Claes Andersson siunattiin – paikalla iso joukko tunnettuja kasvoja: ”Hän oli suuri ihminen”

Julkaistu:

Psykiatri, poliitikko, jazzmuusikko ja kirjailija Claes Andersson siunattiin Johanneksen kirkossa Helsingin Korkeavuorenkadulla perjantaina.
Ympyrä sulkeutui. 82-vuotiaana menehtynyt Claes Andersson asui lapsena Korkeavuorenkadulla.

Johanneksen kirkko näkyi hänen lapsuudenkotinsa ikkunasta.

Andersson kuoli 24.7.2019 Meilahden sairaalassa Helsingissä.

Suurena humanistina tunnettu Andersson vaikutti monilla elämän aloilla. Lukuisat entiset työtoverit ja ystävät olivat tulleet saattamaan Anderssonia hänen viimeisellä matkallaan. Joukossa oli muun muassa pääministeri Paavo Lipponen, ex-ministerit Arja Alho, Stefan Wallin, Kari Häkämies, Eva Biaudet ja Paavo Arhinmäki, Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti sekä kirjailija Kjell Westö.


– Minun terveiseni on, että hän oli suuri kulttuuripersoona ja suuri ihminen ja merkittävä poliittinen johtaja, Lipponen sanoi.

– Hän oli demokraattinen johtaja asiat päätettiin perusteellisen keskustelun jälkeen.

Myös Arja Alho oli ministerinä samassa hallituksessa.

– Tärkeintä oli kielellinen ja kulttuurinen rikkaus, mitä hän painotti.

Ex-kansanedustaja Esko Seppänen tuli vaimonsa Kirsti Tulosen kanssa.

– Istuimme kahdeksan vuotta vierekkäin eduskunnassa, Esko Seppänen kertoi yhteisistä eduskuntavuosista.

Puoluetoverit Li Andersson ja Paavo Arhinmäki tulivat saattamaan entistä vasemmistoliiton puheenjohtajaa.

– Minulla oli mahdollista käydä Claesin kanssa paljon keskusteluita, kun olin kulttuuriministeri, meitä yhdistivät monet asiat, Arhinmäki sanoi.

Li Andersson muisteli Claes Anderssonin olleen hyvä esimerkki siitä, mitä inhimillisyys ja sivistys tarkoittavat.

Toivotaan toivotaan -ohjelman juontajana tunnettu Pia Christiansen oli mukana vanhana ystävänä.

– Olemme tunteneet vuodesta 1971 ja viettäneet kaikki kesät yhdessä Siuntiossa. Äsken vietimme juhannusta yhdessä ja Claes naureskeli, Christiansen kertoi.
Andersson oli yksi Vasemmistoliiton perustajista ja puolueen puheenjohtaja kahdeksan vuoden ajan. Hän kantoi huolta vähempiosaisista ja oli mukana perustamassa Marraskuun liikettä 1960-luvulla. Andersson järjesti tuolloin alkoholisteille asuintiloja ja hoiti heitä. Vähäosaisten hätä sai keskiluokkaisen porvariperheen pojan lähtemään mukaan politiikkaan.

Paavo Lipposen I hallituksessa Andersson toimi kulttuuriministerinä.

Helsingin keskustakirjasto Oodi on Claes Anderssonin ehdotus.

Musiikki oli Claes Anderssonille kaikki kaikessa. Hän keikkaili loppuun asti. Vielä kaksi viikkoa ennen kuolemaansa hän treenasi tulevia keikkoja varten.

Claes Andersson tunsi jo varhain vahvaa kuolemankauhua, jota hän käsitteli runoissaan. Anderson pohti nuorena lääketieteenopiskelijana kuolemaa ja mietti, mitä hänelle tapahtuu, kun hän on kuollut. Mitä enemmän elämä eteni, sitä enemmän hän tuli sinuksi kuoleman kanssa.

”Elämä päättyy juuri kun olemme oppineet rakastamaan sitä”, Claes Andersson kirjoitti runokokoelmassaan Dessa underbara stränder, förbi glidande. Oli vuosi 2001.

Claes Andersson on kirjoittanut yli 20 runokokoelmaa, romaaneja, tietokirjoja, näytelmiä ja radiolle kuunnelmia. Anderssonin viimeinen romaani Seuraavaksi Jätkäsaari! ilmestyy syyskuussa 2019.

Anderssonia jäivät kaipaamaan kuusi aikuista lasta ja 11 lastenlasta. Claes Anderssonin suurin toive oli, että hän jäisi elämään lastensa ja lastenlastensa mielissä.

Korjaus kello 17.38: Muutettu otsikko Claes Andersson haudattiin muotoon Claes Andersson siunattiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt