IS SEURAA: Helsingissä tulvii, metroasemia ja parkkihalleja suljettu – Elielin parkissa vettä ”vyötäisiin asti” – Lähetä tulvasta video tai kuva!

rac

Julkaistu:

Rankkasade on saanut katuja tulvimaan Etelä-Suomessa. Helsingissä vesi on noussut mm. parkkihalleihin.
Ilmatieteen laitoksen perjantaiaamun luvuissa näkyy aamun sateen rajuus.

Saitko kuvan tai videon rankkasateen seurauksista? Lähetä kuva tai video WhatsApp-viestinä numeroon 040-6609019!

Ilmatieteen laitoksen ja Forecan mukaan aamulla satoi ennätysmäärä vettä. Kaisaniemessä Helsingissä vettä kertyi neljässä tunnissa 56,1 millimetriä.

Rankkasateen vuoksi painevesiviemäri räjähti ja vettä tulvi Helsingin keskustan alaisiin parkkihalleihin.

IS seuraa tilanteen etenemistä tässä artikkelissa.

Päätapahtumat

Pelastuslaitoksella 27 hälytystä

Ilta-Sanomien liveseuranta päättyy nyt. Jatkamme aiheen seuraamista verkkosivuillamme.

EuroPark Finland Oy toimitusjohtaja Christer Hede kertoo IS:lle, että Elielin parkkihallissa olleet autot ovat säästyneet vahingoilta.

– Vesi on tulvinut huoltotunneliin. Vesi on jäänyt sinne eikä pysäköintitasolla ole vettä. Autot eivät ole vahingoittuneet.

Hän kertoo, ettei halliin päästetä uusia asiakkaita juuri nyt.

– Hallissa olevat autot pääsevät kyllä pois hallista, kunhan viranomaiset sen sallivat, hän kertoo.

Elielin parkkihallissa vettä vyötäisiin asti

HSL:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sari Kotikangas kertoo IS:lle, että tällä hetkellä lännessä metrolla pääsee Ruoholahteen ja idässä Helsingin yliopiston asemalle.

Korvaavat yhteyksinä toimivat Lauttasaaren bussit 20 ja 21 jotka ajavat poikkeuksellisesti Kampin terminaaliin suoraan Porkkalankatua. Ajamatta jäävät osuudet Bulevardi ja Eira.

Vaikka Helsingissä ei ole satanut enää pariin tuntiin, vettä tulvi kaduilla edelleen kello kahdentoista jälkeen.

Päivystävä palomestari Petri Strandberg sanoo, että aamulla vettä on satanut niin paljon, että hulevesiviemärit eivät vedä. Lisäksi Helsingin Elielinaukiolla painevesiviemäri on ilmeisesti räjähtänyt.

– Runsas sade on osiltaan rikkonut järjestelmiä, joiden seurauksena on tullut lisää vesivuotoja. Eli nyt kamppaillaan sadeveden kanssa ja sadeveden rikkomien järjestelmien synnyttämien vesivahinkojen kanssa.

Pelastuslaitos korjaa parhaillaan aamulla syntyneitä vahinkoja ja valmistautuu illan rankkasateeseen.

Video: Sanomatalon parkkihalliin virtaa vettä

Elielinaukion laidalla sijaitsevan Sanomatalon parkkihalliin virtasi vettä.

Video: Kampin bussiterminaaliin valuu vettä

IS:n toimittaja Anttijussi Ripaoja kertoo, että Elielin hallissa on palokunnan mukaan vyötäröön asti vettä.

Sadevesi tulvi aamupäivällä sisään Helsingin Isonnevantiellä sijaitsevaan Lärkanin lukioon. IS:n lukija kertoo, että liikuntasalin alla olevaan varastoon tulvi vettä putkesta "aika huolella".

– Vahtimestari yritti saada vettä pois, mutta sitä oli ehtinyt mennä toisen lattian alta liikuntavarastoihin. Osa varastoissa olevista liikuntavälineistä kastui.

Lukija kertoo, että vesivahingosta huolimatta lukion tunnit ovat jatkuneet tavalliseen tapaan.

– Nyt siellä on putkiasentajat paikalla.

Meteorologi Anniina Valtosen mukaan Kaisaniemessä on satanut vettä poikkeuksellisen paljon.

Metrossa oleva IS:n toimittaja kertoi puoli kahdentoista aikaan, että metroliikenne on pysäytetty asemille Rautatientorin vesivahingon takia.

Kymmentä vaille 12 toimittaja kuitenkin kertoi, että metro liikkui taas, mutta uudessa kuulutuksessa sanottiin, että tiedossa on odotuksia ja hidastelua.

Kuulutuksen mukaan Kamppi ja Rautatientori ovat suljettu, ja metrot kääntyvät Ruoholahdessa ja Kaisaniemessä takaisin länteen ja itään.

Rautatieasemalla oleva IS:n toimittaja Anttijussi Ripaoja kertoo, että palokunta on vetänyt letkut maan alta Kaivokadulle, jonne poistovedet lasketaan.

– Rautatieaseman kompassitasolla kuuluu suljetun oven takaa voimakasta veden lotinaa. Pelastuslaitos vetelee sinne suuntaan letkuja, toimittaja sanoo.

– "Kaikki neljä pumppua käytössä" kuului palokunnan radiosta.

Kiasman sisäänkäynnillä vesivahinko, museo suljettu

Kiasma kertoo olevansa suljettu ainakin puleen päivään asti pääsisäänkäynnin vesivahingon vuoksi.

Pelastuslaitoksella 27 hälytystä

Helsingin kaupungin pelastuslaitos tiedottaa:

"Aamulla klo 6 alkaneen voimakkaan sateen johdosta Helsingin pelastuslaitoksella on ollut 27 vesivahingoista johtunutta hälytystä. Vakavimmat tällä hetkellä muodostuneet vahingot ovat Rautatieaseman metroliikenteessä ja Elielin parkkihallissa. Metrojunat eivät tällä hetkellä pysähdy Rautatieaseman metroasemalla, mutta muuten liikenne toimii. Elielin parkkihallissa on paikoin vettä 1-1,5 metriä, jota pumpataan parhaillaan pois. Tarkkaa arviota vahinkojen määrästä ei vielä voida antaa. Sääennusteen mukaan voimakkaat sateet jatkunevat vuorokauden loppuun saakka, joten kiinteistöjen on syytä varautua vahinkojen ehkäisyyn ja torjuntaan. "

STT:n mukaan palomestarit epäilevät, että Elielinaukion parkkihalliin tulvivan veden syy on kaupungin viemäriverkoston katkennut runkoputki.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Elielinaukiolle ennen kello yhdeksää perjantaina aamulla. Tilannekeskuksesta arvioitiin kello yhdentoista maissa, että veden tulo alkaa vähentyä.

Metro ei toistaiseksi pysähdy Rautatientorin asemalla tulvivan sadeveden vuoksi.

– Hissit eivät toimi, vettä joudutaan pumppaamaan asemalla, HSL:n viestinnästä kerrotaan.

Päivystävä palomestari Petri Strandberg kertoo, että vettä on valunut Elielinaukion metroasemalla laituritasolle meneviin hisseihin.

– Vettä valuu Elielintalon parkkihallissa hisseihin. Jos pumpputehot eivät riitä, riskinä on, että vesi nousee laituritasolle ja missä junat liikennöi. Sen jälkeen metrovalvomo joutuu tekemään päätöksiä.

Vettä on satanut Helsingissä niin, että vettä on päässyt Elielinaukion metroasemalle.Metro ei toistaiseksi pysähdy Rautatientorin asemalla. HSL:n mukaan poikkeusjärjestely kestää tunnin.

Helsingin pelastuslaitos muistuttaa tarkistamaan, ettei sadevesi ole tulvinut omaan kellariin. Tämän lisäksi sääolosuhteet on syytä huomioida myös liikenteessä.

Sanomatalon parkkihalli on suljettuna vesivahingon takia.

Sanomatalon kokoushuoneen katto vuotaa.