Jyrki Katainen on nousemassa Sitran johtoon

Ex-pääministeri, EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok) on Ilta-Sanomien tietojen mukaan nousemassa Sitran johtoon.

Ex-pääministeri, EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok) on nousemassa Sitran johtoon.

22.8.2019 22:10

IS:n tietojen mukaan Sitran hallitus on päättänyt esittää Jyrki Kataista (kok) Sitran yliasiamieheksi, kun nykyinen yliasiamies Mikko Kosonen jää eläkkeelle vuoden vaihteessa.

Lopullisen päätöksen tekee Sitran hallintoneuvosto syyskuussa. Myös maan hallitusta on informoitu tulevasta nimityksestä, eikä sillä ole ollut asiaan huomauttamista.

Sitran hallitus on pähkäillyt asiaa pitkään. Viime vaiheessa esillä olivat ”tieteen” edustajana Markku Wilenius ja ”politiikan” edustajana Katainen. Wilenius on Turun yliopiston tulevaisuustutkimuksen professori. Katainen on puolestaan ollut pitkäaikainen kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri ja pääministeri.

Katainen on toinen pääministeritaustainen poliitikko Sitran johdossa. Ex-pääministeri Esko Aho (kesk) toimi Sitran yliasiamiehenä 2003-2009.

Nyt Sitran johtoon tuli 51 hakemusta. Paikkaa tavoittelivat mm. Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja, vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi Anne-Siimes ja vihreiden entinen puheenjohtaja Pekka Sauri.

Eduskunnan alaisen Sitran hallitusta johtaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki, Kataisen entinen alainen.

Uudelta Sitran yliasiamieheltä riisutaan syksyllä jonkin verran valtaa Sitraa koskevan lainmuutoksen kautta. Katainen ei esimerkiksi pääse Sitran hallitukseen kuten Mikko Kosonen. Jatkossa Sitra saa myös oman hallintoneuvoston, nyt Sitran hallintoneuvoston tehtävää hoitavat Suomen Pankin pankkivaltuutetut.

Sitran yliasiamies saa parempaa palkkaa kuin Suomen pääministeri, noin 22 600 euroa kuukaudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?