Sofia Belórfin puolisoon kytkeytyneen huumejutun lonkerot johtavat Tampereen seudulle – epäiltyinä useita paikallisia yrittäjiä

Julkaistu: , Päivitetty:

Sofia Belórfin avopuolison Niko Ranta-ahon huumejutulla on vahva kytkös Tampereelle. Epäiltyinä on muun muassa mainosmiehiä.
Fitnessmalli Sofia Belórfin avopuolison Niko Ranta-ahon ympärille kiertyvässä suuressa huume- ja dopingrikostutkinnassa on enemmän epäiltyjä kuin julkisuudessa on tähän asti ollut esillä.

Ranta-aho ja Belórf mukaan lukien vangittuna on huumerikostutkinnan aikana ollut yhteensä ainakin seitsemän henkilöä. Lisäksi ainakin yksi henkilö on ollut vangittuna kokonaisuuteen liittyvässä dopinghaarassa.

Useat keskeiset epäillyt ovat kotoisin Tampereen seudulta kuten Ranta-ahokin. Nykyään Ranta-aho ja Belórf asuvat Espanjan Marbellassa, jossa he ovat viettäneet ylellistä elämää.
Ranta-aho vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa heinäkuussa epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta. Törkeästä huumausainerikoksesta vangittiin myös 52-vuotias mies, joka on toiminut Helvetin enkeleiden päällikkönä.

Myös Belórf oli muutaman päivän vangittuna epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta, mutta hovioikeus vapautti hänet valituksen jälkeen.

IS:n selvityksen mukaan huumerikosvyyhdessä on useita keskeisiä epäiltyjä, joilla on kytkös Tampereen seudulle. Myös Ranta-aho on Tampereelta kotoisin.

Ranta-ahon ja Helvetin enkeleiden päällikön lisäksi tällä hetkellä on vangittuna ainakin kolme 33–34-vuotiasta miestä. Lisäksi vangittuna oli 34-vuotias nainen, mutta hänet laskettiin vapaaksi kuukauden tutkintavankeuden jälkeen. Kaikkien heidän vangitsemisperusteena oli epäily törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta.

Heillä kaikilla on yritystoimintaa. Yksi miehistä on Pirkanmaalla toimivan konehuoltoyrityksen toimitusjohtaja. Hän on myös tamperelaisen ravintolan osaomistaja.

Viime viikolla ravintolayrityksen muu hallitus kokoontui poistamaan hänet hallituksesta. Syy on ilmeinen: hallitustyöskentely on vaikeaa tutkintavankeudesta käsin.

Kaksi muuta miestä ovat vaikuttaneet mainosalalla. Heillä kummallakin on oma toiminimi. Toinen heistä on ollut pienosakas isommassa mainostoimistossa.

Vangittuna ollut nainen puolestaan pyörittää Pirkanmaalla liikunta-alan yritystä.

Alkuvuodesta oli vajaat kaksi kuukautta vangittuna 48-vuotias poliisimies, jota epäillään törkeästä dopingrikoksesta. Jutun tutkinnanjohtajana toimiva kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen on vahvistanut, että poliisin dopingrikosepäilyllä on ”tietynlainen liittymä” Helsingin poliisin tutkimaan pääjuttuun.
Epäiltyjä kaikkiaan on vielä paljon enemmän.

– Meillä on käsissämme todella suuri kokonaisuus. Tämä johtuu kahdesta elementistä: rikoksesta epäiltyjen henkilöiden lukumäärästä ja erilaisten laittomien aineiden suuresta määrästä, rikoskomisario Kaarle Lehmus sanoi perjantaina.

Poliisi ei tässä vaiheessa keskeneräistä tutkintaa paljasta julkisuuteen, millä tavoin itse kukin epäillyistä kytkeytyy rikosepäilyihin. Selvää on kuitenkin se, että myös rahassa mitattuna poliisi epäilee jutun olevan yksi suurimmista Suomessa tutkituista huume- ja dopingrikosjutuista.

Niko Ranta-ahon omaisuutta on rikosepäilyn takia määrätty vakuustakavarikkoon peräti neljän miljoonan euron edestä. Summa on yli kolminkertainen verrattuna esimerkiksi Jari Aarnion huumejutussa tuomittuun rikoshyötyyn.

Heinäkuisten vangitsemisten yhteydessä Belórfin ja Ranta-ahon asianajajat kertoivat, että heidän päämiehensä kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Ranta-ahon avustaja Hannu Kaitaluoma ei kommentoinut epäilyjä muuten sen tarkemmin. Hän kertoi, että poliisi oli määrännyt hänet ilmaisukieltoon jo ennen kuin hän sai tavat Ranta-ahon.

Belórfin avustaja Paul Perovuo puolestaan sanoi, että rikosepäily tuli hänen päämiehelleen täytenä yllätyksenä.

– Hän on asunut tämän miehen kanssa yhdessä ja mies on maksanut perheen kaikki kustannukset ja elatuksen, kun Sofia ei ole ollut töissä. Hän on saanut elatuksen tältä avopuolisoltaan ja piste, loppu. Hän ei ole tiennyt, että se olisi mistään rikollisesta lähteestä. Ja tämä mies on lisäksi hyvin varakkaasta suvusta, joten miksi hän olisi olettanut, että rahat tulisivat jostain rikoksesta, Perovuo kommentoi tuolloin.