Rankkasade aiheutti suuret vahingot Rautatientorille ja Elielinaukiolle: ”Tiloja menee varmasti remonttiin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rankkasade aiheutti suuret vahingot Rautatientorille ja Elielinaukiolle: ”Tiloja menee varmasti remonttiin”

Vettä pumpataan pois maanalaisista tiloista iltaan asti.

23.8.2019 16:01 | Päivitetty 23.8.2019 17:11

Pääkaupunkiseutua piiskannut rankkasade on aiheuttanut isoja tuhoja muun muassa Rautatientorin ja Elielinaukion tiloihin.

Helsinkiin rysähti aamulla 56,1 millimetriä vettä. Foreca kuvaili Twitterissä rankkasadetta ”harvinaiseksi”.

Palomestari Toni Fohlin Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että vettä pumpataan pois edelleen Elielinaukion ja Rautatientorin maanalaisista tiloista, ja pumppausta jatketaan iltaan asti. Tilanne on saatu kuitenkin vakautettua.

– Pumppauksen jälkeen kiinteistöissä alkaa jälkivahingontorjunta.

Fohlin kertoo, että kiinteistöihin on tullut suuria vesivahinkoja.

– Tiloja mene varmasti remonttiin. HKL tiedottaa näistä sitten enemmän.

Fohlin ei tarkenna, mitä tiloja remonttiin on menossa.

– Monenlaisia eri tiloja. Teknisiä tiloja ja huoltotiloja ja monenlaisia muita tiloja. Tämä on valtavan laajaa.

Helsingin pelastuslaitos twiittasi noin kello 15.20 iltapäivällä, että Elielin parkkihallissa ei ole vesivahinkoja, vaan vahingot ovat pääasiassa parkkihallin alapuolella olevissa tiloissa. Twiitin mukaan parkkihalli toimii normaalisti Töölönkadun sisäänkäyntiä lukuun ottamatta.

– Kampin parkkihallissa vedenpoisto on edelleen käynnissä. Rautatieaseman ja Kampin metroasemat ovat pois käytöstä, pelastuslaitos kertoi.

 

HKL:n turvallisuuspäällikkö Juhana Hietaranta kertoo, että tutkimukset ovat vielä hyvin alkuvaiheessa, ja asiantuntijat pääsevät vasta nyt aloittamaan kunnolla tilojen läpikäynnin.

– Vielä on aikaista sanoa, minkä verran on hommaa.

– Mutta Rautatientorin metroasema on se, mihin vettä on tullut alas ihan laituritasolle ja teknisiin tiloihin. Vaurioita selvitellään nyt.

Hietaranta kuvailee, että rankkasateiden aikaan viemäreissä oli ”massiivinen vuoto”. Sadevesi räjäytti tänään paineviemärin Elielinaukion alapuolella tunnelissa Helsingin ydinkeskustassa, ja siitä myös Rautatientorin metroaseman tulviminen johtuu.

Hietaranta sanoo, että vielä on varhaista sanoa, millaisia vaikutuksia vahingoilla on metroliikenteeseen tulevina päivinä.

– Tämän hetken valossa näyttää siltä, että Rautatientorin ohi päästäneen huomenna liikennöimään, ellei suuria yllätyksiä tai isoja vesimääriä tule illan aikana. Se tarkentuu myöhemmin, kun saamme järjestelmät ja tilat käytyä läpi.

– Siitä, missä vaiheessa Rautatientorin metroasema saadaan avattua, ei varmasti vielä tänään ole varmaa tietoa, Hietaranta kertoo.

Hän luonnehtii vahinkojen olevan mittavia, mutta ei kuitenkaan yhtä suuria kuin vuoden 2009 vesivahingon aikaan.

Helsingin yliopiston metroasemalla oli tungosta puoli viiden aikaan iltapäivällä.­

Aiemmin aamupäivällä Helsingin rautatieaseman metron laituritaso suljettiin tulvineen sadeveden vuoksi. Metrot eivät pysähtyneet rautatieaseman laiturilla, ja alas asemalle vievät liukuportaat otettiin pois käytöstä.

Tulvimisen pahentuessa HKL katkaisi pelastuslaitoksen pyynnöstä metroliikenteen koko metron alueelta. Nyt metro ei liikennöi lainkaan välillä Ruoholahti – Helsingin yliopisto.

Häiriön on arvioitu kestävän keskiyöhön asti.

Artikkelia päivitetty kello 16.10 & 17.07. Lisätty pelastuslaitoksen uusin twiitti ja HKL:n kommentit.

Liikenne oli iltapäivällä Helsingissä tukossa myös maan päällä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?