Jan Vapaavuori näpäytti Vladimir Putinia: Ihmisoikeudet ja sananvapaus ovat parhaat tuliaiset Helsingistä

Julkaistu:

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori muistutti Vladimir Putinia samanvapaudesta ja ihmisoikeuksista.
Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailu Suomessa nosti jälleen esiin keskustelun sanavapaudesta ja ihmisoikeuksista Venäjällä.

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Putin Median olivat median edessä tentattavina eikä Putin voinut väistää aihetta, vaan hän joutui kommentoimaan Moskovan mielenosoituksia, kun suomalaismedia kysyi niistä. Putin väitti Venäjän kunnioittavan ihmisoikeuksia ja omien kansalaistensa oikeuksia.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori otti Twitter-tilillään kantaa ihmisoikeuksien puolesta. Hän osoitti viestinsä suoraan Venäjän presidentti Vladimir Putinille Kremliin.
– Helsinki on toimiva, yhteisöllinen ja sananvapautta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kunnioittava kaupunki. Ne ovat myös parhaat matkamuistot, jotka voi viedä kotiin mukaan, Vapaavuori kertoi englanninkielissä viestissään.
Kymmenettuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille Moskovassa viime viikkoina vastustamaan päätöstä sulkea joukko oppositioehdokkaita paikallisvaalien ulkopuolelle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 3 000 ihmistä on otettu kiinni kesän aikana.

”Mielenosoituksiin oltava lupa”

Mielenosoituksilla on oltava viranomaisten lupa, Putin sanoi Helsingissä.

– Jos lupaa ei ole, viranomaiset Moskovassa reagoivat samoin kuin muualla maailmassa. Tärkeää on, että mielenosoittajat, valvontaviranomaiset ja oikeusviranomaiset noudattaisivat kaikki Venäjällä voimassa olevia lakeja, Putin sanoi.

Suomalaisessa demokratiassa kokoontumisvapaus on perinteisesti tunnustettu yksilön vapaudeksi ja ihmisoikeudeksi, johon ei tarvitse lupaa. Suomen poliisille riittää ilmoitus, lupaa mielenosoitukseen ei tarvitse kysyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt