Orpo: ”Kokoomus ajaa Suomen Nato-jäsenyyttä”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toisti puolueensa Nato-kannan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla.

Puheenjohtaja Petteri Orpo piti puheen kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

28.8.2019 12:50

– Pehmeän turvallisuuden lisäksi on huolehdittava kovasta turvallisuudesta. Meidän on oltava kaikissa mahdollisissa pöydissä, koska emme kuulu sotilasliittoon.

– Kokoomus ajaa Suomen Nato-jäsenyyttä, ja tulee tekemään töitä sen eteen. Koska näin ei ole, meidän tulee jatkaa sitä turvallisuuspolitiikkaa, jota olemme tehneet, Orpo totesi.

Orpon mukaan Suomen pitää jatkaa tiivistä yhteistyötä ja kumppanuutta esimerkiksi Naton, Yhdysvaltojen, Ruotsin ja Britannian kanssa, ja osallistua kansainvälisiin harjoituksiin.

Kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyttä vuodesta 2006, jolloin se teki Nato-myönteisen päätöksen puoluekokouksessaan.

Selvä enemmistö suomalaisista ei Nato-jäsenyyttä kannata.

Miten realistista on ajaa Suomen Nato-jäsenyyttä?

– Vaalien jälkeen kirkastetaan mielipiteet, joita kokoomuksella on, ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka on oleellinen. Silloin tämän faktan – kokoomus on ollut tätä mieltä toistakymmentä vuotta – toteaminen ääneen on luonnollista.

– Mikä on realismia? Tällä hetkellä ei ole realismia, koska kukaan muu puolueista ei sitä mieltä taida olla. Nato-jäsenyyden hakemiseen tarvitaan Suomen kansan tuki ja eduskunnan enemmistö. Se ei ole tällä hetkellä realistista, Orpo vastasi.

Kokoomus joutui huhtikuun vaalien jälkeen oppositioon. Puolue oli pitkään hallituksessa, ja jokaisessa hallituksessa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja on ollut järkkymätön Nato-jäsenyyden suhteen.

– Jo vaalituloksen ratkettua ja hallitusneuvotteluissa se on ollut kahdessa viimeisessä selvä, että enemmistöä ei (Nato-jäsenyyteen) ole. Siksi on edistetty Nato-kumppanuutta, Orpo totesi.

Oppositiojohtaja Orpo kiitteli pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitusta siitä, että se on pitänyt huolta Puolustusvoimien määrärahoista.

Sen lisäksi Merivoimat saa tällä vaalikaudella uudet laivansa, ja Suomi tekee päätöksen Hornet-hävittäjien korvaajista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?