat humalassa tai huumeissa? En tiedä, mutta tässä kaikessa on todella vaikeaa nähdä logiikkaa vielä tässä vaiheessa.

Tapaus on herättänyt spekulointia myös siitä, että kyseessä olisi jonkinlainen ”pääsykoe” rikollisjärjestöön. Sitä Sarnecki ei pidä todennäköisenä.

– Se voisi olla jonkinlainen kosto, mutta tuohon en usko. Tässä vaiheessa tapausta on kuitenkin hyvin vaikea spekuloida.

Poliisi ei ole toistaiseksi ottanut kantaa Porvoon ampumisen motiiviin. Epäiltyjä vaaditaan vangittavaksi huomenna torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?