Viisi avointa kysymystä Porvoon poliisiampumisista – kuka kutsui poliisit paikalle ja miten pieni motelli liittyy asiaan? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Viisi avointa kysymystä Porvoon poliisiampumisista – kuka kutsui poliisit paikalle ja miten pieni motelli liittyy asiaan?

Poliisi on ollut vaitonainen Porvoon poliisiampumisen ja sitä seuranneen takaa-ajon yksityiskohdista.

26.8.2019 9:26 | Päivitetty 26.8.2019 12:32

Porvoossa alkoi sunnuntaiyönä ammuskelu, joka päättyi lopulta saman päivän iltana hurjaan takaa-ajoon Tampereen seudulla kello puoli yhdeksän aikaan illalla.

Porvoon ammuskelut alkoivat siitä, kun poliisi sai tavallisen hälytystehtävän Porvoossa sijaitsevalle pienteollisuusalueelle kello 0.22 lauantain vaihduttua sunnuntaiksi.

Kun poliisit saapuivat paikalle, heitä kohti ammuttiin heti.

Tapaukseen liittyy useita avoinna olevia kysymyksiä.

Ampuminen tapahtui teollisuusalueella.

Joutuivatko poliisit väijytyksen kohteeksi?

Julkisuuteen on kerrottu, että keskusrikospoliisi tutkii Porvoon ampumisia murhan yrityksenä.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho on ollut tähän asti varsin vaitonainen tutkinnasta. Maanantaina kerrottiin, että poliisi kutsuttiin paikalle Porvoossa tavanomaisen omaisuusrikokseen liittyvän tehtävän vuoksi.

Poliisi tien vieressä Porvoossa.

Yksi tapauksen myötä heräävä kysymys on, kuka soitti puhelun hätäkeskukseen kello 0.22. lauantain vaihduttua sunnuntaiksi. Huhta-aho sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina, että soittaja oli ”poliisille mielenkiintoinen henkilö”.

Miten Porvoossa ammuttiin?

Kun kaksi poliisia oli saapunut suorittamaan ”tavanomaista hälytystehtävää”, heitä kohti ammuttiin tuliaseella. Poliisi on kertonut, että heitä kohti ammuttiin välittömästi.

Tiedossa ei ole, kuinka monta laukausta poliiseja kohti ammuttiin ja millaisella aseella. Sekään ei ole tiedossa, ehtivätkö poliisit itse ampua laukaustakaan.

Tiet olivat suljettuna ja poliisit tarkastivat liikuvia autoja taskulamppujen kanssa.

Toinen ammutuista poliiseista on noin 45-vuotias ja toinen noin 35-vuotias. Molemmat saivat sairaalahoitoa vaativia vammoja. Toisen vammat ovat vakavia, mutta eivät hengenvaarallisia.

Keitä epäillyt ovat?

Porvoon poliisiampuminen on piirteiltään erittäin harvinainen rikos Suomessa, joten se on herättänyt paljon kiinnostusta. Yksi eniten kysymyksiä herättävä asia on, keitä epäillyt ovat.

Poliisi otti sunnuntai-iltana kiinni kaksi henkilöä puoli tuntia kestäneen takaa-ajon jälkeen ja KRP vahvisti maanantaina, että kyseessä olivat Porvoon epäillyt. He ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994 ja ovat Ruotsin kansalaisia.

Poliisi liikkui ympäri Porvoota etsiessään ampujia.

Jo aiemmin IS kertoi, että poliisin jahtaamassa autossa oli ruotsalainen rekisterikilpi.

Mikä operaatio poliisilla oli Motelli On Linessa?

IS:n toimittaja näki sunnuntaina Porvoossa Ölstensin pienteollisuusalueella runsaasti aseistautuneita ja luotiliivein varustautuneita poliiseja.

Poliisi tutki alueella erityisesti Motelli On Line -hostellia. Majapaikka sijaitsee vain noin kilometrin päässä paikasta, jossa öinen ampuminen tapahtui.

Yhden hotellihuoneen ovi oli sahattu.

Pihamaalla oli vielä iltakymmenen aikaan kaksi poliisiautoa.

Esimerkiksi yhden motellihuoneen ovi oli sahattu moottorisahalla kahtia.

Pieni, vain 28 huonetta käsittävä motelli sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Porvoon keskustasta.

Motelli On Line kiinnostaa poliiseja.

Miten epäillyt pakenivat ja miten pako eteni?

Epäillyt pääsivät pakenemaan poliisia Porvoosta siitä huolimatta, että poliisilla oli Porvoossa useita tarkistuspisteitä ja joukkoja liikkeellä.

Paikalla olleen IS:n kuvaajan Lassi Rinteen mukaan poliisit sulkivat lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana Porvoosta ulos meneviä teitä ja pysäyttävät ja tarkistavat autoja taskulampun avulla.

Poliisit tulkivat Porvoosta lähteviä teitä sunnuntaiyönä.

Poliisi ei ole kertonut, miten se pääsi epäiltyjen jäljille juuri Tampereelle. Takaa-ajo kesti puoli tuntia. Pakenevasta autosta ammuttiin poliiseja kohti.

Poliisit varustautuivat etsinnöissä raskaasti.

IS seuraa tilannetta tiiviisti.

Juttua päivitetty klo 11.10 poliisin maanantaina antamilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?