Porvoon ampujista uutta tietoa – yrittivät saada poliisien järeät ”tukiaseet” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Porvoon ampujista uutta tietoa – yrittivät saada poliisien järeät ”tukiaseet”

Iskijät yrittivät saada haltuunsa myös partion tukiaseen, joka nykyään usein on konepistooli.

28.8.2019 17:38

Porvoossa poliisipartion kimppuun tehdyssä iskussa yritettiin saada poliiseilta näiden aseet. IS:n tietojen mukaan poliisilta tavoiteltiin heidän henkilökohtaisten virkapistooliensa ohella myös poliisiautossa olleita niin sanottuja tukiaseita.

Tätä nykyä ainakin suurella osalla poliisipartioista on konepistooleja tukiaseenaan. Poliisihallitus (PoHa) kertoi jo kaksi vuotta sitten, että kaikki kenttäpartiot aiotaan varustaa konepistooleilla. Kilpailutuksen jälkeen poliisin uudeksi konepistooliksi valittiin tsekkiläinen CZ Scorpion Evo.

Keskiviikkona PoHasta ei haluttu kertoa tarkasti, kuinka pitkälle varustautuminen on tänä päivänä edennyt. Tulivoimaa on ”riittävästi”, IS:lle kuvailtiin. Poliisilla on käytössään myös muita tukiaseita kuten haulikoita. Tukiaseella tarkoitetaan lakitekstissä kaikkia muita poliisin aseita kuin poliisimiehen tai -naisen omaan henkilökohtaiseen varustukseen kuuluvia aseita.

Autossa olleiden aseiden vaatimisesta kertoi ensimmäisenä rikoslehti Alibi keskiviikkona.

– Ammu vaikka päähän, mutta asetta en anna! toinen poliisimiehistä oli Alibin mukaan vastannut. Hän onnistui livahtamaan poliisiauton taakse suojaan.

Poliisimiehet eivät tämänhetkisten tietojen mukaan ampuneet tilanteessa laukaustakaan. Sen sijaan iskijät ampuivat kohti molempia poliiseja ja haavoittivat kumpaakin. Poliisimiehet eivät ole hengenvaarassa ja toinen heistä pääsi pois sairaalasta jo pian.

MTV kertoi jo maanantaina, että toiselta poliisimieheltä oli viety henkilökohtainen virka-ase. Myös Iltalehti kertoi tiistaina, että poliiseja oli vaadittu luopumaan aseistaan.

Ruotsalaislehti Expressen ja Iltalehti ovat kertoneet, että poliisipartio väijytettiin ansaan tapahtumapaikalle teollisuusalueella Porvoon Koneistajantiellä. Epäillyt iskijät olisivat itse soittaneet tekaistun hätäkeskuspuhelun.

IS:n tiedon mukaan toinen miehistä olisi soittanut hätäkeskukseen ja sanonut, että he ovat ottaneet kiinni autovarkaan. Tämän takia he tarvitsivat paikalle poliisipartiota.

Poliisi ei ole vahvistanut tietoa. Poliisi on kertonut aiemmin, että partio meni Koneistajantielle ”tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle”.

Jutun esitutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi (KRP). Tutkinnanjohtaja ei vastannut IS:n soittopyyntöihin keskiviikkoiltapäivään mennessä.

KRP esittää kahta murhan yrityksistä epäiltyä ruotsalaista miestä vangittavaksi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa torstaina. Miehet ovat 25- ja 30-vuotiaat veljekset, joista vanhemmalla on myös Suomen kansalaisuus.

IS seuraa vangitsemiskäsittelyjä paikan päällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?