Siilinjärvellä asuu ”kultaisen kauriin kansa” – erikoinen yhteensattuma vai hyvin outo etiäinen?

50 miljonääriä sikisi kuntaan, jonka tunnuslause on ”kultaa elämäsi”.

24.8.2019 20:36

Voiko tämä olla sattuma?

Suomessa on 311 kuntaa, mutta vain yhden tunnuslause on ”kultaa elämäsi”.

Se on kunta, jonka toteemieläin on kultainen kauris.

Se on kunta, joka sai juuri 50 miljonääriä. Tavallisia ihmisiä, ei yrityskaupoilla rikastuneita tai it-ihmelapsia.

Elämänsä kullanneita.

Se kunta on Siilinjärvi Kuopion kyljessä, Pohjois-Savossa. Se on eurokomissaari Jyrki Kataisen kotikunta, mutta nyt myös eurojackpotin kotikunta.

Voi olla sattumakin, mutta ajattelemisen aihetta se silti antaa.

Vuosi oli nimittäin 2000, kun Siilinjärvellä tapahtui jotain, jolla saattoi olla seurauksia tähän päivään. Ja vaikka ei olisikaan, tapahtui silti.

Viitostien yläpuolelle 20 metrin korkeuteen kallioleikkauksen päälle kohosi – nostettiin – kultainen kauris. Kolme metriä korkea, 300 kiloa painava, 24 karaatin kultauksella.

Sieltä se vartioi elämää pitäjässä, ja ohisoljuvaa liikennettä, kultaisena öisissä keinovalossa loistaen, päivällä auringossa sädehtien.

Ei ihme, että kateellisia riittää.

Vuonna 2012 kultainen kauris joutui ilkivallan kohteeksi. Se irrotettiin paikaltaan, ja yksi jalka katkesi, kun kainuulainen miesjoukko pudotti sen alas jyrkänteeltä.

Tietoa ei ole, mikä ajoi kainuulaiset moiseen. Kateus? Kainuu tunnetaan nälkämaana, jonka rikkaudet ovat kiertäneet visusti kaukaa.

Samoja kainuulaisia epäiltiin Iisalmella sijainneen autonrengastaidemonumentin polttamisesta.

Muutama vuosi myöhemmin kultaisen kauriin ympärillä havaittiin pimeässä talvi-illassa moottorikelkalla liikkunut joukkio. Heidän aikeensa jäivät hämärän peittoon, kun joukkio säpsähti hälytysajoneuvojen ääniä ja lähti pakoon.

Kultainen kauris pelastui.

Nyt kultaiseen kauriiseen kohdistuvaan kateuteen on entistäkin enemmän syytä, kun uskomaton onni kohtaisi Siilinjärveä, ”kultaisen kauriin kansaa”.

Kysymys kuuluu, osaavatko siilinjärveläiset osaavat elää miljoonien kanssa hyvää elämää.

Säilyykö sopu?

Ettei käy, kuten Raamatussa; väärät asiat korostuvat.

Raamatusta muistetaan Mooseksen kirjassa esiintynyt kultainen vasikka, josta tehtiin Jumalan kuva, jota kansa alkoi palvoa. Ensin kerättiin kultaa, ja kullasta muotoiltiin vasikka, sitten Mooses palasi Siinainvuorelta tärkeistä keskusteluista Jumalan kanssa, ja määräsi vasikan sulatettavaksi, sillä sen palvominen oli vastoin ensimmäistä niistä kymmenestä käskystä, jotka Mooses oli ottanut vastaan.

Väärän Jumalan palvomista.

Viitostiellä välillä Varkaus–Sonkajärvi on muitakin taideteoksia, siitä projektin nimikin Maisemagalleria. Mutta vain Siilinjärvellä on kultainen kauris, ja vain Siilinjärvelle osui 92 miljoonan euron eurojackpotin jättipotti.

Kultainen kauris on taiteilija Pekka Jylhän luomus. Hän teki myös UKK-muistomerkin Helsinkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?