Setä Arkadia: Tässäkö taustaa Rinteen puheille? Tuomioja epäili upseereita rikollisiksi kohupuheessaan tasan vuosi sitten

Julkaistu:

Setä Arkadia
Ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) piti tasan vuosi sitten kohupuheen, jossa hän epäili osan upseereista toimineen jopa rikollisesti Naton yhteisharjoitusten valmistelussa. Siinäkö oli taustaa pääministeri Antti Rinteen (sd) lausunnolle, jonka hän heitti puolustusvoimain komentajalle Timo Kiviselle, pohtii Setä Arkadia alias Timo Haapala.
Merkkipäivät ovat tärkeitä, ja tänä viikonloppuna tulee kuluneeksi tasan vuosi Erkki ”The Red” Tuomiojan (sd) puheesta – nimittäin siitä PUHEESTA!

Tuomioja lausui vuosi sitten 25. elokuuta Geopoliittisen seuran tilaisuudessa reippaita näkemyksiä suomalaisista upseereista. Taustalla kohupuhetta on yhdistetty pääministeri Antti Rinteen (sd) kolmen viikon takaiseen ripitykseen, jonka hän antoi tasavallan komentosuhteista puolustusvoimain komentajalle Timo Kiviselle.

Kun Rinne näytti komentajalle koirankopin paikan, Tuomioja leimasi vuosi sitten pääesikunnan sakin suorastaan rikollisiksi, jotka pelaavat omaa peliään politiikkojen selän takana Suomen ja Naton yhteisten sotaharjoitusten suunnittelussa.

– Tarkoittamaton tiedon salaaminen ja päättäjien harhaan johtaminen on huolestuttavaa ja anteeksiantamatonta, tahallinen suorastaan rikollista, Tuomioja päästeli.

Viime syksynä Tuomioja alkoi eduskunnan ulkoasianvaliokunnassa etsiä syyllisiä, ketkä ovat vastuussa Suomen kytkystä Naton yhteisharjoituksiin. Juttu päätyi Tuomiojan kannalta nolosti, kun hänelle kerrottiin, että se oli Tuomioja itse, joka ulkoministerinä esitteli esitteli tp-utvalle joulukuussa 2014 katsauksen Suomen osallistumisesta Naton 5. artiklan mukaisiin harjoituksiin.

Mutta tämä prologi kertoo, miten toverien henkilösuhteet muuttuvat Sdp:ssä. Setä A. ei tiedä, millaiset välit Rinteellä ja Tuomiojalla on nyt, mutta Tuomioja on taatusti tyytyväinen nykyiseeen hallituspohjaan ja pääministeriin, joka puhuu mukavan tuomioja­vasemmistolaisesti.

Aina ei ollut näin. Kun Rinne syrjäytti Jutta Urpilaisen Sdp:n puheenjohtajan ja valtiovarainministerin paikalta 2014, Rinne halusi syrjäyttää Tuomiojan ulkoministerin paikalta ja tarjosi salkkua puhemies Eero Heinäluomalle, jonka puhemies­paikan Tuomioja olisi saanut.

Hanke kariutui, kun ulkomaan­matkalla ollut Tuomioja kuuli suunnitelmasta ja nosti sellaisen möykän, että salkku­vallankumous pysähtyi siihen paikkaan. Sitä ennen Heinäluoma oli jo ehtinyt teksti­viestillä kieltäytyä osallistumasta salkku­sirkukseen ja ulkoministerin paikasta.

Hiukan aikaisemmin Rinne oli saanut tovereiden päät pyörälle pähkäilemällä, lähteekö hän itse hallituksen valtiovarain­ministeri, työministeriksi vai jopa ulkoministeriksi.

Nyt Rinteen epäillään siis puhuvan Tuomiojan äänellä. Komissaarivalinnassa Rinne tuki puolestaan syrjäyttämäänsä Urpilaista. Rinteen ulkoministerisuosikki vuosimallia 2014 eli Heinäluoma ei komissaariksi kelvannut. Herroilla ei ole enää niin sanotusti pastillivälit, vaan suhde on pahasti pakkasen puolella.

Rinteen takaa kurkkivalla Tuomiojalla on kuin uusi vauhti päällä. Pari viikkoa sitten Tuomioja naitti vasemmistoliittoa ja ja Sdp:tä yhteen. Idea ei ole uusi, mutta Li Anderssonille se ei kelvannut.

Olisi kyllä somaa, jos vasemmisto palaisi ennen kansalais­sotaa vallinneeseen yhteiseen puolue­harmoniaan. Keväällä 1918 osa vasemmistoliiton edeltäjä­puolueen edustajista teki pesäeron ja lähti itärajan yli. Moni toimitti sieltä käsin Otto Wille Kuusisen opastuksella työväen­valtioasiaa myös entisen kotimaan suuntaan, mutta vasemmistoliiton perustamisen jälkeen 1990 meininki on ollut rauhallisempaa.

PS1. Lopuksi uutisia ohranasta! Antti Pelttarin johtama Suojelupoliisi paisuu uusien tiedustelulakien myötä kuin nisutaikina. Väkeä on niin paljon, että Ratakadun legendaarinen konttori käy pieneksi ja valtiolliselle poliisille rakennetaan uusi pytinki Kaartin kortteliin pääesikunnan kupeeseen.

Mutta lisäapukaan ei ole haitaksi! Kokoomus­taustainen Pelttari palkkasikin Supoon ilmoitusluonteisesti ”yhteiskuntasuhteiden asiantuntijaksi” Teoston kokoomuslaisen edunvalvontapäällikön Riikka Railimon, joka oli puolueen EU-ehdokkaanakin 2009. Kuuleman mukaan demarit ovat nostelleet kulmakarvojaan, kun kokoomus tekee Suposta Veikkauksen kaltaista porvariläänitystä.

Lisäksi sisäministeriön kanslia­päällikkönä häärää kokoomuslainen Ilkka Salmi. Seta A. toivoo Supolle onnea matkaan suhdetoiminnassa nykyhallituksen suuntaan!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt