Kaksi ”häijyn näköistä” miestä käveli Markusta vastaan Porvoon kohtalokkaalla alueella – ”Jokin kiinnitti heidän hahmossaan huomiota” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaksi ”häijyn näköistä” miestä käveli Markusta vastaan Porvoon kohtalokkaalla alueella – ”Jokin kiinnitti heidän hahmossaan huomiota”

Yrittäjä autoili teollisuusalueella, kun vastaan käveli kaksi tummiin pukeutunutta miestä. Jokin heissä kiinnitti heti yrittäjän huomion.

26.8.2019 21:14

Porvoon Ölstensin teollisuusalue on maanantaina rauhallinen. Jos ei tietäisi paremmin, ei sunnuntain vastaisena yönä sattuneesta ammuskelusta näkyisi merkkiäkään.

Koneistajantien ja Raudoittajantien risteyksen vieressä olevasta pusikosta löytyy kaksi kumihanskaa ja naamamaski. Yksi poliisiauto käy kääntymässä Koneistajantien päässä, mutta se ei jää alueelle pidemmäksi aikaa.

Vielä sunnuntaina oli toisin. Koneistajantiellä sijaitsevan Tukku-Immosen toimitusjohtaja Markus Lahtela kertoo, että koko sunnuntain alue vilisi poliiseja.

– Tuo on ensimmäinen, jonka näen tänään.

Lahtela oli matkalla yritykselleen myös sunnuntain vastaisena yönä. Hän ei kuitenkaan päässyt alueelle, kun poliisi oli eristänyt koko Ölstensin Helsingintien risteyksestä alkaen.

Markus Lahtela on Tukku-Immonen oy:n toimitusjohtaja. Hänen firmansa sijaitsee ampumapaikasta vain vajaan sadan metrin päässä. Hän yritti päästä teollisuusalueelle jo tapahtumayönä, mutta poliisi oli eristänyt sen.­

Poliisi sai tavanomaiseksi kuvaillun hälytyksen Porvoon Koneistajantielle juuri lauantain vaihduttua sunnuntaiksi. Kaksi miestä avasi tulen kahta poliisia kohtaan. Tekijät pääsivät tilanteesta pakoon, mutta jäivät kiinni sunnuntaina illalla Pirkanmaan Ikaalisissa takaa-ajon päätteeksi.

Koneistajantien ja Raudoittajantien risteyksessä olevassa pusikossa on edelleen kumihanskat ja maski.­

Poliisin eristykset Ölstensissä purettiin lopulta niin, että Lahtela pääsi alueelle kello seitsemältä sunnuntaiaamuna. Tässä vaiheessa epäillyt tekijät eivät olleet vielä kiinni.

Lahtela sanoo, ettei häntä kuitenkaan jännittänyt tulla alueelle.

– Seurasimme tiedotusta tarkasti, mutta tässä on moottoritien liittymä aika lähellä, että eivät varmasti jää kaverit tänne. Kun moottoritielle pääsee, niin tunnissakin kerkiää jo aika kauas.

Koneistajantien ja Ruadoittajantien risteyksen kohdalla sijaitsee halli, jonka pihalla ammuskelu mitä ilmeisemmin tapahtui. Sen edustalla olevasta pusikosta löytyi ainakin kumihanskat ja maski.­

Toimitusjohtaja kertoo nähneensä lauantaina iltapäivällä, useampi tunti ennen ammuskelua, alueella kaksi epämääräisen oloista miestä, joiden hän uskoo olevan epäillyt tekijät. Hän ajoi autoa iltapäivällä, kun vastaan käveli ”helvetin häijyn näköisiä tyyppejä”. Miehet olivat tummiin pukeutuneita ja raamikkaita.

– Sen lyhyen ajan mitä kerkisin nähdä, jotenkin kiinnitti heidän hahmossaan huomiota, ettei ehkä ole ihan luvallisilla asioilla liikkeellä.

– Kun luin uutisia, niin oli helppo laskea yhteen, että katsos kehveli, ne oli nämä tyypit sitten.

Koneistajantiellä lähellä ampumapaikkaa sijaitsee konttihostelli, jossa oli maanantaina rauhallista. Alueella majoittuu paljon ulkomaalaisia duunareita.­

Koneistajantien päässä sijaitsee Forenomin konttihostelli, jossa on rauhallista. Hostelli koostuu muutamasta isosta kontista, jossa on pieniä huoneita.

Alueella ei näy maanantaiaamuna ristinsielua.

Koneistajantien toisessa päässä on pieni halli, jonka edustalta olevasta puskasta löytyi vielä maanantaina kumihanskat ja maski.

Pian alueelle kurvaa hotellin työntekijä Marian Saihovaara. Hän kertoo, että hostellissa yöpyy yleensä ulkomaalaisia duunareita, jotka työskentelevät Porvoon ja Loviisan alueella rakennustyömailla. Hostellissa ei ole maanantaina ristin sielua, koska kaikki ovat töissä.

Konttihostellin työntekijä Marian Saihovaara joutui tekemään maanantaina tuplatyöt, koska sunnuntaina vuorossa ollutta kollegaa ei huvittanut jäädä alueelle, jossa ampuminen oli tapahtunut. Epäillyt olivat sunnuntaina päivällä vielä vapaalla jalalla ja Koneistajantie vilisi poliiseja.­

Saihovaara kertoo, että tapahtuma herätti keskustelua työyhteisössä viikonloppuna. Hänen kollegansa kävi sunnuntaina paikalla Koneistajantiellä, mutta koska käynnissä oli vielä täysi härdelli poliisien takia, tämä lähti muihin kohteisiin.

– Eilen jäi sitten Koneistajantien hommat tekemättä, kun kollega ei halunnut jäädä tänne pyörimään. Sanoin, että teen sitten maanantaina tuplahommat, Saihovaara kertoo.

Hän itse kävi paikalla Koneistajantiellä kello kuuden aikaan lauantaina. Tämä oli noin kuutta tuntia ennen ampumavälikohtausta. Silloin käynnissä oli ”perinteinen duunariviikonloppu.”

– Ukot olivat viihteellä tuossa pihalla. Mutta ei täällä ikinä tapahdu mitään, niin tämä on kummallista, Saihovaara toteaa.

Ampumatapauksen uutisoinnissa on noussut esiin toinenkin hostelli, linnuntietä noin kilometrin päässä ampumapaikasta sijaitseva Motelli On Line.

Motelli On Linen yhden huoneen ovi oli sahattu keskeltä kahtia. Poliiseja oli paikalla sunnuntai-iltana vielä senkin jälkeen, kun epäillyt ampujat saatiin kiinni Pirkanmaalla.­

Motellilla oli vielä sunnuntai-iltana poliiseja, vaikka epäillyt tekijät olivat jo jääneet kiinni. Motellin huoneisiin kulku tapahtuu ulkokautta. Yksi ovista, huoneen numero 15 ulko-ovi, oli sahattu keskeltä kahtia jo sunnuntaina. Maanantaiaamuna oven edessä on edelleen sahanpurua. Ovenkarmeissa on poliisin logolla varustettuja lätkiä.

Poliisi kertoi maanantaina, että sillä oli operaatio motellilla, joka liittyi ampumisiin.

Motelli On Linen ovi on korjattu pikaisesti laudanpätkällä. Ovenkarmeissa on poliisin logolla varustettuja lätkiä.­

Motel­lilla on hiljaista, kunnes eräästä ovesta astuu esiin sen yksi asukas, Piia. Hän kertoo, ettei kuullut sunnuntain vastaisena yönä mitään, vaikka poliisit ovat saattaneet kulkea Koneistajan­tielle aivan hostellin vieressä kulkevaa tietä.

– Kävin yöllä veskissä ja menin ulos tupakille, en edes katsonut kelloa. No silloin minä näin taivalla valaistun helikopterin. En minä silloinkaan reagoinut. Ajattelin vain, että ne nyt etsivät jotain.

Hän kuuli uutisista sunnuntaiaamuna avattuaan television. Ensireaktio ei ollut mimmoinenkaan, koska uutisissa puhuttiin Porvoon Eestinmäen teollisuusalueesta, ei Ölstensistä.

– Sen takia olin hirveän yllättynyt, että se olikin täällä.

Motelli On Linen huone numero 15.­

Sunnuntai-iltana poliisioperaatio tuli aivan Piian hostellihuoneen viereen. Hänen mukaansa koko operaatio oli kuitenkin rauhallinen, eikä meteliä kuulunut.

– Minulle sanottiin, että mitä jos menisit sisälle vähäksi aikaa, että täällä on poliisioperaatio meneillään. Minä menin sitten. Mitään ääniä ei kuulunut, Piia kertoo.

Motellin pihalla näkyy renkaiden jälkiä. Poliisi myönsi maanantaina, että ovesta oltiin menty läpi epätavanomaisin menetelmin.

Motelli On Linen pihassa näkyy auton jälkiä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?