Näin Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin illallinen sujui suljettujen ovien takana – ravintola Walhalla harkitsee juhlamenun tarjoamista asiakkailleen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin Niinistön ja Putinin illallinen sujui suljettujen ovien takana – ravintola harkitsee juhlamenun tarjoamista asiakkailleen

Ravintola Walhallan toimitusjohtaja kertoo, että presidentit saapuivat ja lähtivät ravintolasta hyvillä mielin.

Sauli Niinistö ja Vladimir Putin pitivät työillallisen keskiviikkona ravintola Walhallassa. He eivät olleet ravintolan ensimmäiset arvovieraat.­

23.8.2019 6:15

Suomenlinnassa sijaitsevassa ravintola Walhalla Gourmetissa on tunnelmallisen hämärä valaistus. Punaiset tiiliseinät luovat ravintolaan lämpimän mutta juhlallisen ilmapiirin.

Täällä Venäjän presidentti Vladimir Putin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö nauttivat työillallisen keskiviikkona.

Tällainen on Walhallan sisäänkäynti. Sisätiloista valokuvia ei saanut ottaa.­

Walhallan toimitusjohtaja Inkeri Saves kertoo, että presidentit saapuivat ravintolaan hyväntuulisina puoli kahdeksan aikaan illalla. Saves oli itse, Walhallan edustajana, taustalla vastaanottamassa vieraita yhdessä adjutanttien kanssa.

– Tunnelma oli hieno. Presidentit tulivat tänne hymyssä suin. Presidentti Niinistö esitteli Suomenlinnan historiaa, kun he astelivat sisään Walhallaan. Presidentit näyttivät hyväntuulisilta kauempaakin seurattuna, Saves kertoo.

Niinistö ja Putin nauttivat ravintolassa päivällistä. Saves sanoo, että presidentit myös lähtivät illallisen ja kahdenkeskisten keskustelujen jälkeen Walhallasta hyvillä mielin kohti Kauppatoria.

Saveksen saamien tietojen mukaan Putin oli pitänyt tarjoiluista.

Päivällisellä tarjoiltiin kotimaista järvikalaa, maa-artisokkakeittoa sekä heinäsorsan rintaa keltavahverokastikkeessa. Jälkiruokana oli tuoreita Kultarannan marjoja ja mesimarjasorbettia.

Saves kertoo, että päivällinen toteutettiin yhteistyössä tasavallan presidentin kanslian kanssa. Raaka-aineet hankittiin molempien tahojen tukkureita käyttäen, ja yhteistyötä tehtiin niin salissa kuin keittiössäkin.

Menun yksityiskohdista ja lisukkeista sekä Saves että tasavallan presidentin kanslia vaikenevat visusti. Emme siis saa tietää, mitä kalaa presidentit söivät tai mitä marjoja jälkiruoka piti sisällään. Heinäsorsareseptin on kehittänyt Presidentinlinnan hovimestari.

Ruokajuomista Ilta-Sanomat sai tietää sen verran, että viiniä oli tarjolla.

– Tarjottavat viinivalinnat tulivat tasavallan presidentin kanslian toiveiden mukaan itse presidenteille, ja muulle seurueelle Walhallan oman, erinomaisen viinilistan tarjonnan mukaan.

Putinin ja Niinistön mukana ravintolaan saapui pieni delegaatio, jossa oli mukana muun muassa protokollapäälliköitä, tulkkeja ja turvamiehiä.

Päivällisen jälkeen muu seurue siirtyi kahvitilaisuuteen pienoissaliin. Presidentit jäivät keskustelemaan kahden kesken suureen saliin tulkkien välityksellä.

Illallinen keskusteluineen kesti kaikkiaan hieman yli kaksi tuntia.

Putin ja Niinistö jatkoivat keskustelujaan Walhallassa.­

Ravintolan henkilökunnan määrästä Saves sanoo, että henkilökuntaa oli tilanteen vaativa määrä. Kaikki työntekijät olivat omasta ja tasavallan presidentin kanslian takaa. Putinin henkilökuntaa ei keittiössä siis häärännyt.

– Putin oli kutsuttuna vieraana. Illallinen hoidettiin Walhallan ja tasavallan presidentin kanslian väen kanssa hyvässä yhteistyössä.

Sitä, oliko ravintolan keittiössä Putinin turvahenkilöitä tarkkailemassa ruuanlaittoa, tai oliko Putinilla mukana maistaja, ei Saves kommentoi. Myrkytystä pelkäävä Putin ei tiettävästi yleensä syö mitään ennen kuin joku muu on ruokaa maistanut.

Yleensä Putinille tuodaan omat ruoat Venäjältä riippumatta siitä, missä päin hän kulloinkin matkustaa.

Saves kertoo, että töihin tultiin keskiviikkona normaaliin aikaan, vaikkakin tilaisuutta oli toki valmisteltu jo muutamaa päivää aikaisemmin. Koko Kustaanmiekka oli keskiviikkona eristetty, ja myös ravintolan henkilökunnalle tehtiin turvatarkastukset ennen töihin tuloa.

Lisäksi Supo oli tarkastanut illan työntekijöiden taustat etukäteen.

Ennen keskiviikkoa ravintolan tilat oli käyty katsomassa läpi sekä venäläisten että suomalaisten toimesta.

– Mutta sekin sujui erinomaisesti.

Kaikkien venäläisten kanssa ei ollut yhteistä kieltä, mutta yhteistyö sujui silti hyvin.

– Venäjän pään päällikkö vieläpä kätteli lähtiessään, jolloin kiitokset ja tervehdykset hoidettiin venäjäksi, Saves sanoo tyytyväisenä.

Putin oli aikataulusta myöhässä kaksi tuntia, mutta myöhästyminen ei Saveksen mukaan tullut yllätyksenä.

– Me olimme varautuneet siihen, että näin voi käydä, ja niin siinä sitten kävi. Kaikki sujui jouhevasti ja pikkuisen tiivistettiin aikataulua. Se ei kuitenkaan vaikuttanut millään tavalla presidenttien viihtyvyyteen eikä meidän palveluihin.

– Kaikki meni erinomaisesti. Illasta jäi euforinen tunnelma, toimitusjohtaja tiivistää mietteensä keskiviikkoillasta.

Walhalla sijaitsee Suomenlinnassa Kustaanmiekan saaren linnakkeessa.­

Asiakkailta on Saveksen mukaan tullut jo kyselyjä presidenttien menusta. Ravintola kartoittaa parhaillaan kysyntää, ja on mahdollista, että menua tarjotaan tulevaisuudessa.

Mahdollisen aterian hintaan Saves ei ota kantaa, sillä hinnoittelu ja kysyntä ovat vielä alkutekijöissään. Pientä osviittaa saa kuitenkin Walhallan verkkosivuilta, joissa kerrotaan, että à la carte -listalta esimerkiksi päivän kalasaalis keittiömestarin tapaan maksaa 27 euroa. Menuiden hinnat vaihtelevat noin 40 euron ja 75 euron välillä.

Walhallassa 30 vuotta yrittäjänä toiminut Saves kertoo kestinneensä arvovieraita aiemminkin yhteistyössä tasavallan presidentin kanslian kanssa.

Helmut Schmidt, Mauno Koivisto, Vidgis Finnbogadottir ja Jan-Erik Enestam illallistivat Walhallassa vuonna 2000.­

Niinistö on ruokaillut presidenttikautensa aikana Walhallassa ainakin kerran aiemmin. Toukokuussa 2014 Niinistö söi ravintolassa lounasta Viron silloisen presidentin Toomas Hendrik Ilveksen ja rouva Evelin Ilveksen kanssa.

Vuonna 2000 Walhallassa nauttivat illallista väistyneiden valtionpäämiesten Interaction Council -järjestön jäsenet. Tuolloin pöydän ääressä istuivat muun muassa Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt, presidentti Mauno Koivisto, Islannin entinen presidentti Vigdis Finnbogadottir ja Australian entinen pääministeri Malcolm Fraser. Iltaa isännöi silloinen puolustusministeri ja RKP:n kansanedustaja Jan-Erik Enestam.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?