Kustaanmiekka hakee vertaistaan maailmalla – näin Silja Serenade ja Viking Gabriella selvisivät ainutlaatuisesta salmesta, katso pitkä video - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kustaanmiekka hakee vertaistaan maailmalla – näin Silja Serenade ja Viking Gabriella selvisivät ainutlaatuisesta salmesta, katso pitkä video

Julkaistu: 28.8.2019 12:42, Päivitetty 28.8.2019 18:52

Ison risteilijän ohjaaminen läpi kapeasta S-mutkasta vaatii paljon kokeneeltakin navigoijalta. ISTV:n suora lähetys näytti, miten se onnistuu oikeaoppisesti. Katso tallenne!

Kustaanmiekan salmi Suomenlinnan ja Vallisaaren välillä on paitsi Suomen rannikon hankalin paikka, myös kansainvälisesti harvinaislaatuinen ellei ainutlaatuinen.

Paitsi että väylä on hyvin kapea, se tekee vielä S-mutkan. Siksi yksikään iso risteilijä ei kulje sen läpi ilman kokeneen luotsin ohjausta.

ISTV:n suorassa lähetyksessä seurasimme, kuinka Silja Serenade ja Viking Gabriella menivät salmen läpi. Lähetys on nyt katsottavissa kokonaisuudessaan tallenteena tämän artikkelin yllä olevalla videolla.

Onnettomuuksiakin salmessa on tapahtunut. Viime vuosikymmenten vakavin vaaratilanne oli M/S Tallinkin pohjakosketus huhtikuussa 1995.

Sumuinen sää ja muu liikenne johtivat Tallinkin poikkeukselliselle reitille. Kapeassa salmessa Tallink törmäsi oikea kylki edellä äkkijyrkkään penkereeseen.

Alukseen tuli vuoto ja sisään tulvi vettä. Koko laiva evakuoitiin.

Tallink Siljan ja Viking Linen alukset kulkevat Kustaanmiekan salmesta päivittäin.