Uusien alkujen aikaa: Paola Suhonen muutti uran suuntaa, Ozan Yanar on yrittänyt ymmärtää kevään shokki­käännettä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusien alkujen aikaa: Paola Suhonen muutti uran suuntaa, Ozan Yanar on yrittänyt ymmärtää kevään shokki­käännettä

Paola Suhonen kertoo aina olleensa tekijäorientoitunut, myös uusissa asioissa. ”Liika puhe saa mut vain ärsyyntymään.”

Paola Suhonen kertoo aina olleensa tekijäorientoitunut, myös uusissa asioissa. ”Liika puhe saa mut vain ärsyyntymään.”

Julkaistu: 23.8.2019 12:48

Ozan Yanarin elämä muuttui vuodessa, kun hän tuli isäksi ja putosi eduskunnasta. Paola Suhonen uskoo, että ihmisen tulisi säännöllisesti harkita uudelleen suuntansa.

Helsingin Tokoinranta paahtuu kauniista auringonpaisteesta.

Haastatteluhetkellä kylmä sävy tuulessa kuitenkin varoittaa, että kesän viimeinen kolmannes on alkamassa.

Tämä on juuri sitä aikaa, kun työläiset ja koululaiset palaavat kesälomiltaan. Opiskelupaikka vie nuoren uudelle paikkakunnalle. Yksi aloittaa uuden harrastuksen, toinen eroaa pitkästä parisuhteesta.

Eletään uusien alkujen aikaa.

Tokoinrantaan saapuvat tikanheittoon vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutettu Ozan Yanar ja Ivana Helsinki -vaatemerkistä tuttu Paola Suhonen.

Kyseessä on kaksikon ensikohtaaminen, uutta sekin.

– Emme ole tavanneet toisiamme aiemmin. Ainakaan en muista! Suhonen sanoo.

– Olen kyllä kuullut paljon Ivana Helsingistä, Yanar sanoo.

Kumpikin heistä on ollut uuden alun edessä. Yanar on tullut isäksi ja pudonnut eduskunnasta kuluneen vuoden aikana. Suhonen on valmistunut koulusta ja ottanut taiteilijana uuden suunnan, muusikkona.

Lisäksi hän on ollut uusien tuulien kanssa tekemisissä vahvasti viime vuosina.

Kaksikon uusiin teihin liittyvät rakkaus, intohimo ja uudenlainen vastuunotto.

Elämä on yllättänyt Suhosen ja Yanarin. Eduskunnasta putoamisen jälkeen Yanar on viettänyt aikaa tyttärensä kanssa, Suhonen löysi uuden projektinsa aikana yllättäen rakkauden.

Elämä on yllättänyt Suhosen ja Yanarin. Eduskunnasta putoamisen jälkeen Yanar on viettänyt aikaa tyttärensä kanssa, Suhonen löysi uuden projektinsa aikana yllättäen rakkauden.

Ozan Yanar, 32, ei siivonnut työhuonettaan, sillä uskoi pääsevänsä läpi eduskuntavaaleissa keväällä.

Mutta toisin kävi. Vaikka vihreät saivat lisäpaikkoja, Yanarin saamat 3 600 ääntä ei riittänyt jatkokaudelle.

Moni tuli jälkikäteen pahoittelemaan tilannetta: ääni oli mennyt toiselle ehdokkaalle, koska äänestäjä oli pitänyt Yanarin läpimenoa niin varmana.

– Putoaminen oli shokki, hän myöntää.

– Olen yrittänyt ymmärtää kuluneina kuukausina, mitä on tapahtunut.

Yanarin poliittinen ura oli ollut nousujohteinen jo nuorella iällä, sillä hän pääsi ensiyrittämällä kansanedustajaksi Helsingin vaalipiiristä 27-vuotiaana.

Toisaalta Paavo Lipponen ja Pekka Haavistokin ovat pudonneet eduskunnasta. Ja he ovat tehneet suomalaista poliittista historiaa.

Äänimäärät olivat olleet noususuhdanteisia. Yanar oli huomioitu myös kansainvälisesti; muun muassa Politicossa ja Forbesissa hänet oli listattu yhdeksi Euroopan tulevaisuuden tekijäksi.

Mutta nyt hän raivasi työhuonettaan, joka oli täynnä paperipinoja ja muistilappuja siitä, mihin asioihin tulisi vaikuttaa tulevalla kaudella. Tai millaisia lakialoitteita tulisi tehdä.

Se oli nöyrä paikka. Mitä nyt?

– Olen tällä hetkellä vanhempainvapaalla, joten se on päähommani. Olen käynyt alustavia pohdintoja ja keskusteluja siitä, mihin haluaisin suuntautua työelämässä. En ole halunnut kiirehtiä, Yanar sanoo.

– Olen opiskellut taloustieteitä ja minua kiinnostaa työllisyyspolitiikka ja työelämän tulevaisuus.

– Eikä valtakunnan politiikkaakaan sovi unohtaa, hän sanoo.

– Toisaalta Paavo Lipponen ja Pekka Haavistokin ovat pudonneet eduskunnasta. Ja he ovat tehneet suomalaista poliittista historiaa.

Kuvituskuva

Vanhan asunnon avain on juuri palautettu. Paola Suhonen on saapunut sen jälkeen Tokoinrantaan pyörää taluttaen.

– Tämäkin sopii näihin uusiin alkuihin, hän sanoo.

Suhosta ei voi kuvailla yhden roolin tai tittelin kantajaksi. Uransa aikana hän on ollut muotisuunnittelija, elokuvaohjaaja, yrittäjä ja viimeksi muusikko.

Haastattelupäivänä hänestä tuli taiteen maisteri Aalto-yliopistosta. Opinnot jäivät aikoinaan kesken, kun hän perusti siskonsa Pirjo Suhosen kanssa Ivana Helsingin 1998.

– Päätin, että hoidan nyt vain gradun alta pois.

Kun Suhonen kertoo projekteistaan ja uusista tuulistaan, tulee hengästynyt olo. Hän on tekemässä festareita, musiikkia, vaatemallistoa. Ja lisäksi yksi uusi projekti on parhaillaan vireillä, mutta siitä voi kertoa vasta myöhemmin.

Lisäksi Suhonen on asunut Yhdysvalloissa ja opiskellut siellä elokuvaohjaajaksi. Luomisen vimma on hurja.

Hän painottaa, että suhtautuu elämänsä uusiin tavoitteisiin ja unelmiin käytännönläheisesti. Jos on jokin unelma, sen toteuttaminen vaatii realistisia suunnitelmia.

Ozan Yanar ja Paola Suhonen mittelivät tikanheitossa pienessä kesätuulessa Helsingin Tokoinrannassa,.

Ozan Yanar ja Paola Suhonen mittelivät tikanheitossa pienessä kesätuulessa Helsingin Tokoinrannassa,.

Suhonen saa myös uudet käänteensä näyttämään helpoilta, mutta ovatko ne sitä?

Paljosta saa kiittää kovaa työmäärää, Suhonen sanoo. Mikään ei tule helposti.

– Monille päätöksen tekeminen tuntuu melkein vaikeimmalta pykälältä. Mutta itselleni se on ollut aina helppoa. Niin on ollut lapsesta asti, koska olen niin tekijäorientoitunut. Liika puhe saa mut vain ärsyyntymään, jos pyörittelen mielessäni asioita, mutta ne eivät koskaan toteudu, hän sanoo.

Suhosen taiteen alat risteävät tämän tästä. Oma yritys on sille eräänlainen ankkuri ja yhteinen nimittäjä.

– Pidän Ivana Helsinkiä alustana, jonka yhteydessä aloitan uusia leikkejäni. Siihen tulee ikään kuin laajennuksia, Suhonen sanoo ja tekee käsistään astian mallin, johon hän lisää uusia annoksia.

Liika puhe saa mut vain ärsyyntymään, jos pyörittelen mielessäni asioita, mutta ne eivät koskaan toteudu.

Tytär on Ozan Yanarin kuluneen vuoden merkittävä uusi alku. Yanarista ja toimittajapuoliso Aishi Zidanista tuli 2018 loppupuolella isä ja äiti.

Yhdeksän kuukauden ikäinen lapsi konttaa jo kovaa vauhtia ja nousee hetkittäin seisomaan ottaen samalla seinästä tukea.

– Näin puolisoni ja tyttäreni eilen yliopiston kirjastossa. Olemme nähneet siellä Aishin kanssa aiemmin, kun meitä oli vielä kaksi. Nyt jäin ihan miettimään, että wau, minulla on puoliso ja noin iso lapsikin, hän kuvailee viime aikojen suurta muutosta.

Eduskuntavaalikampanjat osuivat keväällä aikaan, jolloin vauva heräili paljon yöllä. Yanar sanoo, että veti kampanjan tästä huolimatta hyvin, mutta tiukoille se otti.

– Ensimmäiset kuukaudet olivat todella väsyttäviä. Sitten vauvan yönukkuminen helpotti, hän kertoo.

Entinen kansanedustaja on parhaillaan vanhempainvapaalla. Se on hänestä onnekas asia, sillä nyt hän on päässyt katsomaan lapsensa kasvua ja luomaan tähän suhdetta.

Olen huomannut, että monissa paikoissa saatan olla ainoa isä, joka on yksin liikkeellä vauvan kanssa.

– Olen huomannut, että monissa paikoissa saatan olla ainoa isä, joka on yksin liikkeellä vauvan kanssa. Ainoa isä, joka työntää vaunuja tai käy lapsen kanssa hoitohuoneessa. Tai syöttää lasta, hän sanoo.

Helsingin kantakaupungissa näitä isiä näkee enemmän. Yanarilla ja hänen puolisollaan on ystäviä Ruotsissa. Siellä isien osallistuminen pienten lasten hoitoon on yleisempää.

– Tässäkin on yksi sukupuolten tasa-arvoon liittyvä kysymys.

Uusi perhe-elämä vaatii pariskunnalta joka sunnuntaina tehtäviä kalenterisulkeisia. Milloin kummallakin on aikaa harrastaa liikuntaa ja nähdä omia ystäviään?

– Vaikka tiesi, että oma aika vähenee lapsen myötä, se tuli silti yllätyksenä.

Musiikki oli ollut Paola Suhoselle vanha rakkaus, joka oli jäänyt aikoinaan muiden harrastusten ja intohimojen jalkoihin. Mutta muutettuaan Yhdysvaltoihin kymmenen vuotta sitten ajatus musiikista taas kypsyi. Hän halusi perustaa bändin.

Noin kolme vuotta sitten tuli otollinen hetki. Levylle vain piti löytää sopiva miesääni ja hyvä kitarasti.

– Lähdin ihan tarkoituksella Helsingin baareihin etsimään sopivaa tyyppiä, kuka se voisi olla. Törmäsin Olliin. Tiesin heti, että hän on muusikko, joten menin juttelemaan hänelle. Soitin hänelle biisejäni jo heti ensimmäisenä iltana ja sitten perustimme bändin, Suhonen kertoo.

Rakkaus syttyi samantahtisesti intensiivisen musiikkiprojektin kanssa.

– Niin, tässä tapahtui kaksi asiaa yhdessä paketissa, vaikka en ihan sitä lähtenyt hakemaan, hän hymyilee.

Aisaparin kanssa syntyi yhtye nimeltä Lone Deer Laredo. He asuvat yhdessä ja perheeseen kuuluu myös romanialainen rescue-koira Mauri.

Levy Vol. 1 tuli ulos keväällä.

Kuvituskuva

Uudet alut ovat tuoneet sekä Suhoselle että Yanarille uusia ajatuksia.

– Olen varmasti rennompi nyt. Tai niin ainakin minulle on sanottu, kun näyttäydyn t-paidassa. Olen saanut myös palautetta uudenlaisesta skarppiudesta, Yanar sanoo.

Paola Suhosen mielestä ihmisen tulisi nykyhetkessä tehdä tiliä itselleen siitä, mikä on elämässä tärkeää. Tai mitä hän elämältä haluaa.

– Äitini sanoi, että kateus toisia ihmisiä kohtaan voi olla hyvä signaali siitä, että itse haluaa samaa asiaa. Niille, jotka miettivät itse uuden aloittamista, rohkaisisin, ettei välillä ole muuta vaihtoehtoa, kuin mennä eteenpäin.

Paola Suhonen sanoo, että iän karttuminen on opettanut hänelle erään asian.

– Aika on meitä vastaan. Usein ajattelemme, että aika ratkaisee puolestamme elämämme hankalat kysymykset ja suunnat. Mutta oikeasti vain me itse voimme ottaa suunnastamme vastuun.

Kesän viimeiset tikat

Tikkataulun oikea ripustuskorkeus on aluksi ongelma. Taulu laskeutuu liian alas.

– Kun ammattikoripalloilijat heittävät kolmosia, he saavat pallon koriin rutiininomaisesti. Mutta kun koria laskettiin, koordinaatio häiriintyi, Ozan Yanar sanoo.

– Pitää heittää sivukautta, Suhonen taktikoi.

Mutta sitten löytyy tikkataululle oikea, virallinen korkeus. Ongelma on ratkaistu.

Paitsi, että kumpikin osanottaja myöntää, ettei viime aikoina ole heitetty tikkaa samalla rutiinilla kuin Markkanen koripalloa.

Yanar kertoo, että kisasi lajissa viimeksi juuri IS:n tikkakisassa Ben Zyskowicziä vastaan neljä vuotta sitten.

Suhosella on sama tuntuma. Ehkä.

– Mulla on sellainen olo, kuin olisin ollut tässä kisassa mukana joskus 15 vuotta sitten. En muista kenen kanssa heitin. Vai heitinkö ollenkaan? hän miettii.

Kaksikkoa kiinnostaa, mikä on tämän kesän paras tulos. Tikkakisaa johtaa kokoomuspoliitikko Petteri Orpo 25 pisteellä.

Se saa Yanariin vauhtia. Hän asettelee tikkoja mielessään taulun keskelle.

– Meillä oli Petterin kanssa ideologista vääntöä. Mutta hän oli reilu kollega, tultiin henkilökohtaisesti hyvin toimeen.

– Nytkö sanoit näin, koska et halua voittaa häntä? Suhonen vitsailee.

Yanarin ensimmäinen tikka osuu taulun reunalle. Hän irvistää. Toinenkin menee reunoille. Aijai, vielä pahempi irvistys.

Tulos on 10 pistettä (Viime kerralla Yanar heitti 20).

Suhosen on helppoa hymyillä vieressä, 12 pisteen saaliilla.

Arkiston tutkiminen osoittaa, ettei hän ollut koskaan ottanut harjoituskierrosta Benin tai kenenkään muunkaan kanssa.

– Aivan loistavat fiilikset, sentään osuin tauluun! hän tuulettaa.

Kuvituskuva

IS:n tikkakisa on tältä kesältä päättynyt. Tässä tulokset:

Ozan Yanar

  • Ikä: 32

  • Ammatti: Helsingin kaupunginvaltuutettu

  • Perhe: Puoliso ja 9 kuukauden ikäinen tytär.

  • Plus: Uudessa alussa auttaa positiivinen asenne ja ajatus siitä, että asiat kyllä järjestyvät.

Paola Suhonen

  • Ikä: 45

  • Ammatti: Muotisuunnittelija, taiteilija, yrittäjä.

  • Perhe: Avomies ja rescuekoira Mauri Romaniasta.

  • Plus: Uudessa alussa auttaa ajatus siitä, ettei unelmien toteuttamista voi siirtää elämässä eteenpäin.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta