Poliisiylijohtaja huolissaan: ”Väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella”

Julkaistu:

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo, että poliisia kohti oli ammuttu ennen viime yötä ja Porvoon ampumisia tänä vuonna kaksi kertaa ja uhattu aseella yhdeksän kertaa.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on huolissaan poliisia kohtaan tehdyn väkivallan lisääntymisestä. Kolehmainen otti asiaan kantaa Porvoon tapahtumien tutkinnan yhteydessä.

Kulunut viikonloppu oli poliisin kannalta synkkääkin synkempi. Kahta virkatehtävissä ollutta poliisimiestä ammuttiin sunnuntaina puolenyön jälkeen Porvoossa. Poliisi kertoi myöhemmin tiedotustilaisuudessa, että toinen heistä on jo päässyt kotiin sairaalasta. Aiemmin viikonloppuna poliisia kohti ammuttiin Jyväskylässä.

– Väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella. Viime vuonna poliisin tehtäväilmoituksissa mainittiin sanat pistooli, haulikko, kivääri tai rynnäkkökivääri lähes seitsemän tuhatta kertaa, Kolehmainen sanoo lähettämässään tiedotteessa.

– Ennen viime yötä poliisia kohti oli ammuttu tänä vuonna kaksi kertaa ja uhattu aseella yhdeksän kertaa.

Kolehmainen korosti samoja lukuja myös sunnuntaina illansuussa Krp:n tiloissa Vantaalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. IS seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä.
– Koko poliisihallinto ja uskoakseni myös koko yhteiskunta on loukkaantuneiden poliisimiesten tukena, Kolehmainen totesi tilaisuudessa sekä tiedotteessaan.

Kolehmainen korosti myös, että yksi poliisin päätehtävistä on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistaminen.

– Poliisilla on vuosittain arviolta 35 000 henkeen ja terveyteen liittyvää tehtävää. Näissä riskit ovat normaalia suurempia.

Poliisiylijohtajan mukaan poliisin toimintaympäristö on muuttunut voimakkaasti.

– Samaan aikaan olemme pyrkineet varmistamaan, että viranomaisilla on olosuhteita vastaava suorituskyky, osaaminen, valmius ja lainsäädäntö, Kolehmainen kertoi.