Nämä asiat tiedetään nyt Porvoon poliisiampumisesta: Epäillyt veljekset kertoivat tekevänsä Porvoossa remonttia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nämä asiat tiedetään nyt Porvoon poliisiampumisesta: Epäillyt veljekset kertoivat tekevänsä Porvoossa remonttia

Ilta-Sanomat kokosi yhteen oleelliset asiat, jotka Porvoon ammuskelusta tällä hetkellä tiedetään.

28.8.2019 6:15

Porvoossa tapahtui sunnuntaiyönä ampumistapaus, jossa loukkaantui kaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisia. Pienteollisuusalueella tapahtuneen ammuskelun yksityiskohdat ja tarkempi tapahtumien kulku ovat yhä hämärän peitossa, sillä poliisi on ollut tapauksesta julkisuuteen vähäsanainen.

Ilta-Sanomat keräsi yhteen oleellisia asioita, joita tapauksesta tässä vaiheessa tiedetään.

1. Poliisi sai tehtävän omaisuusrikoksesta

Poliisi sai hälytystehtävän Porvoossa sijaitsevalle pienteollisuusalueelle kello 0.22 sunnuntain vastaisena yönä.

Poliisin mukaan partio meni Koneistajantielle tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle.

Tutkinnanjohtajan kertoman mukaan soittaja oli ”poliisille mielenkiintoinen henkilö”.

2. Poliiseja ammuttiin välittömästi

Kun poliisit saapuivat paikalle kello 00.30, heitä vaadittiin luopumaan aseista ja heitä ammuttiin välittömästi.

Expressen-lehden mukaan epäillyt soittivat itse hätänumeroon houkutellakseen poliisit paikalle. Tämän jälkeen miehet olisivat jääneet väijymään paikalle saapuvia poliiseja.

Porvoossa nähtiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä suuri poliisioperaatio.­

Tutkinnanjohtaja ei ole ottanut kantaa siihen, oliko teko mahdollisesti etukäteen suunniteltu. Hän ei ole kommentoinut myöskään ampumisen motiivia.

Iltalehti kertoo, että toisella poliiseista oli ase jo ohimolla, kun toinen pääsi livahtamaan tilanteesta auton taakse. IL:n tietojen mukaan epäillyt eivät olleet peittäneet kasvojaan väijytystilanteessa. MTV:n mukaan toiselta poliiseista vietiin ampuma-ase ammuskelun yhteydessä. Poliisi ei ole vahvistanut mitään kyseisistä mediatiedoista.

Toinen poliiseista haavoittui vakavasti, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. Toinen on jo päässyt pois sairaalasta.

3. Kiivas takaa-ajo johti kiinniottoon

Epäillyt pakenivat tekopaikalta Porvoosta. Poliisi otti heidät kiinni Ikaalisissa sunnuntai-iltana puolisen tuntia kestäneen takaa-ajon jälkeen. Takaa-ajon aikana pakenevasta autosta oli ammuttu poliiseja kohti.

4. Epäiltynä veljeskaksikko

Ampumisesta epäillään kahta miestä, jotka ovat iältään 25- ja 30-vuotiaat. Poliisin mukaan toinen heistä on sekä Ruotsin että Suomen ja toinen Ruotsin kansalainen. Heillä on sama sukunimi.

IS:n tietojen mukaan epäillyt ovat veljekset, jotka viettivät osan lapsuudestaan Porvoossa. IS kertoi aiemmin, että veljesten isä ja äiti ovat syntyisin Suomesta, mutta perhe on asunut pitkään Ruotsissa.

5. Asuivat ennen tekoa läheisessä motellissa

Epäillyt majoittuivat ennen tekoa noin kilometrin päässä ampumispaikasta sijaitsevassa porvoolaisessa Motelli On Linessa.

Motellin omistajan Ilta-Sanomille kertoman mukaan miehet asuivat motellissa kaksi kuukautta. Vuokra-aika päättyi viime viikonloppuna.

Epäiltyjen huone motelli On Linessä Porvoossa.­

Miehet olivat kertoneet omistajalle olevansa Porvoossa asuntoremonttia tekemässä.

Omistajan mukaan veljekset vaikuttivat kunnon pojilta, jotka elivät huoneessaan hiljaista ja siivoa elämää. He olivat lähteneet motellilta aamulla ja palanneet iltapäivällä, illat he olivat viettäneet lenkkeillen tai huoneessaan oleillen. He kulkivat aina kaksin, aina lähes identtisesti pukeutuneina, omistaja kertoi IS:lle.

6. Epäillään useista murhan yrityksistä

Porvoon ampumisen osalta poliisi epäilee miehiä kahdesta murhan yrityksestä.

Lisäksi heitä epäillään Tampereen seudulla tapahtuneen takaa-ajotilanteen osalta murhan yrityksistä ja mm. törkeistä liikennelainsäädäntöön liittyvistä rikoksista.

Rikosnimikkeinä olevien murhan yritysten lukumäärä tarkentuu poliisin mukaan esitutkinnan edetessä.

Vangitsemisvaatimusten jättämisen määräpäivä on 28. elokuuta.

7. Poliisiin kohdistuneena väkivallantekona poikkeuksellinen

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista kuvaili ampumistapausta IS:lle tiistaina poikkeukselliseksi.

– Olen minä poliisiin kohdistuneita väkivallantekoja pitkähkön uran aikana aika monta kertaa jo ollut tutkimassa. Mutta kyllähän nämä silti ovat poikkeuksellisia. Ja näin väkivaltaisessa muodossa erityisen poikkeuksellisia. Että näin suoraviivaisesti virkamiehiä kohtaan hyökätään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?