Tällaisen kouluarvosanan kehonkielen asiantuntija antoi presidentti Sauli Niinistön keskiviikkoiselle esiintymiselle:”vaikeassa paikassa tasaisen varma suoritus” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kehonkielen asiantuntija analysoi Suomen presidentin keskiviikkoisen esiintymisen – yksi ele erottaa ”kohteliaan” Niinistön ja ”valtaa käyttävän” Putinin

Julkaistu: 22.8.2019 20:33

Ilta-Sanomat pyysi viestinnän asiantuntijaa arvioimaan presidentti Sauli Niinistön esiintymistä keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Tietokirjailija ja viestinnän asiatuntija Katleena Kortesuo antaisi Sauli Niinistölle kouluarvosanan 9+ presidentin keskiviikkoisesta esiintymisestä tiedotustilaisuudessa.

– Vaikeassa paikassa tasaisen varma suoritus, hän perustelee katsottuaan tiedotustilaisuuden videolta.

Kortesuo huomauttaa, että Niinistön kehonkielestä näkee, että presidentti on tilanteessa paineissa.

Asiantuntijan mukaan Sauli Niinistön asento on jäykkä.

Niinistön ilmiantaa tämän jäykkä selkä, korostetun suora ryhti ja hieman kireät suupielet.

Asiantuntijan mukaan tämä on täysin ymmärrettävää, sillä kansainvälinen media tarkkailee presidenttiä tiedotustilaisuudessa, ja pienetkin eleet leviävät videoilla kaikkialle maailmaan.

Niinistö kuitenkin selviää tilanteesta erinomaisesti arvioi Kortesuo, jopa kohdassa, jossa Putin pudottaa piikin ”amerikkalaisista ystävistä”.

– Hänestä välittyy asiakeskeisyys, harkitut sanat ja hallittu käytös. On täysin ok ja ymmärrettävää, että paineet näkyvät hieman ulospäin, mutta Niinistö pitää silti käytöksensä asiallisena ja harkittuna, Kortesuo sanoo.

  • Katso yllä olevalta videolta, miten presidentit esiintyivät tiedotustilaisuudessa ja kommentoivat Yhdysvaltain ohjuskoetta.

Parannettavaa Niinistölle

Yhden kehityskohdan Niinistön esiintymisessä kehonkielen asiantuntija kuitenkin havaitsi.

Kun Niinistö katsoo Putiniin, hän pitää hartialinjansa eteenpäin suunnattuna niin, että ainoastaan pää kääntyy.

– Tämä aiheuttaa erikoisia asentoja. Jos pää on vähänkin kallellaan ja ryhti silti suora, kehonkieli näyttää epäuskoiselta tai torjuvalta.

Kortesuo vinkkaa, että esiintyminen paranisi, mikäli hartialinja kääntyisi hieman katseen mukana.

Hartialinja kääntyminen hieman katseen mukana antaisi asiantuntijan mukaan paremman vaikutelman.

– Tietenkään Niinistö ei voi olla poikittain kameraan nähden, mutta pieni hartialinjan kääntäminen puhujan suuntaan estäisi negatiivisen vaikutelman.

Katseen suunnassa pari sääntöä

Video- ja kuvakaappauksissa tiedotustilaisuudesta Niinistö näyttää liikehtivän erityisen vilkkaasti verrattuna kollegansa. Välillä Niinistö kääntyy Putinin päin ja toisaalta hän katsoo toiseen suuntaan.

Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin pressitilaisuus presidentinlinnassa.

Kortesuo selittää, että katseen suunnassa on olemassa parikin sääntöä riippuen siitä, onko kyseessä kuuntelija vai puhuja.

Ensimmäinen sääntö koskee puhujaa: kun tämä vastaa jollekulle, on kohteliasta katsoa kysyjää ja vain toissijaisesti muita tilassa olevia.

– Niinistön vastaus toimittajalle on siis fiksusti toteutettu. Hän katsoo toimittajaa ja välillä toki myös muita tilassa olevia. Tässä tilanteessa ei ole oleellista katsoa nimenomaan Putiniin.

Kortesuo kuvailee, että Niinistön kehonkieli pysyy varsin tasaisena, kun hän kuuntelee Putinin vastausta.

– Käsittääkseni Niinistö ei puhu venäjää juuri lainkaan, joten hän ei pysty reagoimaan Putinin sisältöihin, ennen kuin tulkki alkaa kääntää Putinin viestiä suomeksi. Tässä Niinistö käyttää kohteliasta tapaa, jossa puhujaa katsotaan myös silloin, kun tämä puhuu kieltä, jota kuulija ei ymmärrä.

Toinen sääntö taas koskee kuulijaa, silloin kun joku muu puhuu. Kuulijan katseen suunnalla on silloin iso merkitys.

Kortesuo selittää, että kuuntelija, joka katsoo puhujaa ilmaisee kohteliaisuutta ja kiinnostusta hänen viestistään. Jos ei katso puhujaa lainkaan, se viestii välinpitämättömyyttä tai jopa tarkoituksellista vallankäyttöä ja huomiotta jättämistä.

Sauli Niinistö kääntyi Vladimir Putiniin puoleen, kun hän kuuli käännöksen Putinin puheesta amerikkalaisisten ystävien informoinnista. Asiantuntijan mukaan tilanteessa ei ollut mitään poikkeavaa, koska Niinistö oli aiemminkin tehnyt saman liikkeen.

– Putin siis käyttää valtaa jättäessään katsomatta Niinistöä, kun tämä puhuu. Niinistö taas on kohtelias ja katsoo Putinia, kun tämä puhuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?