Nyt tulevat helteet! Lämpöä piisaa, kunnes loppuviikosta koittaa käänne

rac

Julkaistu:

sää
– Ensi viikon alku näyttää jo selkeästi viileämmältä, sanoo Forecan päivystävä meteorologi.
Elokuu on ollut säiden osalta monille suomalaisille yllätysten kuukausi, eikä kuukauden viimeinen viikko tee poikkeusta.

Lukemat lämpömittareissa kipuavat yhtäkkiä hellelukemiin ympäri Suomea.

– llmamassa pysyy lämpimänä oikeastaan koko viikon, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

– Alkavalla viikolla ollaan korkeapaineen vaikutuspiirissä. Se tarkoittaa sitä, että arkiviikolla käytännössä koko maassa on poutaa.


Arkipäivät maanantaista perjantaihin kaikkialla Suomessa ovat mukavan lämpimiä. Sää on myös tuuleton, joten nyt saattaa olla kesän viimeinen tilaisuus kaivaa uimapuvut esiin ja viettää kunnon rantapäivä.

– Jo huomenna tiistaina lämpöä leviää koko maahan Lappia myöten. Lämpöä piisaa. Lämpimimmät päivät osuvat puoliväliin viikkoa, Roine sanoo.

Helleraja ylittyy mitä luultavimmin jo maanantaina Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomessa.

Forecan ja Ilmatieteen laitoksen koko maan sääkarttojen mukaan länsirannikolla ja Helsingin lähettyvillä olisi tiistaina ja keskiviikkona noin 24–25 astetta lämmintä.

– Tiistaina hellettä on jo laajalti ympäri Suomea, Roine arvioi.

Loppuviikolla sateet palaavat taas kuvioihin, ja ne viilentävät säätilaa jonkin verran. Perjantaina taivaalta ropisee jälleen viileää vesisadetta.

Helteistä kannattaa nauttia nyt kun niitä vielä on, sillä ensi viikolla sää muuttuukin jo selvästi syksyisempään suuntaan.

– Loppuviikon sateet liittyvät laajaan matalapaineeseen. Näyttäisi siltä, että se samainen matalapaine jää vaikuttamaan siihen ensi viikon säätilaan.

Roineen mukaan ensi viikolla mittarin lukema tipahtaa ympäri Suomea 15–18 asteeseen.

– Ensi viikon alku näyttää jo selkeästi viileämmältä. Viikonlopun sateet työntävät lämmön Venäjälle.
Viikonloppuna ympäri Suomea suojauduttiin sadetakein ja sateenvarjoin, kun vettä tuli niin sanotusti kuin saavista kaatamalla.

Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalla mitattiin lauantaina jopa 55,9 millimetrin lukema. Rankkasade aiheutti varsinkin pääkaupunkiseudulla paljon päänvaivaa, kun parkkihalleihin valui vettä ja kadut tulvivat.

Kaupungin poistovesiviemärit eivät kyenneet vetämään riittävästi vettä rankkasateen aikana, jonka takia Pelastuslaitos sai viime perjantain aikana runsaasti tehtäviä eri puolilla Helsinkiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt