Porvoon ammuskelupaikalla vallitsee epäusko ja järkytys – ”Varmasti tapaus palaa mieleen, kun illalla lähtee koiraa ulkoiluttamaan”

Helikopterien ääni oli herättänyt pari haastateltua, mutta ammuskelua ei kuullut kukaan. Teollisuusalue on tunnettu rauhallisena, eikä murtojakaan ole juuri ollut.

Poliiseja tapahtumapaikan lähistöllä olevassa päiväkodissa.

25.8.2019 16:26

Porvoon Ölstensin teollisuusalueella ja sen lähellä vallitsi epäusko sunnuntai-iltapäivänä. Kaksi poliisia joutui ammutuksi alueella sunnuntain vastaisena yönä, ja epäillyt ovat yhä kateissa.

Poliisilla oli mittava operaatio alueella yön läpi. Muun muassa Ilta-Sanomien kuvaaja Lassi Rinteen mukaan poliisiyksiköitä oli paikalla lukuisia. Poliisi suoritti tutkintaa myös ilmassa ja vesillä sekä pysäytti autoja Porvoosta ulosmenevillä teillä.

Poliisi tutki halleja aamupäivällä.

Vielä kello 13.30 jälkeen poliisin tekninen tutkinta suoritti tutkimuksia erään teollisuushallin liepeillä. Poliisi sulki hallin oven toimittajan saapuessa paikalle.

KRP aikoo tiedottaa tapauksesta sunnuntaina kello 17.

Ölstensin teollisuusalue koostuu varastorakennuksista, jotka on mahdollista vuokrata käyttöön sekä pienistä teollisuuspajoista. Lähin asutus on pienen pellon toisella puolella, jossa sijaitsee jokunen rivitalo ja omakotitalo.

Lisäksi teollisuusalueella on Forenomin konttihostelli. Hostelli on erityisesti ulkomaalaisten vuokratyöntekijöiden suosiossa, eikä siellä viikonloppuna juuri ollutkaan vilskettä.

Motellissa asuvia, vas. Armindo Silveira ja Alex Pukin.

Paikalta tavoitettiin kuitenkin miesjoukko. Englantia taitava Armindo Silveira kertoo, että hän oli havahtunut yöllä helikopterien ääneen.

– Laukauksia tai muuta epäilyttävää en kuullut tai nähnyt.

Aamulla hän kertoo törmänneensä poliiseihin. Poliiseilla oli mukanaan koiria, ja he vaikuttivat suorittavan tutkintaa paikalla.

– Poliiseja oli melko paljon tässä lähellä.

Epäilty tapahtumapaikka aamuyöllä.

Silveira kertoo majoittuneensa hostellissa keväästä lähtien. Aiemmin miljöö on ollut hyvin rauhallinen ja sunnuntainen poliisioperaatio yllättikin miehen.

Yllättynyt oli myös läheisessä rivitaloasunnossa elelevä perhe, joka haluaa pysyä nimettömänä. Perheen isä oli ollut kalastamassa, eikä siis paikalla tapahtumayönä. Tytär ja äiti puolestaan olivat nukkuneet sikeästi ja vasta aamulla kuulleet tapahtuneesta.

Perhe kuvaa aluetta rauhalliseksi. Konttihostellin rakentaminen jokunen vuosi sitten epäilytti, mutta siitäkään ei ole ollut tosiasiassa mitään haittaa.

– Siellä ne asukkaat käyvät töissä normaaliin tapaan. Ulkoisesti se hostelli on outo, mutta ei se ole häirinnyt, mies kertoo.

Perhe ei halua spekuloida tapahtuneella. He eivät ole toistaiseksi kuulleet mitään huhuja tapahtuneesta tai tekijöistä, mutta myöntävät, että tapahtunut pistää hiljaiseksi

– Onhan tuo outo keissi kaiken kaikkiaan. Varmasti tapaus palaa mieleen, kun illalla lähtee koiraa ulkoiluttamaan, mies toteaa.

– Kamalaa, että tällaista tapahtuu ihan tuossa nurkan takana. Ei sellaiseen osaa varautua, nainen komppaa.

Porvoo on muutoinkin ollut melkoinen rauhan tyyssija lähimenneisyydessä. Viimeisempiin väkivaltarikoksiin lukeutuvat vuosia sitten tapahtuneet ammuskelu Porvoon McDonaldsissa ja puukotus Citymarketin pihalla.

Perhe toivoo poliiseille pikaista paranemista.

Niin ikään läheisessä omakotitalossa asuva Raija Järvinen kertoo järkyttyneensä ammuskelusta. Hän kuuli aamuyöllä helikopterien ääntä, mutta varsinainen tieto tapahtuneesta saavutti hänet aamulla, kun hän heräsi tyttärensä puhelinsoittoon.

– Eihän sunnuntaina yleensä aamusta soitella, joten tiesin, että jotain on tapahtunut. Hän sitten kertoi minulle.

Mahdollisen rikospaikan vieressä konttimotelli ja rikostutkijoiden siviiliauto.

Järvinen kertoo, että osa lähiseudun asukkaista olisi evakuoitu kodistaan. Hänelle näin ei käynyt, mutta nainen kertoo kuulleensa, että hänenkin kotipihansa on tutkittu yöllä poliisien toimesta.

– Todella surullinen tapaus tämä on. Minun vävyyni on poliisi myös, joten huolta tämä herättää.

Järvinen sanoo, että pienen kolhun tapaus voi jättää aiemmin lintukotomaisena tunnetun seudun maineeseen. Hän kuitenkin korostaa, ettei usko vastaavaa tapahtuvan jatkossa.

– Poikkeuksellista tämä kuitenkin on. Suomen poliisin on kova luotto, joten epäilyt varmasti saadaan kiinni.

Anton Pellinen kiillottaa autoa vain kivenheiton päästä siitä, missä poliisin tekninen tutkinta oli työskennellyt. Pellinen kertoo asuvansa Helsingissä ja kuulleensa tapauksesta vasta aamulla.

– Täällä ei ole aiemmin ollut edes murtoja, joten kyllä se yllätti.

Pellinen on vuokrannut alueelta isänsä kanssa tallin, jossa he käyvät huoltamassa autokokoelmaansa. Mies kuvaa aluetta muiden tavoin erityisen rauhalliseksi.

– Ei tapaus saa minua huolestumaan. Ikävää, että näin käy, mutta Suomi on turvallinen maa.

Mahdollisen ampumispaikan liepeillä on Matti Pylkkäsen ja Maarit Huittisen hallipaikka.

Tien toisella puolella autopajasta kantautuu niin ikään kolinaa. Matti Pylkkänen ja Maarit Huittinen käyttävät pajaa pääasiassa nikkarointiin. Heillä oli ollut aiemmin puhetta, että olisivat yötä pajalla lauantain ja sunnuntain välisen yön.

– Jostain syystä päädyimme olemaan yöpymättä täällä. Silloin olisi varmaan herännyt meteliin, Huittinen pohtii.

Paikalle he saapuivat aamulla eri aikaan. Huittinen sanoo, ettei nähnyt saapuessaan poliiseja, mutta Pylkkänen kertoo, että hänen saapuessaan poliiseja oli vielä runsaasti.

– Risteyksessä ne jotain tutki. Ilmeisesti videonauhoja on yrittäjiltä myös pyydetty, Pylkkänen sanoo.

Hän asuu itse noin neljän kilometrin päässä Ölstensistä Gammelbackassa.

Pylkkänen kertoo juhlineensa eilen aamuyöhön kello kahteen saakka, mutta ei kuullut helikopteria tai hälytysajoneuvoja.

Kummatkin kertovat järkyttyneensä, mutta pelkoa tapahtunut ei heissäkään herätä.

– On vaikea vielä ymmärtää, mitä on tapahtunut. Toivottavasti pian tiedetään vähän lisää syistä ja tapahtuneesta.

Korjattu Raija Järvisen nimi 19:27.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?