Laukaan villinautojen nappaamiseksi laadittiin ”varma” suunnitelma – lauma kiinni sunnuntaihin mennessä? ”Ampumiselle ei ole tarvetta”

Julkaistu:

Nautoja houkutellaan aitaukseen ruualla ja juomalla.
Laukaalla metsässä ja lähellä asutusta liikkunut 29 villinaudan lauma yritetään saada ohjatuksi aitaukseen.

Paikalliset metsästäjät rakensivat torstaina aitauksen tilalle, josta naudat ovat aikanaan karanneet.

”Toista hehtaaria” iso aitaus rakennettiin torstaiaamuna juuri kyseisellä tilalla olevalle niitylle. Sinne on laitettu rehua ja juomaa.

Suurriistayhdyshenkilö Jari Halttunen on varma, että eläimet suunnistavat jossain vaiheessa aitaukseen, sillä ne ovat kulkeneet luonnostaan tiettyjä reittejä, joihin myös kyseinen niitty kuuluu. Lisäksi aitauksessa oleva ruoka ja juoma houkuttaa naudat paikalle.

Halttunen odottaa, että lauma on kiinni sunnuntaihin mennessä. Tilan isäntäväki päivystää jatkuvasti ja laittavat aitauksen kiinni, jahka eläimet ovat sinne tallustaneet.

Sitten kun eläimet ovat kiinni, tarkistetaan vielä ilmasta käsin, ettei eläimiä ole enää luonnossa. Halttunen kertoo, että tämän jälkeen naudat viedään normaalin proseduurin mukaan teuraaksi.


Tällä hetkellä lauma on noin kahden kilometrin päässä upouudesta aitauksesta. Ne eivät ole lähellä tietä.

Halttusen mukaan keskiviikkona neljän hengen porukalla meni puoleen yöhön, kun ne suunnittelivat aitauksen rakentamista ja varmistivat, että kaikki materiaalit on saatavilla.

Tänään torstaina noin 20 hengen porukka oli rakentamassa aitausta. Se oli valmis puolen päivän aikaan.

Laukaan ympäristötoimi sai tiedon villeistä lehmistä jo keväällä 2019. Tuolloin ne olivat kuitenkin syvällä metsässä, eivätkä aiheuttaneet vaaraa.

Viime päivinä ne ovat liikkuneet lähellä asutusta, teitä ja jopa Ilmasotakoulun aluetta.

Siksi eläimille piti tehdä jotain. Jossain vaiheessa puhuttiin ampumisesta, mutta Halttusen mukaan se ei ole vaihtoehto.

– Olen koko ajan sanonut, että ampumiselle ei ole tarvetta, Halttunen kertoo.

Hänen mukaansa, vaikka lehmät ovat villejä, niitä pystyy ohjailemaan yhden ihmisen voimin. Näin ollen lehmien ampuminen on kokonaan pois suljettu vaihtoehto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt