Poliisi: Verkkosivut jälleen käytössä – muutkin hyökkäyksien kohteeksi joutuneet viranomaispalvelujen sivut näyttävät toimivan

Julkaistu: , Päivitetty:

Poliisi tiedotti Twitterissä ennen iltaseitsemää omien nettisivujensa olevan jälleen käytössä.
Myös muiden palvelunestohyökkäyksien kohteeksi joutuneiden viranomaispalvelujen nettisivut näyttävät olevan jälleen toiminnassa.

Ainakin poliisin, hätäkeskuksen, Verohallinnon ja Rajahallinnon verkkopalveluihin sekä Suomi.fi-tunnistautumiseen on kohdistunut viimeisen vuorokauden aikana useampi palvelunestohyökkäys.

Sivut saatiin palautettua käyttöön aiemmin päivällä, mutta hyökkäys uusiutui iltapäivästä.

Keskusrikospoliisi on saanut tutkintapyynnön poliisin sivuihin kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Iltapäivällä puoli kuuden aikoihin ainakin poliisin, Rajahallinnon ja hätäkeskuksen nettisivut olivat nurin.

– Sama tilanne kuin aamulla. Varmaan sama hyökkääjä on keksinyt uuden tavan tulla niiden aamupäivällä tehtyjen suojausten ohi, Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen Valtorin tuotantojohtaja Tero Latvakangas kertoi tuolloin.

Valtori tiedotti puoli kahdentoista jälkeen, että palvelunestohyökkäyksen kohteeksi joutuneet palvelut olisivat palautuneet hyökkäyksestä. Palvelunestohyökkäys kohdistui poliisin, hätäkeskuksen, Verohallinnon ja Rajahallinnon verkkopalveluihin sekä Suomi.fi-tunnistautumiseen.

– Vaikutusalue on käytännössä sama, mutta sen verran olemme tehneet toimenpiteitä, että verottajan sivut ja suomi.fi tunnistautuminen pitäisi toimia jo. Muiden osalta vaikutus on sama kuin aamulla.

Hyökkäyksien toistuminen aika lailla tyypillistä

Arvio samasta hyökkääjästä perustuu Latvakankaan mukaan oletukseen siitä, että hyökkäyksen kohde on sama. Hyökkääjä voi kuitenkin olla myös uusi.

Latvakangas kertoo, ettei hyökkäyksen toistuminen ole epätyypillistä.

– Sillä lailla aika tyypillistä minusta on, että jos joku hyökkää, niin se yrittää useampaan otteeseen eikä heti luovuta, tuotantojohtaja kertoo.

Valtorilta ei osata kertoa kuka on hyökkäyksen takana, eikä esimerkiksi sitä onko hyökkäys tullut Suomen sisältä.

Häiriöitä selvitellään Valtorilla paraikaa, mutta häiriöiden ratkeamisen ajankohdasta ei ole vielä tietoa.

– En uskalla sitäkään luvata, mutta yritämme toki mahdollisimman nopeasti päästä tilanteen herraksi, mutta sitä on vaikea luvata etukäteen, Latvakangas kertoo.