Syyte: Julkisuudesta tutut vanhemmat hautasivat vastasyntyneen, kuolleen vauvan talonsa pihamaalle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyte: Julkisuudesta tutut vanhemmat hautasivat vastasyntyneen, kuolleen vauvan talonsa pihamaalle

Julkaistu: 22.8.2019 16:29

Kyse on erittäin poikkeuksellista tapauksesta.

Julkisuudesta tuttu pariskunta joutuu vastaamaan Suomen oloissa äärimmäisiin harvinaisiin rikossyytteisiin.

Pohjois-Karjalassa asuva pariskunta odotti kaksosia, mutta heillä ei ollut kertomansa mukaan kaksosraskaudesta tietoa, koska nainen ei ollut käynyt ultraäänessä.

Kotisynnytys tapahtui viime vuoden kesäkuussa, ja toinen vauvoista kuoli. Synnytyksessä ei ollut paikalla terveydenhuoltohenkilöstöä. Pariskunta on puhunut aiemmin runsaasti julkisuudessa kotisynnyttämisen ja luonnonmukaisuuden puolesta.

THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler on sanonut aiemmin IS:lle yleisellä tasolla, että kaksosraskaus on aina riskiraskaus, ja silloin olisi ehdottoman tärkeää, että synnytetään sairaalassa eikä kotona.

Oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa tosin selvisi, että vauva oli jo syntyessään kuollut. Vauva oli kuollut kohtuun muutamia päiviä ennen synnytystä.

Pariskunta säilytti kuollutta vauvaa pakastimessa sekä jääkaapissa. Noin viikon kuluttua perheen isä hautasi vauvan kotitalonsa pihamaalle. Pariskunta ei ilmoittanut asiasta viranomaisille, koska he eivät halunneet osakseen asiaan liittyvää huomiota.

Poliisi löysi vauvan haudattuna pihamaalta viime vuoden heinäkuussa, kun asiasta ilmoitti poliisille henkilö, joka oli kuullut tapauksesta tuttaviltaan.

Syyttäjä vaatii pariskunnalle rangaistusta kuolemansyyn selvittämisestä annettujen sääntöjen rikkomisesta, koska he eivät tehneet tapauksesta ilmoitusta viranomaisille. Tämän lisäksi syyttäjä vaatii heille rangaistusta terveydensuojelurikkomuksesta. Syyttäjä nosti syytteet aiemmin tässä kuussa.

IS tavoitti rikoksista epäillyn miehen jo aiemmin keväällä, mutta hän oli tuolloin haluton kommentoimaan asiaa. Mies sanoi ainoastaan, että ”lapsen kuoleminen on aina traaginen asia”.

Rikossyytteitä käsitellään Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa lokakuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?