Porvoon ampumisista epäiltyjä epäillään useista murhan yrityksistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Porvoon ampumisista epäiltyjä epäillään useista murhan yrityksistä

Poliisi kertoi tiistaina, mistä rikosnimikkeistä Porvoon poliisiampumisista pidätettyjä epäillään.

27.8.2019 10:19

Poliisi tiedottaa kuulevansa tänään tiistaina viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Porvoossa Koneistajantiellä tapahtuneesta ampumisesta epäiltyjä. Ampumisessa loukkaantui kaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisimiestä.

Epäillyt ovat vuonna 1989 ja 1994 syntyneet miehet, joista toinen on sekä Ruotsin että Suomen ja toinen Ruotsin kansalainen.

– Rikosnimikkeet tässä kokonaisuudessa ovat useat murhan yritykset, joiden lukumäärä tarkentuu esitutkinnan edetessä.

– Porvoon tapahtumien osalta poliisi epäilee miehiä kahdesta murhan yrityksestä, ja Tampereen seudulla sunnuntai-iltana tapahtuneen takaa-ajotilanteen osalta murhan yrityksistä ja lisäksi muun muassa törkeistä liikennelainsäädäntöön liittyvistä rikoksista, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho Keskusrikospoliisista.

Epäillyt otettiin kiinni sunnuntaina.­

Poliisin mukaan kokonaisuuden esitutkinta on vielä alkuvaiheessa. Kuulustelujen lisäksi poliisi tekee edelleen esimerkiksi teknistä tutkintaa ja vihjeiden läpikäyntiä.

Vangitsemisvaatimuksen jättämisen määräpäivä on keskiviikkona 28. elokuuta. Keskusrikospoliisi tiedottaa aiheesta kuulemisten ja vangitsemisvaatimuksen osalta keskiviikkona.

Näin rikokset etenivät

Porvoon poliisiampumisina tunnettu rikossarja alkoi viikonloppuna lauantain vaihtuessa sunnuntaiksi. Poliisi sai tavanomaisen hälytystehtävän pienteollisuusalueelle Porvoossa kello 0.22.

Kun kaksi poliisia saapui paikalle selvittämään tehtävää, heitä kohtaan alettiin välittömästi ampua.

Toinen ammutuista poliiseista on noin 45-vuotias ja toinen noin 35-vuotias. Molemmat saivat sairaalahoitoa vaativia vammoja. Toisen vammat ovat vakavia.

Epäillyt pakenivat Porvoosta, mutta heidät otettiin sunnuntai-iltana kiinni puoli tuntia kestäneen takaa-ajon jälkeen Tampereen seudulla.

Epäillyt saapuivat Suomeen viime torstaina

Ruotsalaisen Expressen-lehden mukaan pidätetty kaksikko tuli Ruotsista Suomeen 22. elokuuta eli viime viikon torstaina. Kummallakaan heistä ei ole osoitetta Suomessa.

Expressenin tietojen mukaan kaksikko olisi itse soittanut poliisit paikalle teollisuusalueelle Porvoossa. Expressenin mukaan poliisi pääsi miesten jäljille teletietojen avulla.

Viettivät lapsuuden Porvoossa

Pidätetyistä miehistä kummallakaan ei IS:n selvityksen mukaan ole aiempia rikostuomioita Suomessa.

Poikien kouluaikojen kaveri kertoi IS:lle, että perhe asui Porvoossa lasten ollessa kouluiässä. Perheessä on kolme lasta: kaksi poikaa ja yksi tyttö.

Kaveri muistelee, että perhe muutti Tukholmaan nuoremman veljen ollessa kasi- tai ysiluokalla. Sen jälkeen he viettivät joitakin kesiä Porvoossa.

IS tavoitti epäiltyjen isän. Hän vastasi puhelimeen rauhallisesti.

– Ikävä kyllä, joo, hän vastasi kysymykseen siitä, ovatko kiinniotetut miehet hänen poikiaan.

Hän sai kuulla tilanteesta sunnuntaina.

Artikkelia täydennetty kello 10.36.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?