Poliisiylijohtaja: ”Hyökkäys poliisia kohtaan on myös hyökkäys koko yhteiskuntaa kohtaan”

Julkaistu:

Kolehmainen kertoo muistuttavansa uusia poliisiopiskelijoita ammatin vaaroista.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää viime yönä poliisin kohdistunutta ampumista vakavana ja erittäin tuomittavana asiana.

– Hyökkäys poliisia kohtaan on myös hyökkäys koko yhteiskuntaa kohtaan, Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mielestä tapahtumien vakavuutta korostaa se, että Suomessa vastaavaa tapahtuu harvoin. Poliisiylijohtajan mielestä poliisin operaatiokyvystä ja myös yhteiskunnan turvallisuudesta on pidettävä huolta, jottei tällaisia tapauksia nähdä lisää.

Kahta poliisia ammuttiin puolenyön jälkeen Porvoon Koneistajantiellä. Poliisien vammat vaativat sairaalahoitoa, mutta Kolehmaisen tietojen mukaan molempien tilanne on tällä hetkellä vakaa.

– Vammautuneiden poliisien hyvinvoinnista huolehtiminen on tässä erittäin tärkeää.

Poliisissa aloitetaan aina vakavien väkivaltatapausten jälkeen analyysi siitä, miten tapahtumat voidaan jatkossa estää. Selvitys keskittyy poliisin toimintamalleihin sekä siihen, onko poliisin koulutuksessa, varustuksessa tai asiaa koskevassa lainsäädännössä muutostarpeita.

Viimeöisten tapahtumien kulkuun Kolehmainen ei kuitenkaan ota kantaa. Analyysin aika on vasta kun yön tapahtumat ovat tarkemmin tiedossa.

Kolehmainen kertoo muistuttavansa vuosittain uusille poliisiopiskelijoille, että poliisin ammatissa on mahdollista joutua jopa hengenvaaraan.

– Mutta sanon myös sen, ettei heidän kannata olla huolissaan. Poliisiammattikorkeakoulussa on parhaat mahdolliset opettajat ja kouluttajat, jotka valmentavat tulevaan ammattiin. Myös poliisin suojavälineistö on mahdollisimman hyvää.