Ainakin 150 000 ihmisen yksityiset tiedot näkyivät yhdellä Fonectan käyttäjätunnuksella – Fonecta: palvelu suljettu toistaiseksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ainakin 150 000 ihmisen yksityiset tiedot näkyivät yhdellä Fonectan käyttäjätunnuksella – Fonecta: palvelu suljettu toistaiseksi

Lakiasianjohtaja Krista Koskinen ei osaa vahvistaa, kuinka montaa yksittäistä henkilöä tietovuoto saattaa koskea. Fonecta on saanut vahvistuksen, että tietoja ei ole levitetty mihinkään.

Julkaistu: 22.8.2019 19:44

”Pääasiassa kyse on yhteystiedoista, mutta totta kai siellä voi olla muitakin. Siellä voi olla henkilötunnuksia ja muita tällaisia yksilöintitietoja.”

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina markkinointi- ja yhteystietoyhtiö Fonectan laajasta tietovuodosta, jossa ainakin 150 000 ihmisen yksityiset tiedot ovat näkyneet asiakkaalla, jolle ne eivät kuulu.

Fonectan lakiasianjohtaja Krista Koskinen kertoo IS:lle, että kyse on yksittäisestä palvelun käyttäjätunnuksesta, jolla pystyttiin teknisestä virheestä johtuen katsomaan muiden Fonectan asiakkaiden tietoja.

Tietovuoto koskee Kohdistamiskone B2C:tä. Koskisen mukaan se on palvelu, josta voi ladata erilaisten kohderyhmien puhelinluettelotietoja. Sitä kautta voi myös ladata tietoja Fonectalle päivitettäväksi.

Yrityksiä ja järjestöjä, joiden tietoja vuoto koskee, on noin tusinan verran, Koskinen kertoo.

– Olemme saaneet vahvistuksen, että niitä tietoja, jota tämän käyttäjätunnuksen kautta on katseltu, ei ole käytetty mihinkään tai levitetty, että sikäli ongelma on kapuloitu.

Vuotaneet tiedot ovat ”pääasiassa yhteystietoja”.

– Siellä voi olla erilaisia asiakkaiden henkilörekistereitä, jossa on voinut olla asiakkaitten tietoja. Pääasiassa kyse on yhteystiedoista, mutta totta kai siellä voi olla muitakin. Siellä voi olla henkilötunnuksia ja muita tällaisia yksilöintitietoja, Koskinen kertoo.

Koskinen ei osaa vahvistaa sitä, kuinka montaa yksittäistä ihmistä tietovuoto saattaa koskea. Helsingin Sanomien mukaan mukana on muun muassa yhden ammattiopiston hieman yli 150 000 nykyisen ja entisen opiskelija tietoja.

Helsingin Sanomien mukaan ongelman havaitsi Suomen Shakkiliiton toiminnanjohtaja Marko Tauriainen, joka tilasi muutamia vuosia sitten Väestörekisterikeskukselta päivityksen liiton jäsentietoihin. Fonecta operoi jäsentietopäivityksiä Väestörekisterikeskuksen puolesta.

Tauriainen olisi nyt tarvinnut päivitettyä listaa uudestaan, muttei löytänyt sitä omalta tietokoneeltaan. Niinpä hän meni katsomaan, löytyisikö sitä Fonectan palvelimelta.

– Ei löytynyt, mutta sen sijaan pääsin omilla käyttäjätunnuksillani satoihin muihin rekistereihin, Taunianen hämmästeli HS:lle.

Koskinen kertoo Ilta-Sanomille, että Fonecta sai tiedon tapahtuneesta HS:n toimittajalta.

– Palvelu suljettiin välittömästi, kun me saimme tiedon tästä. Siitä asti olemme tehneet teknistä selvitystä, että miksi näin on päässyt tapahtumaan ja varmistettu, ettei näin tapahdu ainakaan uudelleen, Koskinen kertoo IS:lle.

Koskisen mukaan palvelu pysyy suljettuna siihen asti, kun voidaan olla sataprosenttisen varmoja, ettei näin tapahdu uudelleen.

– Meillä on vahvistus, että niitä tietoja ei ole mihinkään latailtu. Ne tiedot eivät ole vaarassa, Koskinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?